Αγγελική Θάνου: «Με το τραγούδι μας, φόρο τιμής στα Κανάλια «σκουντάμε» … την τοπική ιστορία»

Η μουσική αντάμωσε με την ποίηση και φύτρωσε ένα τραγούδι, ένα γλυκό μοιρολόι, ντόπιων δημιουργών…

Ένα διαφορετικό τραγούδι κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή τα 80 χρόνια από την πυρπόληση των Καναλίων της Μαγνησίας από τους Ναζί. Αυτή η μαύρη επέτειος αποφασίστηκε να τιμηθεί ως μνήμη, μελωδικά και μέσα από την τέχνη. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή γι’ αυτή τη δημιουργική απόφαση που αποτελεί φόρο τιμής στο μαρτυρικό χωριό των Καναλίων.
Η μουσική αντάμωσε με την ποίηση και φύτρωσε ένα τραγούδι, ένα γλυκό μοιρολόι. Τις νότες «κέντησε» ο μουσικός – συνθέτης κ. Αλέξανδρος Καρκάλας και τους στίχους εμπνεύστηκε η εκπαιδευτικός – συγγραφέας κ. Αγγελική Θάνου, την ενορχήστρωση ανέλαβε ο κ. Απόστολος Τσιάρκας και το τραγούδι με τίτλο «Μαυροβούνι μας γενναίο τι θωρείς από ψηλά;» απέδωσε με αισθαντικό τρόπο η κ. Σοφία Νάσσιου. Μέσα από αυτή την συνεργασία οι δημιουργοί αφήνουν μια παρακαταθήκη για την τοπική ιστορία των Καναλίων.

«Η τοπική ιστορία βρίσκεται σε ένα λήθαργο»

«Αυτό το τραγούδι αποτελεί φόρο τιμής και σεβασμού. Φόρους πληρώνουμε καθημερινά πολλούς οικονομικούς κυρίως όμως οι φόροι τιμής και σεβασμού θεωρώ ότι είναι οι πλέον αξιόλογοι. Τους οφείλουμε στους προγόνους μας, τους άμεσους προγόνους κι εννοώ τους γονείς, παππούδες, γιαγιάδες που το βίωσαν όλο αυτό, αλλά το οφείλουμε και στη νεότερη γενιά που δεν το γνωρίζει», επεσήμανε η κ. Θάνου γι’ αυτή την πρωτότυπη συνεργασία και το αποτέλεσμά της.
Η ίδια αναφερόμενη στην τοπική ιστορία και σε συνδυασμό με το τραγούδι- αφιέρωμα στα Κανάλια σχολίασε ότι η τοπική ιστορία βρίσκεται σε ένα λήθαργο. «Νομίζω ότι με αυτό το τραγούδι και την εξαιρετική σύνθεση που εμπνεύστηκε ο κ. Καρκάλας «σκουντάμε» λιγάκι την τοπική μας ιστορία για να ξυπνήσει, να αφυπνιστεί και να πει όλα αυτά τα σπουδαία που έχει να πει στα παιδιά, στις νέες γενιές.Προσωπικά, έχω προσανατολιστεί σε ότι αφορά αυτό τον γενέθλιο τόπο μου, σκαλίζω την τοπική ιστορία και βρίσκω θησαυρούς».

«Νομίζουμε ότι προέκυψε ένα θαύμα»

«Το τραγούδι ήταν και για μένα μια αμοιβή προσωπική. Μου δίνει τόση συγκίνηση και εισπράττω συγκίνηση και από τους ανθρώπους που το ακούνε», επεσήμανε η κ. Θάνου ευχαριστώντας και δημόσια όλους τους συντελεστές, οι οποίοι, όπως είπε χαρακτηριστικά ήταν σαν να συνηγόρησε το σύμπαν και βρέθηκαν όλοι τη συγκεκριμένη στιγμή και δημιούργησαν το μουσικό αυτό θαύμα.
«Νομίζουμε ότι προέκυψε ένα θαύμα, μουσικό, ποιητικό, ενορχηστρωτικό. Προέκυψε από ανάγκη συναισθηματική», επεσήμανε η κ. Θάνου. Μάλιστα, η ίδια έθεσε και ως στόχο όλων των συντελεστών την ανάδειξη των ιστοριών κάθε χωριού της Μαγνησίας, που υπέστη δεινά στην κατοχή, μέσα από την τέχνη και όχι μέσα από στυγνές εισηγήσεις.

«Δημιουργείται ένα σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό»

Τα Κανάλια, όπως επεσήμανε έχουν το τραγούδι τους, όπως επίσης και η Δράκεια που έχει ένα εξαιρετικά συγκινητικό τραγούδι.
Τα τραγούδια αυτά μέσα από τους στίχους και μέσα από τη μελωδία αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.
Σε αυτή την παραδοχή συνηγόρησε η κ. Θάνου, έχοντας και την ιδιότητα της εκπαιδευτικού και σχολίασε χαρακτηριστικά πως «την τοπική ιστορία την αγγίζουμε λίγο επετειακά και δεν έχουμε εκπαιδευτικό υλικό. Θεωρώ ότι το τραγούδι αυτό και όσα έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, όλοι οι τόποι που έχουμε ευαισθητοποιηθεί σε επίπεδο Μαγνησίας θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται. Κι ευτυχώς έχουμε αρκετούς τέτοιους εκπαιδευτικούς».

Το τραγούδι, μπορείτε να το ακούσετε στο https://www.youtube.com/watch?v=PobcQD0SllE&embeds_euri=https%3A%2F%2Fennepe-moussa.gr%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Τι κατέγραψε η ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουνίου του 1943, οι Ιταλοί κατακτητές πήγαν στα Κανάλια και πυρπόλησαν επτά συγκεκριμένα σπίτια Καναλιωτών που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Στις 16 Νοεμβρίου του 1943, ημέρα Τρίτη, στις 7 η ώρα το πρωί οι Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν με υδρόβια οχήματα μέσα απ’ τη λίμνη Κάρλα – Βοιβηίδα. Έκαψαν 300 σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, πυρπόλησαν το ιδιαίτερο εξάγωνο καμπαναριό της, δολοφόνησαν 4 γυναίκες, άφησαν ανάπηρα δυο άτομα, συνέλαβαν 70 ομήρους, έσπασαν όλες τις βάρκες των ψαράδων της λίμνης. Στις 23 Μαρτίου του 1944, επανήλθαν οι Γερμανοί για εκκαθαρίσεις έως τις 2 Απριλίου. Επτά άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν σε αντίποινα, άλλοι δυο συνελήφθησαν ως όμηροι, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε στρατόπεδα της Γερμανίας.

Στόχος μέσα από την τέχνη η ανάδειξη των χωριών της Μαγνησίας που πέρασαν δεινά στην κατοχή

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.