Απόστ. Παπαδούλης: «Πιο ενδιαφέρουσα η προσέλκυση επενδύσεων απ’ την πολιτική»

«Να γίνουμε καινοτόμοι στη σκέψη, καθώς ο Βόλος διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα»

Το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές που μπορεί κάποιος με δημιουργικό τρόπο να ασχοληθεί και να προσφέρει, τόνισε ο πολιτευτής με το «Ποτάμι» Αποστόλης Παπαδούλης, που ανέφερε ότι για τον ίδιο είναι πιο ενδιαφέρουσα η προσέλκυση επενδύσεων από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Σε χθεσινή παρουσία του στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Απ. Παπαδούλης μίλησε για το διάλογο στην κεντροαριστερά και ζήτησε να γίνουμε καινοτόμοι στη σκέψη, καθώς ο Βόλος διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ δήλωσε ότι του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας – Δήμου Βόλου, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται συλλογικές δραστηριότητες, σοβαρές πρωτοβουλίες και κυρίως οραματισμός.

Η συζήτηση για την κεντροαριστερά
διαμορφώνει καλές συνθήκες
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδος, το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για την κεντροαριστερά σημαίνει ότι οι χώροι είναι ανοιχτοί, τα κίνητρα υπάρχουν, τα ερείσματα δημιουργούνται και όπου υπάρχει συζήτηση διαμορφώνει καλές συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Απ. Παπαδούλη, ποτέ ο διπολισμός δεν ήταν υγιής και είναι ανάγκη η δημιουργία ενός κόμματος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είπε, ότι ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα, με διαδρομή από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με παρέμβαση στην Ελληνική κοινωνία, στην οικονομία και στις εξελίξεις που είχε η χώρα, με τις καλές πτυχές και άρα είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να μείνει μακριά απ’ αυτή την εξέλιξη.
Από την άλλη, είπε, υπάρχουν τρεις άνθρωποι (Άννα Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης και Γ. Φλωρίδης), που τα γενικά τους χαρακτηριστικά τους οριοθετούν το χώρο των μεταρρυθμιστών και είναι άνθρωποι που είχαν κυβερνητικές θέσεις, άσκησαν πολιτική είχαν θετικές και αρνητικές κριτικές στη δουλειά που έκαναν. Σύμφωνα με τον Απ. Παπαδούλη, η Άννα Διαμαντοπούλου, ως υπουργός Παιδείας στην τελευταία της θέση, εμφάνισε ένα νόμο για την Παιδεία που πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό συναίνεσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Μπορούν να βρουν διεξόδους και λύσεις»
«Αυτοί οι τρεις άνθρωποι έχουν την άποψη ότι ο χώρος αυτός δεν μπορεί να μείνει κενός, αλλά αυτό που θα καταλάβει αυτό τον χώρο θα πρέπει να είναι κάτι καινούργιο και να έχει τα χαρακτηριστικά της μεταρρυθμιστικής αγωνίας», είπε ο Απ. Παπαδούλης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό το έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία, η οικονομία και το μέλλον της χώρας και επισήμανε ότι «αυτοί οι χώροι έχουν κοινές διαδρομές και αν δεν κλειστούν στο δικό τους πολιτικό καβούκι, μπορούν να βρουν διεξόδους και λύσεις.
Η κίνηση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει ξανά στα παλιά του στελέχη και να διαμορφώσει μια εικόνα «πάμε μαζί αυτοί που ήμασταν στο παρελθόν», έχει επιδίωξη να πάρει την εμπειρία των παλιών χωρίς οπωσδήποτε, οι παλιοί να είναι μέσα στο καινούργιο, σημείωσε ο Απ. Παπαδούλης.
Όπως είπε, ο χώρος των κομμάτων, ειδικά μια εποχή που υπάρχει αυτή η αγωνιώδης αναζήτηση, είναι πολύ σκληρός και δημιουργεί σύνορα, ενώ ο Απ. Παπαδούλης εκτίμησε ότι θα ήταν κακό να δημιουργηθούν τόσο σκληρά σύνορα ώστε να μην μπορεί να περάσει το πόδι του κάποιος στην άλλη μεριά.
«Ο Ελληνικός λαός είναι αρκετά ώριμος πια, ώστε να πάρει καθαρά μηνύματα, που μπορούν να δώσουν όλοι οι πολιτικοί χώροι, μηδέ εξαιρουμένων και των άλλων που είναι έξω απ’ αυτή τη συζήτηση. Το ζήτημα είναι όμως αν τελικά οι πολιτικοί χώροι θέλουν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Απ. Παπαδούλης.
Ο ίδιος τόνισε ότι όταν μιλάς σε κάποιον και του λες την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι αυτή, του δίνεις τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τη δική του αυτοπεποίθηση. Όταν η καθημερινότητα ξεκινάει με τη λογική ότι και φέτος θα είναι άσχημα τα πράγματα, τον λαό, επί της ουσίας τον αποξενώνεις από μια διαδικασία να μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Συζήτηση για το ρυθμό ανάπτυξης
Ο πολιτευτής τόνισε, ότι όλη η συζήτηση σήμερα γίνεται για δύο πράγματα: πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις και πόσο μεγάλο θα είναι το φορολογικό βάρος και πρόσθεσε, ότι αυτό δεν μπορεί να τονώσει μια αυτοπεποίθηση.
«Εκείνο που χρειάζεται είναι ότι στον επόμενο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας να είναι σταθερός και ο άνεργος να ξέρει ότι έχει την ελπίδα να βρει δουλειά, αυτός που έχει ένα πενιχρό εισόδημα θα το αυξήσει και θα το βελτιώσει, ο επαγγελματίας στην αγορά, ότι θα βρει καταναλωτές που θα αγοράσουν απ’ αυτόν για να κινηθεί η αγορά κλπ.
Τα κόμματα πρέπει να αρθούν πάνω από τις δικές τους ανασφάλειες και να αποφασίσουν ότι ο ρόλος τους είναι εθνικός και αυτόν χρειάζεται η κοινωνία για να τονωθεί. Διαφορετικά δεν υπάρχει περιθώριο να συζητηθούν πράγματα σοβαρά, σημείωσε ο Απ. Παπαδούλης.
Αναφερόμενος στη συνένωση ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ ο πολιτευτής τόνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός που βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και έφυγε με δύσκολο τρόπο. Ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο, καθώς ήταν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει τις διασυνδέσεις του στο εξωτερικό και μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό που ζει σήμερα η Ελλάδα και μπορεί να είναι ωφέλιμος.
Η συζήτηση και με το «Ποτάμι» είχε ξεκινήσει και σταμάτησε στο ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξε άρνηση στο να διαλυθούν τα κόμματα και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. «Ήταν μια δυσκολία που δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει η κ. Γεννηματά σε ένα κατανοητό βαθμό», είπε ο Απ. Παπαδούλης που πρόσθεσε «ή γίνεσαι τολμηρός και θαρραλέος και ξεπερνάς αυτές τις αναστολές ή μένεις εκεί που είσαι και αναρωτιέσαι τελικά αν αυτό που κάνεις, όπως το άνοιγμα προς τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι νικηφόρο και να σου δώσει μεγαλύτερη παρουσία στην Ελληνική κοινωνία».

Ανανέωση και προσώπων
Ο Απόστολος Παπαδούλης εκτίμησε ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανανεωθεί σε ιδέες και σε πρόσωπα, αλλά πρόσθεσε ότι η κοινωνία αποφασίζει πάντα και η κοινωνία πολλές φορές έχει διαφορετικό ένστικτο από ορισμένων ανθρώπων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα καινούργια πρόσωπα είναι ωφέλημα με το κατά πόσο επειδή είναι καινούργια, κουβαλούν μαζί τους και κάτι καινούργιο. «Έχουμε κάνει λάθος γενικώς στην αντίληψή μας ότι οι νέοι άνθρωποι κουβαλούν νέες ιδέες», είπε ο πολιτευτής. Και παλιοί πολιτικοί που έκαναν την αυτοκριτική τους ότι έκαναν λάθη, είναι οι άνθρωποι που η εμπειρία τους θα τους καθοδηγήσει να αποφύγουν τα λάθη που έκαναν στο παρελθόν, δήλωσε.

«Ολοκληρώθηκε η διαδρομή μου»
«Η δική μου απόφαση ήταν να συμμετάσχω μια φορά για να πάρω την εμπειρία των εκλογών και το έκανα. Δεν το έκανα ως «ελεύθερος σκοπευτής», αλλά το έκανα συνειδητά. Από κει και πέρα όμως νομίζω ότι η δική μου μικρή διαδρομή έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Απ. Παπαδούλης.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές που μπορεί κάποιος με δημιουργικό τρόπο να ασχοληθεί και να προσφέρει και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει τέτοια συζήτηση τώρα.
Ο Απ. Παπαδούλης, είπε ότι προς το παρόν σκέφτεται και συζητάει και δεν έχει καταλήξει πουθενά ακόμη. Όπως είπε η πολιτική τον ενδιέφερε από μικρό, δεν την έχει αφήσει ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν συμμετέχει σε κάποιες εκλογές είναι έξω από την πολιτική.
Όπως είπε «νομίζω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα τελικά μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή που μπορεί να είναι ωφέλιμα για την κοινωνία». Ακόμη είπε, ότι έχει γράψει ότι αν γίνει ένα θαύμα στην Ελλάδα και λήξουν όλα αυτά τα προβλήματα την επόμενη μέρα και ξαφνικά αρχίσουν να έρχονται επενδυτές, οι επενδύσεις θα πηγαίνουν εκεί που οι τόποι είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό.
Ο κ. Παπαδούλης αποκάλυψε ότι τον ενδιαφέρει πάρα πολύ πως μια πόλη μπορεί να μαζέψει επενδυτές.
Ο ίδιος τόνισε, ότι όπως είναι τα τελευταία χρόνια το βουλευτικό αξίωμα, έχει πάψει να είναι δημιουργικό. «Οι άνθρωποι στο Κοινοβούλιο είναι πάρα πολύ πιεσμένοι, συνεχώς ψηφίζουν κείμενα που ενδεχομένως αδυνατούν να διαβάσουν και δεν έχουν την εικόνα αυτών που αποφασίζουν», είπε.

Να γίνουμε καινοτόμοι στη σκέψη
Αναφερόμενος στον τρόπο που θα έρθουν οι επενδύσεις, ο Απ. Παπαδούλης επανέλαβε ότι η περιοχή έχει συγκριτικά αλλά όχι και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ καλό νέο τη δήλωση του προέδρου του ΟΛΒ Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, εντός του 2017 να εξεταστεί το θέμα της τρίτης προβλήτας με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και εκτίμησε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική να μην ακουμπάμε πράγματα και να γίνουμε καινοτόμοι στη σκέψη για το τι μπορεί να κάνει κάθε περιοχή.

Χιονοδρομικό Κέντρο
Για το Χιονοδρομικό Κέντρο ανέφερε ότι δεν πρέπει να είναι χώρος αντιπαράθεσης, αλλά πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το Χ.Κ. και να αποφασίσουμε τι θέλουμε το κάνουμε. «Σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί επειδή κάποιοι το επιχορηγούν και ορίζουν διαχειριστές, αλλά υπάρχει η αντικειμενική αδυναμία ότι είναι ένα παλιό, μικρό και χαμηλών προσδοκιών Χιονοδρομικό Κέντρο», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη, αν ζητήσουμε κάποιον που θα επενδύσει, θα πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι αυτό θα γίνει ένας επαγγελματικός χώρος πια και θα πρέπει το Χιονοδρομικό Κέντρο να μην είναι μια εποχική δραστηριότητα, αλλά ορεινό κέντρο αναψυχής που θα δουλεύει 12 μήνες το χρόνο.
Ο ίδιος τόνισε ότι αν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, για παράδειγμα στο Χιονοδρομικό, η απάντηση δεν είναι πως θα το βελτιώσουμε, αλλά ποιος φταίει και είπε ότι το πεδίο αντιπαράθεσης μεγαλώνει, διότι πλέον λείπουν τα χρήματα. «Αν δεν πετύχεις συμμαχίες και συναινέσεις και αν δε βάλεις όλες τις δημιουργικές δυνάμεις να σου λύσουν προβλήματα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί να λύσει προβλήματα», ανέφερε.

Σύγκρουση αντί συνεργασίας
Ο Απ. Παπαδούλης, είπε ότι του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Βόλου και δήλωσε ότι πρέπει να συνεργάζεσαι μ’ αυτούς που διοικούν χρήματα όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο ίδιος είπε ότι δεν είδε τον περιφερειάρχη να κάνει ενέργειες στις οποίες υπολείπεται η Μαγνησία και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υπάρχουν συγκρούσεις.
«Η ζωή ποτέ δεν βράβευσε «μοναχικούς καβαλάρηδες», που είναι πλέον στα μουσεία. Χρειάζονται συλλογικές δραστηριότητες, σοβαρές πρωτοβουλίες και κυρίως οραματισμός», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το ερώτημα είναι πως θα είναι μετά από 50 χρόνια ο Βόλος.
«Εμείς την πόλη την έχουμε δανεική, τη χρωστάμε στους επόμενους και πρέπει να την παραδώσουμε καλύτερη απ’ αυτή που παραλάβαμε. Δυστυχώς ο απαξιωτικός λόγος είναι πολύ κακός», είπε ο Απ. Παπαδούλης που πρόσθεσε να μην ξεχνάμε ότι ο Βόλος έγινε από ανθρώπους που ήταν οραματιστές. Όπως είπε ο Μιχ. Κουντούρης και ο Δημ. Πιτσιώρης είναι στα αζήτητα και έχουμε φτάσει στο σημείο να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ο ίδιος εκτιμά, ότι οι άνθρωποι που βοήθησαν το Βόλο πρέπει να αξιοποιηθούν ως πρεσβευτές, ακόμη και όσοι αποσύρθηκαν από την πολιτική αλλά έχουν πολλές εμπειρίες όπως ο Γ. Σούρλας, η Ροδούλα Ζήση και ο Ν. Γκατζής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.