Η Περιφέρεια προτίθεται να αναλάβει τις γέφυρες στα Κ. Νερά και στον Ξηριά Αλμυρού

Λόγω καθυστερήσεων από το υπουργείο ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

Αυτοψία έκαναν χθες στον Αλμυρό και στα Καλά Νερά, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου. Στα Καλά Νερά πρέπει να γίνει εν νέου κατασκευή της γέφυρας Μπελεγρίνο, ενώ στην γέφυρα Ξηριά στον Αλμυρό, θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις ώστε να δοθεί γρήγορα ένα ρεύμα κυκλοφορίας προς χρήση και η Περιφέρεια θα ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών, που έχει την αρμοδιότητα των αποκαταστάσεων, τα της παραχωρηθούν τα δύο έργα, διότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης και η ίδια πήγαν στο σημείο της γέφυρας Μπελεγρίνο, στα Κ. Νερά, όπου λόγω του υπερβολικού όγκου των υδάτων και της μεγάλης τους ταχύτητας, στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, είχαμε εκτροπή της ροής, με αποτέλεσμα το μεταβατικό επίχωμα που συνδέει το κατάστρωμα της γέφυρας με την οδό, αρχικά να υποσκαφτεί και στη συνέχεια να παρασυρθεί, είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στο σημείο ο Στρατός τοποθέτησε μια γέφυρα τύπου Μπέλλεϊ.
Ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης και κλιμάκιο της Περιφέρειας έκαναν αυτοψία για την αποκατάσταση του επιχώματος και διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει εκ νέου κατασκευή της γέφυρας, με ταυτόχρονη κατασκευή αντιστήριξης και προστασίας από μεγάλο όγκο υδάτων που τυχόν συμβεί ξανά, δήλωσε η κ. Παπαδημητρίου.
Για το σκοπό αυτό θα εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη, που θα προσδιορίζει ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της αντιστήριξης του επιχώματος και πως θα συνδεθεί η γέφυρα αυτή με το νέο επίχωμα, ανέφερε.

Επίσης ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκαν τη γέφυρα Ξηριά στον Αλμυρό, που είναι κατασκευασμένη σε δύο χρονικές περιόδους, με δύο διαφορετικές μεθόδους, τόνισε η κ. Παπαδημητρίου.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, τα ορμητικά νερά διάβρωσαν τα πρανή και οδήγησαν σε υποσκαφή του παλιού ακροβάθρου της γέφυρας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.
Η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε γεωτεχνική μελέτη για αποκατάσταση του μεταβατικού επιχώματος, που συνδέεται με το νεώτερο τμήμα της γέφυρας, το οποίο είναι στη θέση του και δεν έχει κανένα πρόβλημα, να ακολουθήσουν κάποιες εργασίες και πολύ γρήγορα να δοθεί τουλάχιστον ένα ρεύμα κυκλοφορίας προς χρήση.

«Η Περιφέρεια θα ζητήσει να υλοποιήσει τα έργα στις δύο γέφυρες και θα ζητήσει την άδεια του υπουργείου Υποδομών, που με ΦΕΚ έχει αναλάβει την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια για τις αποκαταστάσεις, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις και αν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στα Κ. Νερά θα δημιουργηθούν προβλήματα με την κυκλοφορία και στον Αλμυρό ήδη ο κόσμος είναι σε απόγνωση και αναγκάζεται να κάνει κύκλο για να φτάσει στον προορισμό του», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης.

Η κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το αίτημα προς το υπουργείο ετοιμάστηκε και θα προωθηθεί σήμερα προς το υπουργείο, ώστε η Περιφέρεια με φαστ τρακ διαδικασίες να λύσει, προσωρινά τουλάχιστον το πρόβλημα «και αν θέλει το υπουργείο αργότερα μπορεί να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου νέες γέφυρες ή οτιδήποτε».

Ήδη έγιναν συζητήσεις με εργολάβους και μελετητές, για το τόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό και η εικόνα είναι ότι για τη γέφυρα Ξηριά μπορεί να δοθεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε ένα μήνα περίπου.

Όσον αφορά την πρόθεση του δημάρχου Ν. Πηλίου κ. Μιτζικού να κατασκευάσει τη γέφυρα Μπελεγρίνο στα Καλά Νερά, η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα του δρόμου και λαμβάνει τις αποφάσεις για τα έργα, καθώς έχει τις υπηρεσίες, την τεχνική υποστήριξη και τα χρήματα, δεν θέλει να έχει προστριβές με τον δήμαρχο και το θέμα είναι να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έργο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.