Αγγελική Καραμπατζάκη: Η οικονομική κρίση επηρέασε τις επιλογές υποψηφίων

Σχεδόν… χωρίς επαγγελματικό προσανατολισμό έμειναν τα σχολεία

Το γεγονός ότι η επιλογή της σχολής των ΑΕΙ που θα σπουδάσουν οι απόφοιτοι των Λυκείων είναι πολύ σημαντική, γιατί απ’ αυτή θα εξαρτηθεί η μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη, τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, η Αγγελική Καραμπατζάκη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Η σύμβουλος είπε ότι έφτασε η στιγμή που οι μαθητές θα δουν τα αποτελέσματα των κόπων τους, προσωπικά και της οικογένειάς τους, γιατί η διαδικασία των Πανελλαδικών, εκτός από τη δοκιμασία που περνούν οι υποψήφιοι, κρύβει και τη δοκιμασία των γονέων τους να τους στηρίξουν, οικονομικά και ψυχολογικά.

Έχουν αλλάξει οι συνθήκες
Η κρίση των τελευταίων 10 χρόνων έχει επηρεάσει και τους μαθητές, ως προς την επιλογή της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν και πλέον οι προσδοκίες τους είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. «Με πολύ μεγαλύτερη ευκολία, σε σχέση με το παρελθόν, δηλώνουν τμήματα που υπάρχουν στο Βόλο, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα σπουδών σε άλλη πόλη. Στο παρελθόν αυτό δεν το βλέπαμε, σχεδόν καθόλου, διότι το όνειρο του παιδιού ήταν να φύγει μακριά αι δήλωναν τμήματα σε άλλες περιοχές, ενώ δεν υπήρχε ο προβληματισμός των γονέων για τα έξοδα», επισήμανε.
Η κα Καραμπατζάκη ανέφερε ακόμη, ότι πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να κάνουν αναστολή φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους, όταν και οι δύο γονείς τους βρέθηκαν άνεργοι.
Η επαγγελματική σύμβουλος εκτίμησε ότι οι σπουδές ενός μαθητή κοστίζουν περίπου 50.000 € ανά οικογένεια και είναι μια σοβαρή οικονομική επένδυση και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι πολύ σημαντική και την παρομοίασε σαν ένα ακόμη Πανελλαδικό μάθημα. Όπως εξήγησε, το μηχανογραφικό είναι μια αίτηση προς τα Πανεπιστήμια της χώρας, για το επάγγελμα που θέλουν να σπουδάσουν.

Να μην εγκλωβιστούν στα μόρια
Με αφορμή την ανακοίνωση των μορίων, η σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού ζήτησε από τους μαθητές να μην εγκλωβιστούν εκεί και τόνισε ότι τα μόρια, αν είναι πολλά τους δίνουν το δικαίωμα να πάνε στη σχολή που επιθυμούν και να σπουδάσουν το επάγγελμα που θέλουν και όχι απλά μια σχολή που δεν τους ταιριάζει ή μπορεί να μην τους αρέσει ο χώρος αυτός.
«Η σχολή θα τελειώσει σε πέντε χρόνια. Η αγορά εργασίας όμως μέχρι να βγει κάποιος στη σύνταξη είναι 40 χρόνια και εκεί πρέπει να κοιτούν οι μαθητές», τόνισε η Αγγελική Καραμπατζάκη.

«Επιλογές για πιο σίγουρη δουλειά»
Όσον αφορά στις επιλογές για πιο σίγουρη δουλειά, η σύμβουλος τόνισε ότι στις προτιμήσεις των υποψηφίων και των οικογενειών τους είναι ο Στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας, που τους εξασφαλίζουν άμεση οικονομική χρηματοδότηση και επαγγελματική σταδιοδρομία. Η ίδια ανέφερε ότι αυτές οι σχολές δεν ταιριάζουν σε όλους και πρέπει να δούμε το χαρακτήρα και τις προσδοκίες του παιδιού και μετά να αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.
«Αν αδιαφορήσουμε για τον χαρακτήρα και πιέσουμε πολύ το παιδί προς αυτές τις σχολές ή και άλλες υψηλού κύρους, έχουμε δει στο παρελθόν παιδιά να εγκαταλείπουν να μην ολοκληρώνουν τις σπουδές τους ή να παίρνουν ένα πτυχίο και να μην το χρησιμοποιούν ποτέ», τόνισε.

Χωρίς επαγγελματικό προσανατολισμό
Τέλος, η κα Καραμπατζάκη ανέφερε ότι δυστυχώς ο επαγγελματικός προσανατολισμός απουσιάζει από τη σχολική εκπαίδευση των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων και σε 2-3 συμβούλους για όλη τη Μαγνησία, δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση, καθώς η πραγματική υποστήριξη είναι η ατομική.
Όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σύμβουλος σε κάθε σχολείο που θα μιλάει με όλα τα παιδιά, γιατί πολλά παιδιά που νομίζουν ότι δεν χρειάζονται υποστήριξη ή βοήθεια, μετά από συζήτηση διαπιστώνουν ότι κερδίζουν και μαθαίνουν πράγματα και ανοίγουν ορίζοντες.
Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή με την οικονομική και την υγειονομική κρίση, η βοήθεια στα παιδιά να βρουν που θα σταθούν επαγγελματικά, σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, είναι τεράστιας σημασίας και όμως δεν υπάρχουν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, τόνισε, καθώς καταργήθηκαν μέσα στην κρίση για λόγους οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.