Σκληρό pressing σε Ανδρουλάκη να πάει σε εκλογές – Πληθαίνουν τα στελέχη που τον αμφισβητούν ανοιχτά

Σκηνικό ανοιχτής αμφισβήτησης της δυνατότητας της ηγεσίας να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις φαίνεται ότι διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη και βουλευτές αναμένουν ακόμη ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη για την ημέρα σύγκλησης του Πολιτικού Συμβουλίου και των άλλων κομματικών οργάνων.

Το αίτημα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και το στήσιμο κάλπης για την ανάδειξη ηγεσίας μέχρι το τέλος του χρόνου εξακολουθεί να προσκρούει στην επίκληση του καταστατικού που προβλέπει εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο του 2015. Στελέχη που θεωρούν επιβεβλημένη τη συζήτηση «εδώ και τώρα» στα όργανα υιοθετούν την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που περιέγραψε μέσω επιστολής στον Γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ αντιθέτως συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι ο «χορός» παρεμβάσεων υπονομεύει την εικόνα του κόμματος στη νέα αφετηρία. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος παραμένει μια ανοιχτή υπόθεση- όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει στα όργανα του κόμματος, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να ανακοινώσει επισήμως αυτό που ωστόσο λέει στους συνομιλητές της, ότι: την προσεχή Τετάρτη θα συνεδριάσει αρχικά το Πολιτικό Συμβούλιο (ενδεχομένως μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως από την πρώτη στιγμή είχε προτείνει η Γραμματέας της ΚΟ, Λίτσα Λιακούλη στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ) και στη συνέχεια, πριν από το τέλος του μήνα, η Κεντρική Επιτροπή που καλείται να λάβει, ως ανώτατο όργανο τις τελικές αποφάσεις. Η σημερινή ηγεσία έχει κοντά της τα περισσότερα μέλη, όμως το αίτημα όσων επιδιώκουν γρήγορα πρωτοβουλίες, μπορεί να ενεργοποιηθεί και από τη συλλογή υπογραφών από το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει από την Κυριακή των ευρωεκλογών τις δημόσιες παρεμβάσεις- ενδεχομένως να περιμένει να ανοίξουν πρώτα τα χαρτιά τους όλο και περισσότερα στελέχη και εκείνος να τοποθετηθεί στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να κατακτήσει το διακηρυγμένο στόχο της δεύτερης θέσης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου έχει «λαβώσει» τη συλλογική αυτοπεποίθηση στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της «επόμενης μέρας» και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για τη συνέχεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέγεται ότι θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του τη Δευτέρα, ίσως μέσω συνέντευξης που θα είναι η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές και θα προηγηθεί της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ποια είναι τα σενάρια; Ο πρόεδρος και οι «σύμμαχοί» του να καταφέρουν να δώσουν παράταση στην κορυφαία «εκκρεμότητα» της οργάνωσης εκλογικής διαδικασίας, που σύμφωνα με το καταστατικό δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2025. Ένα από τα επιχειρήματα που ακούγεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη λέει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εστιάσει στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να ετοιμάζεται ακόμη και για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη που διαφανούν σημειώνουν ότι το επιχείρημα απαντάται καλύτερα από την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινητοποιηθεί τώρα, να επιλέξει πως θέλει να προχωρήσει και να είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό «ταυτίζεται» εν πολλοίς με την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης στην παράταξη : «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

Υπέρ της πρότασης του κ. Κωνσταντινόπουλου έχουν ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και άλλοι βουλευτές, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου από το Πολιτικό Συμβούλιο καθώς και άλλα στελέχη από το λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Η αύξηση κατά μία μονάδα του ποσοστού θεωρείται μια αργή και βασανιστική αν και ανοδική εξέλιξη και ως εκ τούτου η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι, όπως λένε στελέχη, επιβεβλημένη. Δεν έχει ακόμη εκφράσει τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ωστόσο εκτιμάται ότι θέλει επί του παρόντος να αποφύγει μια δημόσια παρέμβαση και αντιπαράθεση με το Νίκο Ανδρουλάκη.

Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες θα τοποθετηθεί ο Μανώλης Χριστοδουλάκης το όνομα του οποίου φιγουράρει στο κάδρο των πιθανών υποψήφιων αρχηγών. Στο ίδιο κάδρο και το όνομα του Παύλου Γερουλάνου και του Χάρη Δούκα. Αυτά τα τρία πρόσωπα ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι θα είναι -το πιθανότερο- στην πρώτη γραμμή ως υποψήφιοι αρχηγοί. Όπως κι αυτοί, έτσι και ο Νίκος Ανδρουλάκης «ζυγίζει» τη βαρύτητα του κάθε βήματος και προσπαθεί να μαντέψει τη συνθήκη της τελικής μονομαχίας και το δίδυμο αυτής.

«Στόχος στρατηγικός, πολιτικός, ψυχολογικός ήταν να είμαστε δεύτερο κόμμα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε» επισημαίνει ο Παύλος Γερουλάνος. Μιλώντας για την επιστολή Κωνσταντινόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1, είπε πως «ο κ. Κωνσταντινόπουλος έστειλε μια επιστολή που λέει ότι αντί να περιμένουμε το ’25, για να κάνουμε restart, να το φέρουμε νωρίς, ώστε οποιοσδήποτε είτε ο νυν πρόεδρος, είτε ένας καινούργιος, να έχει το χρόνο να χτίσει αυτά τα τρία πράγματα, για να μπορέσει να μπει κόντρα σε έναν ΣΥΡΙΖΑ και μια ΝΔ που μοιάζουν αποδυναμωμένοι- είναι μια πρόταση που θεωρώ ότι δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ, δεν το αποδυναμώνει». Την πρόταση του κ. Κωνσταντινόπουλου χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία άφησε ανοιχτό να κατέβει στην κούρσα για την ηγεσία, όμως οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει είναι να δοθεί απάντηση στο ερώτημα εντός των οργάνων για το πως κινήθηκε και έχασε το ΠΑΣΟΚ το στόχο του, άρα και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ακούστε, εγώ θα πάρω θέση, όπως παίρνω πάντα, θα πάρω θέση στα όργανα. Βάζουμε τα ζητήματα στα όργανα. Θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή η ώρα, ελεύθερα να εκφραστούν όλα. Με μια μεγαθυμία από την πλευρά όλων με μια νηφαλιότητα και ηρεμία και με σεβασμό απέναντι σε όλους. Όλα να εκφραστούν, όλα να μπουν στο τραπέζι, να τα συζητήσουμε όσοι έχουν αγωνία για το οτιδήποτε και τα μερικότερα και τα μεγαλύτερα ζητήματα, όλα τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Λίτσα Λιακούλη ενώ ο Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών των εκλογών προσθέτοντας πως «όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος την φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του». Ο κ. Καστανίδης μιλώντας δε στο Blue Sky επέμεινε συμπληρώνοντας ότι: «Εφόσον τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει γρήγορα να εκκαθαριστεί γιατί το μείζον ζήτημα είναι η ανασύνθεση συνολικά του προοδευτικού χώρου».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου με αφορμή το σχόλιο των κύκλων του Νίκου Ανδρουλάκη αναρωτιέται αν «οτιδήποτε συζητηθεί στα όργανα είναι εσωστρέφεια; Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε 1,5 χρόνο τι μπορεί να γίνει, τι θα γίνει και τι θα αλλάξουμε». Ρίχνει βολές κατά του Παναγιώτη Δουδωνή που την είχε κατηγορήσει για προκατασκευασμένες δηλώσεις, τον χαρακτηρίζει «διορισμένο βουλευτή», καθώς έχει εκλεγεί χωρίς «σταυρό» με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τονίζει ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν στα όργανα. Ο Παύλος Χρηστίδης υποστηρίζει ότι «η συζήτηση για τις προσωπικές φιλοδοξίες είναι κάτι που στην παρούσα φάση δεν εξυπηρετεί κανέναν»- εννοεί προφανώς ότι σωστή επιλογή είναι η εκλογή ηγεσίας το φθινόπωρο του 2015, όπως θυμίζει η Χαριλάου Τρικούπη επικαλούμενη το καταστατικό. Ο κ. Χρηστίδης πάντως έχει ήδη διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στο Νίκο Ανδρουλάκη το 2021, ενώ δεν αποκλείεται να το επαναλάβει. «Το σημαντικό για το ΠΑΣΟΚ είναι να διαμορφώσει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει όλα τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου. Δεν θα ήθελα να ρίξω νερό στο μύλο σε μια συζήτηση που διαμορφώνει προβλήματα», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης.

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Λέσβου σημείωσε ότι «χρειάζεται να γίνει μια βαθιά ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στα όργανα του κόμματος με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αυτοκριτική και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε και να δημιουργούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες γενικά». «Δεν μας ικανοποιεί το ποσοστό αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα όργανα και μετά να βρούμε να αντιπαρατεθούμε. Πρέπει να γίνει εσωκομματικά», συμπλήρωσε. «Η πρόταση που έγινε να πάμε σύντομα σε εκλογή αρχηγού και συντεταγμένες διαδικασίες είναι σωστή», είπε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, ενώ σε δήλωση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της βουλής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι: «Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται με τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του».

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.