Kι από καύσωνα…καταιγίδες- Η πρόγνωση Γιαννόπουλου

«Τη μπέμπελη έχει βγάλει» η Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο να σχολιάζει στο Newsbomb.gr πως η σημερινή μέρα (13/06) θα είναι η θερμότερη μέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η Ελλάδα είναι καμίνι και το κύμα καύσωνα θα υποχωρήσει σε λίγες ώρες φέρνοντας επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, και σήμερα θα ναι μια μέρα αρκετά θερμή, καθώς θα δούμε τον υδράργυρο να ξεπερνά σε κάποιες περιοχές και τους 40 βαθμούς, ειδικότερα για την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Σήμερα προς το εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων ακόμα και 43 βαθμούς κελσίου.

«Ακόμη μία ζεστή μέρα η σημερινή καθώς το θερμόμετρο θα ξεπερνά τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές. Οι πιο ζεστές περιοχές με 40-43 βαθμούς θα είναι της ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Όπως ανέφερε είναι η τελευταία ημέρα που θα έχουμε αυτές τις θερμοκρασίες γιατί από αύριο, Παρασκευή 13 Ιουνίου, θα συναντήσουμε σημαντική πτώση του υδραργύρου.

Επιπλέον τόνισε ότι το κύμα καύσωνα συνοδεύεται και από συννεφιές αλλά και αφρικανική σκόνη, ακόμα και από βροχές προς τα βόρεια.

«Σήμερα υπάρχει αραιή συννεφιά η οποία ρίξει λίγο τη θερμοκρασία, ωστόσο υπάρχει και αφρικανική σκόνη. Στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν άνεμοι 6 μποφόρ και θα ρίξουν τη θερμοκρασία», πρόσθεσε.

«Στη Βόρεια Ελλάδα περιμένουμε καταιγίδες που ενδέχεται να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αύριο, Παρασκευή θα έχουμε καταιγίδες», σημείωσε.

«Στην Αθήνα την Παρασκευή το θερμόμετρο θα πέσει στους 38 βαθμούς. Στην Κρήτη θα σημειωθούν 39 βαθμούς», υπογράμμισε.

«Το Σάββατο ο καύσωνας τελειώνει. Μέχρι 29 Ιουνίου δεν φαίνεται να υπάρχει κύμα καύσωνα ωστόσο θα υπάρχει ζέστη», είπε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Έρχεται νέο κύμα αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας
Zέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα σε όλη τη χώρα πολύ αποπνικτική με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή να εκδίδει ανακοίνωση για τη χώρα μας και να προειδοποιεί για την εμφάνιση μεγάλης ποσότητας αφρικανικής σκόνης στον ουρανό. Ένα φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), προειδοποιεί για ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που είναι σε εξέλιξη. Το επεισόδιο προβλέπεται να κορυφωθεί στις 13-14 Ιουνίου με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια.

Από την αρχή αυτής της εβδομάδας , οι προβλέψεις CAMS έδειχναν επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα που διασχίζει την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο και έχει ως αποτέλεσμα υψηλές συγκεντρώσεις PM10 στην επιφάνεια σε περιοχές όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος ή η Ελλάδα για αρκετές ημέρες με τιμές σημαντικά υψηλότερες από τη μέση 24ωρη έκθεση κατώφλι 50 µg/m3 που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ποιότητα του αέρα, υποδηλώνοντας σχετική μείωση της ποιότητας του αέρα σε αυτές τις χώρες, καθώς και πιθανότητα θολού ουρανού στις πληγείσες περιοχές.




Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, λέει: «Η μεταφορά της σκόνης της Σαχάρας μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη δεν είναι ασυνήθιστη. Οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση της έντασης και της συχνότητας αυτών των γεγονότων για ορισμένα μέρη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης της ατμόσφαιράς μας για να κατανοήσουμε πώς θα μπορούσε να αλλάξει η ποιότητα του αέρα σε σχέση με αυτά τα επεισόδια».

Το επεισόδιο παρακολουθήθηκε στενά από τις εθνικές αρχές ορισμένων από τις πιο πληγείσες χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επί του παρόντος συνεργάζονται με το CAMS στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συνεργασίας για περαιτέρω αύξηση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας των προβλέψεων σκόνης.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.