Πλέον «μιλούν» για πολιτική στην Κεντροαριστερά

Με τα διαδικαστικά να δίνουν την σκυτάλη στην πολιτική, οι υποψήφιοι για την αρχηγία του νέου φορέα μπαίνουν στην κύρια φάση της προεκλογικής τους καμπάνιας. Για τις επόμενες 30 ήμερες, οι δέκα επίδοξοι αρχηγοί θα πρέπει να πείσουν τους προοδευτικούς πολίτες για την καταλληλότητά τους -ή, τουλάχιστον, για την ακαταλληλότητα των υπολοίπων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η δημόσια διαμάχη της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη για την απουσία της επικεφαλής της ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι η επίσημη πρώτη πολιτική διαφωνία που διατυπώνεται.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά για «φυγομαχία», για να εισπράξει την άμεση αντίδρασή της: «Είναι επιλογή μου και απόφασή μου, να πράξω ότι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή. Ψυχραιμία και μέτρο. Οι προοδευτικοί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξουμε την ενότητα της παράταξης», δήλωσε η Γεννηματά.

Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη με την πλευρά Καμίνη, καθώς, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΣΥ, ο σχηματισμός αντέδρασε έντονα στην αλλαγή της ημέρας της ψηφοφορίας, η οποία συνέπεφτε με την έναρξη της περιοδείας Γεννηματά στην Κρήτη. Η ίδια, μάλιστα, ήταν εξαρχής υπέρμαχος της ψήφισης επί της αρχής, από την στιγμή που και οι ΑΝΕΛ συμφώνησαν να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

«Σε ένα θέμα που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις η παράταξη εμφανίσθηκε και διχασμένη και μερικώς απούσα. Κανείς μας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για αυτή την εικόνα. Η ενότητα, εξυπηρετείται και εμβαθύνεται όταν οι διαδικασίες στηρίζονται σε κοινό πολιτικό αξιακό πλαίσιο. Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν αναδεικνύουμε και συζητάμε τα θέματα που προκύπτουν. Ίσα ίσα η τόλμη του διαλόγου είναι η δύναμη μας, δεν κρυβόμαστε όπως η Ν.Δ. ή οι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από προσχήματα. Και φυσικά δεν συνιστά μικρότητα ούτε σε προσωπικό όφελος αποσκοπεί, η επιμονή στον διάλογο, στην κριτική και στην απαίτηση να κάνουμε πράξη τις κοινές μας αξίες», δήλωσε εκ νέου χθες το βράδυ ο Γιώργος Καμίνης.

Η υπόθεση περιπλέχθηκε, καθώς το άλλο κόμμα του χώρου, το Ποτάμι, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, χωρίς την επιφύλαξη για το ηλικιακό όριο των 15 ετών. «Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργείται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν φαίνεται δημιουργείται κοινό μέτωπο εναντίον της Φώφης Γεννηματά, καθώς ο Θεοδωράκης δεν αφήνει την επιλογή του Καμίνη να μην παραιτηθεί από δήμαρχος, εφόσον εκλεγεί, ασχολίαστη: «Με έχει ενοχλήσει ένα πράγμα: Τον άκουσα να λέει ότι θα παραμείνει δήμαρχος και θα είναι και πρόεδρος της παράταξης. Πιστεύει κανείς ότι είναι απογευματινή εργασία η παράταξη; Η ζωή μας όλη, αυτό τον καιρό, είναι η πολιτική, η Βουλή, οι συγκρούσεις, ο Τσίπρας. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να διαχειρίζεται τον Δήμο Αθηναίων και ένα νέο φορέα; Να έχουμε επίγνωση του τι ζητάμε από τον κόσμο και ποιες δυνατότητες έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.