Λένα Μαντά στο Ράδιο Ένα: «Η «Σφραγίδα» θίγει το τραγικά επίκαιρο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας»

«Εύκολα βάζουμε στον συνάνθρωπό μας , μια σφραγίδα ανάλογα με το βάρος, το ύψος, το χρώμα , τη θρησκεία…»
Η πολυγραφότατη συγγραφέας μίλησε για το νέο της βιβλίο «Σφραγίδα»

Στη Μαγνησία περιόδευσε η αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέας κ. Λένα Μαντά στο πλαίσιο της προώθησης του νέου της βιβλίου με τίτλο «Σφραγίδα» (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ) και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το μήνυμα της Σφραγίδας που είναι τραγικά επίκαιρο, καθώς σχετίζεται με την ενδοοικογενειακή βία.
Όπως ανέφερε η «Σφραγίδα» είναι η σφραγίδα που έμπαινε σε όλα τα κορίτσια που είχαν την ατυχία να περάσουν από το αναμορφωτήριο θηλέων. Ένα ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας, λειτούργησε από τη δεκαετία του ΄50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 κι εκεί κατέληγαν ανήλικα κορίτσια που είχαν πέσει σε παράπτωμα, είτε κλοπής , είτε της πορνείας. Υπήρχαν και κάποια ελάχιστα κορίτσια τα οποία τα οδηγούσαν εκεί οι γονείς προς σωφρονισμό.
«Η διαφορά ήταν ότι τα ήθη και τα έθιμα ήταν τόσο διαφορετικά, ένα κορίτσι που έβγαινε από αυτό το Ίδρυμα κουβαλούσε πάνω του τη σφραγίδα του, άρα ήταν πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί τόσο επαγγελματικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Δύσκολα κάποιος θα παντρευόταν μια κοπέλα που είχε βγει από το αναμορφωτήριο», ανέφερε η κ. Μαντά για το πλαίσιο που εκτυλίσσεται η πλοκή του μυθιστορήματός της.

«Δεκαετίες έντονων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών»

Διάλεξε να ασχοληθεί με το αναμορφωτήριο θηλέων, την Ελλάδα εκείνων των δεκαετιών, καθώς όπως σημείωσε οι δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 ήταν δεκαετίες έντονων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που πάντα ιντριγκάρουν έναν συγγραφέα για να ψάξει, να ερευνήσει, να δει που μπορεί να τοποθετήσει την ιστορία του. Όλα όμως ξεκίνησαν, όπως εξομολογήθηκε, από ένα ντοκιμαντέρ που είδε για το αναμορφωτήριο θηλέων κι αυτό της κίνησε την περιέργεια να ψάξει και παράλληλα να συνθέσει το μυθιστόρημά της.
«Η Ελλάδα είχε βγει από την Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε τελειώσει και με τον Εμφύλιο, τα νιάτα της είχαν σκορπίσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα βρίσκοντας δουλειά είτε στις φάμπρικες της Γερμανίας, είτε στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, αλλά και στην Αμερική. Είχαμε σκορπίσει και παράλληλα υπήρχε μία κάστα ανθρώπων που αναδύονταν εκείνη την εποχή χρησιμοποιώντας τα λεφτά που είχε κερδίσει κερδοσκοπώντας. Κάπως έτσι είναι ο πατέρας της ηρωίδας μου, ο Βασίλης Ρένεσης, ένας άντρας με πολύ σκοτεινό παρελθόν, που το έχει κρύψει. Πλασάρετε ως καλός οικογενειάρχης, έντιμος, ηθικός, καλός χριστιανός και δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι ένας πολύ κακοποιητικός σύζυγος προς την μητέρα της ηρωίδας μου και γενικά όλη η οικογένεια μεγαλώνει κάτω από τη βαριά σκιά του. Είναι αυτός που θα οδηγήσει την κόρη του στο αναμορφωτήριο», είπε χαρακτηριστικά για την πλοκή του βιβλίου της με τη συνέχεια να εκτυλίσσεται στις σελίδες της «Σφραγίδας».
Ένα βιβλίο έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης

Η ίδια έχει παραδεχτεί ότι δεν επιθυμεί να περάσει το δικό της μήνυμα στον αναγνώστη, αλλά να αφήσει κάθε αναγνώστη να βγάλει το δικό του συμπέρασμα, μέσα από τα θέματα που θίγει στα βιβλία της.
«Πάντα ένα βιβλίο εκτός από το προφανές δίνει και σε ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο ανάγνωσης, κάποια κρυφά ή και όχι μηνύματα. Η Σφραγίδα θεωρώ ότι δίνει διπλή κατεύθυνση. Το πρώτο είναι η ίδια η σφραγίδα, που ακόμη και στις μέρες μας υφίσταται. Έχουμε δει πόσο εύκολα βάζουμε στον συνάνθρωπό μας μια σφραγίδα ανάλογα με το βάρος, το ύψος, το χρώμα τη θρησκεία και αυτό το κάνουμε, γιατί διαφέρει από μας και με αυτό τον τρόπο τον βάζουμε στην άκρη ως ενοχλητικό.
Το δεύτερο είναι το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο βιώνει η μητέρα της ηρωίδας και είναι κάτι που στις ημέρες μας είναι τραγικά επίκαιρο μέχρι που φτάνει στα δελτία ειδήσεων και τότε όλοι απορούμε με αυτό που συνέβη, όταν για χρόνια ίσως συνέβαινε δίπλα μας και ή δεν το βλέπαμε ή επιλέγαμε να μην το δούμε. Υπάρχει πάντα κρυμμένο κι αυτό το … «που να μπλέκω κι εγώ τώρα;». Η «Σφραγίδα» για όσους τη διαβάσουν θα δώσει λαβή και για προβληματισμό και για περαιτέρω συζητήσεις», ανέλυσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Μαντά μπορεί να έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα τη Σφραγίδα της όμως είναι έτοιμη για τα επόμενα συγγραφικά της μονοπάτια.
«Ολοκληρώνω την περιοδεία μου που έχω ξεκινήσει από τον Μάιο κι αναχωρώ για Τζια, όπου με περιμένει το έτερο συγγραφικό μου δίδυμο, η Κλαίρη Θεοδώρου για να γράψουμε την Γυναικεία Υπόθεση. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβρη και το δεύτερο θα κυκλοφορήσει στις αρχές αυτού του Δεκέμβρη», ανέφερε η ίδια, μην βάζοντας φρένο στον συγγραφικό της οίστρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.