Κριτική αντιπολίτευσης για τη γιορτή Κάστανου

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (δημοτική παράταξη Αυτοδιοικητική Συνεργασία) κα Σαμαρά Μαρία με αίτησή της προς το Πρόεδρο του ΔΣ Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου κο Χιώτη Δημήτριο ζητά την διενέργεια εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αυθαίρετη απομάκρυνση της διεξαγωγής της Γιορτής κάστανου έτους 2014 από την τοπική Κοινότητα Ξουριχτίου στη τοπική Κοινότητα Κισσού.
Την αίτηση προσυπογράφουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνόλου της μειοψηφίας (μείζονος και ελάσσονος).

Όπως αναφέρεται, «εδώ και έντεκα (11 ) χρόνια έχει καθιερωθεί στο Δήμο μας ένας σημαντικός θεσμός η «Γιορτή Κάστανου στην Κοινότητα Ξουριχτίου» γνωστή σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την συμμετοχή σε δίκτυο καλλιεργητών καστάνου πανευρωπαϊκής εμβέλεια η περιοχή εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό δίκτυο καστανοπαραγωγών, το προϊόν έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη, η καλλιέργεια αναβαθμίστηκε δυναμικά και η πώλησή του βελτιώθηκε σε σημαντικότατο βαθμό.

Το «Κάστανο Πηλίου» σήμερα κατατάσσεται σε υψηλή βαθμίδα στη λίστα των προϊόντων της Πηλιορείτικης Γής και φιλοδοξεί στο μέλλον να αποκτήσει αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας.

Η Γιορτή Κάστανου όλα αυτά τα χρόνια προσέλκυσε καλλιεργητές, εμπόρους, τουρίστες και προσέφερε άριστη δικτύωση μεταξύ των εμπλεκόμενων στη καλλιέργεια ,την εμπορία και τη μεταποίηση του προϊόντος.
Από την άλλη πλευρά δημιούργησε μια θεματική ενότητα στον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό) αρίστου είδους για την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

Η επιλογή διεξαγωγή της Γιορτής Κάστανου τα τελευταία δώδεκα χρόνια ( από το 2003) στο Ξουρίχτι ήταν στοχευμένη και μελετημένη διότι η κοινότητα Ξουριχτίου είναι αμιγώς γεωργική, οι κάτοικοί της ζουν κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά και μόνο από την παραγωγή κάστανου.

Τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων του Ξουριχτίου, που προσπαθούν να μείνουν στο χωριό τους και να επιβιώσουν.

Καταγγέλουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Δημάρχου και των συνεργατών του (χωρίς ενημέρωση και απόφαση του Δ.Σ και χωρίς ενημέρωση της Τοπικής Κοινότητας), επικροτούμε και συγχαίρουμε τους δημοτικούς συμβούλους που με γενναιότητα ξεκαθαρίζουν τη θέση τους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.