Νάνσυ Καπούλα στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ο μηχανικός είναι πίσω από κάθε αναπτυξιακή δράση»

Στόχος του ΤΕΕ η επίλυση προβλημάτων των πολιτών και των μηχανικών

Την Κυριακή 19 Μαΐου οι μηχανικοί της Μαγνησίας συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοικούσας Επιτροπής στο τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ  τα ηνία του οποίοι διεκδικεί για τέταρτη φορά η κ. Νάνσυ Καπούλα, με την παράταξη της ΔΚΜ. Η κ. Καπούλα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τις εκλογές, για τον ρόλο του ΤΕΕ, για τον στόχο του, αλλά και για ζητήματα χωρικού σχεδιασμού, τα οποία με τη συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου λύνονται μετά από πολλά χρόνια παθογενειών. Μάλιστα, η κ. Καπούλα τόνισε ότι ως το 2026 θα υπάρχει η οριστική μελέτη για το Πήλιο, όπου θα λύνει τα ζητήματα οριοθέτησης των οικισμών, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε ιδιοκτήτες και στις περιουσίες τους.

 

Το ΤΕΕ είναι ομπρέλα για όλες τις ειδικότητες των μηχανικών

Η κ. Καπούλα αναφέρθηκε αρχικά στο κλίμα που επικρατεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο τονίζοντας ότι επικρατεί ένα ήρεμο προεκλογικό κλίμα, με συναδελφικότητα, αλληλεγγύη και η κάλπη δίνει τη στήριξη ώστε να μπορέσει το ΤΕΕ να επιλύσει τα προβλήματα του κλάδου και όλων των μηχανικών.

«Δεν είναι προεκλογικός αγώνας όπου γίνονται προγραμματικές δηλώσεις γιατί είμαστε κάθε μέρα στον αγώνα και στις επάλξεις. Το ΤΕΕ είναι ομπρέλα για όλες τις ειδικότητες των μηχανικών. Ο μηχανικός είναι πίσω από κάθε αναπτυξιακή δράση όλων των κλάδων της οικονομίας είτε αφορά τον χωρικό σχεδιασμό, είτε τη βιομηχανία, είτε τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές. Όλα κρύβουν μέσα μηχανικούς που κινούν, σχεδιάζουν και υλοποιούν όλα αυτά τα έργα, που προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο», επεσήμανε η κ. Καπούλα.

Η ίδια δε τόνισε πως στις εκλογές του ΤΕΕ δεν υπάρχει πολιτική κόντρα. «Στην ΔΚΜ κατεβάζουμε ένα ψηφοδέλτιο 50 υποψηφίων, οι οποίοι θεωρώ ότι δεν ανήκουν και σε έναν μοναδικό πολιτικό χώρο. Δεν λειτουργούμε κατά αυτό τον τρόπο. Λειτουργούμε ως μια αλυσίδα συνεργατική, έχουμε συνεργασία συναδελφική όπου μέσα από τις διάφορες ειδικότητες μπορούμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα. Να υπάρχει ένας συνδυασμός μιας ομάδας που να μπορεί μέσα από τη διαφορετικότητα των ειδικοτήτων των μηχανικών και όχι των πολιτικών πεποιθήσεων να επιλύσει ζητήματα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η τοπική ΔΚΜ  λειτουργεί με ένα τρόπο υπερκομματικό, χωρίς να βλέπει πολιτικούς  φραγμούς και σύνορα ανάμεσά στα μέλη  της και ο στόχος είναι το αποτέλεσμα, η παραγωγή έργου, η αμεσότητα , η δυνατότητα να προσφοράς.

Πρωτοπόρος το ΤΕΕ στην ψηφιακή μετάβαση

Αναφορικά με την πρόοδο του ΤΕΕ, η κ. Καπούλα υπογράμμισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια έχει πρωτοπορήσει σε πάρα πολλούς τομείς.

«Είμαστε πρωτοπόροι στο θέμα της ψηφιακής μετάβασης. Το ΤΕΕ έχει εφαρμόσει ηλεκτρονικές πλατφόρμες και έχει φέρει σε εγγύτητα δημόσιο και ιδιώτη, τον καθένα από τον χώρο του,  μέσω της τεχνολογίας ήδη από το 2016, ενώ η πλατφόρμα των αυθαιρέτων λειτουργεί ήδη από το 2012-2013. Από το 2016 λειτουργούμε την πλατφόρμα e-άδειες και είναι μία εξωτερική συνεργασία που μπορεί να πετύχει πραγματικά σαν να είναι δια ζώσης ο ιδιώτης μηχανικός με τον δημόσιο λειτουργό, υπάλληλο της εκάστοτε πολεοδομίας χωρίς να υπάρχει το πρόβλημα της αναμονής , της ουράς κτλ και μιας παθογένειας που έχει αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε υπογραμμίζοντας πως αυτό το βήμα επέφερε τεράστια πρόοδο στο θέμα της ισοτιμίας της πρόσβασης, αλλά και της διαφάνειας της σχέσης του ιδιώτη με το δημόσιο.

Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε και στην εποχή του κορωνοϊού όπου τόσο το ΤΕΕ Μαγνησίας όσο και το κεντρικό ΤΕΕ ήταν οι μόνες υπηρεσίες που λειτούργησαν από την πρώτη ημέρα ψηφιακά και εξ αποστάσεως.

«Μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε από την πρώτη ημέρα του lockdown τους πάντες χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάποια μετάβαση μετασχηματισμό στα συστήματά μας. Εμείς ως υπηρεσίες έχουμε πλήρως ψηφιοποιηθεί και μπορούμε να εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο, τους συναδέλφους μας, χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στα κτήριά μας», είπε και συμπλήρωσε ωστόσο ότι και η δια ζώσης όμως επαφή με τους μηχανικούς είναι σημαντική και είναι υπόθεση προσωπική το ζήτημα και το πρόβλημα κάθε μηχανικού.

« Έχουμε κερδίσει το προνόμιο να έχουμε κοινή καθημερινότητα με τους συναδέλφους και να ξέρει ο κάθε συνάδελφος ότι θα βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή ανοιχτές τις πόρτες και θα δοθεί λύση σε προβλήματα που δημιουργούνται σε θέματα ερμηνείας, επιστημονικά, εργασιακά κτλ», κατέληξε.

 

Το κράτος έχει μπει σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού- Έχουν προκηρυχθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια

Σε ότι αφορά το κράτος αλλά και ζητήματα χωροταξικού ενδιαφέροντος που αφορούν μηχανικούς, ιδιώτες αλλά και ολόκληρες κοινωνίες η κ. Καπούλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κράτους να σταματήσει τις παθογένειες και την γραφειοκρατία και να μπει σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ο ρόλος του ΤΕΕ σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνονται λύσεις σε ζητήματα που καθυστερούσαν την ανάπτυξη και τα οποία ιδίως μέσω των αποφάσεων του ΣτΕ δημιουργούνταν οριζόντιες απαγορεύσεις δημιουργώντας προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες

«Αυτή τη στιγμή έχουν προκηρυχθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία θα έρθουν ως ομπρέλα να λύσουν και κάθετα και οριζόντια προβλήματα χρήσεων γης, οριοθέτησης χειμάρρων, οδικού δικτύου κ.α., που τα βρίσκει κάθε επενδυτής μπροστά του», σημείωσε η κ. Καπούλα, εξηγώντας ότι τα  τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι μια συνεργασία του ΤΕΕ και του ΥΠΕΝ με πρωτεργάτη τον Θύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού.

«Αυτή η σοβαρή ιστορία ξεκίνησε από το Πήλιο με την κατάργηση των ορίων των οικισμών  και είπαμε ότι η προηγούμενη νομοθεσία, τα γενικά πολεοδομικά, ο νόμος Τρίτση κτλ δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και είναι εργαλεία παρωχημένα. Δημιουργήθηκε η εικόνα ότι πρέπει να περάσουμε σε σύγχρονα εργαλεία να συλλέξουμε όλη αυτή την προβληματική ιστορία, την παθογένεια στις αποφάσεις του ΣτΕ, στη νομολογία και να δομήσουμε  το παζλ της θεσμοθέτησης του πως θα συντάξουμε ένα εργαλείο και προδιαγραφές για να μπορέσουμε να περάσουμε στη θεσμοθέτηση των ορίων των οικισμών», επεσήμανε η κ. Καπούλα.

Εξήγησε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα ιδίως στο Πήλιο, που ουσιαστικά εξαφανίζονταν όλοι οι οικισμοί, η ζωή, η δόμηση και η δραστηριότητα,  δεν «πατούν» στην ουσία, αλλά στον τύπο και πλέον όλα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν σε μία σειρά.

«Η θεσμοθέτηση θα φέρει σταθερότητα, μια ισορροπία στο θεσμικό πλαίσιο όπου πλέον δεν θα μπορεί το ΣτΕ να πει ότι εδώ υπάρχει ανοιχτή πόρτα κι εγώ το καταργώ. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο σχέδιο το οποίο καταφέραμε να το εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει και πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα και  λήγει το 2026. Το ΤΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του, γίνεται αναθέτουσα αρχή και έχουμε αναλάβει να διεξάγουμε όλους τους διαγωνισμούς των τοπικών πολεοδομικών και άλλων θεμάτων στη συνέχεια,  για να μειώσουμε τους χρόνους ιστορικά. Να δημιουργούμε τεύχη διαγωνισμού, διαδικασίες, άνοιγμα προσφορών κτλ μέσα σε προθεσμίες της τάξης των 30 ή 60 ημερών», συμπλήρωσε η ίδια.

Αυτό σημαίνει όπως υπογράμμισε η κ. Καπούλα ότι ως το 2026 θα υπάρχει η οριστική μελέτη για το Πήλιο και σημείωσε ότι στη Σκιάθο ήδη έχουν εγκατασταθεί οι μελετητές για τις Σποράδες και τώρα έχουν μπει οι προσωρινοί ανάδοχοι για όλους τους Δήμους της χερσαίας Μαγνησίας.

«Περιμένουμε το Ελεγκτικό Συνέδριο για να ξεκινήσει και η χερσαία Μαγνησία. Είμαστε στην τελική ευθεία. Μπαίνουν οι ανάδοχοι, προχωρούν οι μελέτες», τόνισε.

Το ΤΕΕ έχει αναλάβει την αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση των αρχείων ΥΔΟΜ

Ακόμη η κ. Καπούλα αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε project, καθώς το ΤΕΕ έχει αναλάβει την αρχειοθέτηση- ψηφιοποίηση των αρχείων ΥΔΟΜ υπογραμμίζοντας το πρόβλημα που επικρατεί στην ΥΔΟΜ του Βόλου, που έχει μείνει μόλις με έναν υπάλληλο.

«Στην ΥΔΟΜ Βόλου παραμένει ένας υπάλληλος. Το καλοκαίρι μπήκαμε στις 15 Αυγούστου και τακτοποιήσαμε το αρχείο γιατί βρήκαμε 2000 φακέλους κατεβασμένους που δεν ήταν αρχειοθετημένοι» είπε η κ. Καπούλα, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί η έλλειψη αυτή προσωπικού, ο Δήμος δεν έχει βρει ούτε έναν υπάλληλο να μετακινήσει στην υπηρεσία για να βοηθήσει τον μοναδικό εργαζόμενο.

Η κ. Καπούλα τόνισε πως το αρχείο της ΥΔΟΜ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς καθυστερούν οι υποθέσεις των ιδιωτών, σε θέματα ηλεκτρονικής ταυτότητας, στο Εξοικονομώ, στην τακτοποίηση αυθαιρέτων κ.ο.κ..

Τέλος, η ίδια ανέφερε ότι στις εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μαΐου δεν τίθεται θέμα εισφορών από τους μηχανικούς που μπορούν να προσέλθουν με την ταυτότητά τους για να ψηφίσουν από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και έστειλε μήνυμα συμμετοχής, εκφράζοντας την πίστη ότι η προσέλευση θα είναι μεγάλη.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.