Αλ. Μεϊκόπουλος: Παρά τις σκληρές συνθήκες, κάναμε και επιλογές οι οποίες είχαν κοινωνικό αποτύπωμα

Όπως τόνισε ο βουλευτής, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019

«Το 2015, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις τύχες μιας χώρας που είχε προβλήματα πολέμου σε συνθήκες ειρήνης. Και μέσα σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες ακολουθήσαμε δύο επιλογές: να διαχειριστούμε όσο το δυνατόν πιο ήπια μια όντως σκληρή συμφωνία το 2015, που στόχο είχε τη μη συνέχιση μιας πολιτικής παραγωγής ελλειμμάτων και ταυτόχρονα να δώσουμε έμφαση στην ανόρθωση του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των πιο αδύναμων», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17/12/2018 για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια «η καθολική δωρεάν πρόσβαση στις δομές δημόσιας υγείας και όλους τους ανασφάλιστους, η συγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου η υγειονομική κάλυψη όλων των πολιτών αποκτά έναν πιο ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η καθολική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, η θεσμοθέτηση των θεσμών των σχολικών γευμάτων, το επίδομα ενοικίου, ήταν επιλογές που μαρτυρούν ότι, παρ’ όλες τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίσαμε, κάναμε και επιλογές οι οποίες είχαν κοινωνικό αποτύπωμα».

O Προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% από 2% φέτος. Ως επεκτατικός προϋπολογισμός, περιλαμβάνει θετικά μέτρα ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ, όπως ενδεικτικά: την εφαρμογή του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις, το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροϊδιοκτήτες, τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας, την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες-μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς και για ανενεργές επιχειρήσεις.

Ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για την επιστροφή των αναδρομικών στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, νέους επιστήμονες και αγρότες, για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων από 01/01/2019, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», για την κάλυψη του μισού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και για τη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής, οι προϋπολογισμοί των τριών προηγούμενων ετών καταδείκνυαν την προσπάθεια «να συγκεράσουμε την αναγκαιότητα δημοσιονομικής σταθερότητας με την προώθηση ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο θα είχε ένα συγκεκριμένο πρόσημο, να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και αρχικά να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους». Ωστόσο, «κατόπιν της συμφωνίας που είχαμε για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 και το επιτυχημένο κλείσιμο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καταφέραμε να ανακτήσουμε κομμάτι της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας και να έχουμε από εδώ και πέρα τη δυνατότητα να ασκούμε το δικό μας μείγμα πολιτικής. Αυτή είναι και η κομβική ποιοτική διαφορά του φετινού Προϋπολογισμού σε σχέση με όλους τους προηγούμενους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.