Ο Αλ. Μεϊκόπουλος με τους Λατόμους Συκής: «Πηγή ζωής για την περιοχή τα λατομεία. Ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης»

Συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού των Επαγγελματιών Λατόμων Συκής «Πέτρα Συκής Επαγγελματίες Λατόμοι Σχιστόλιθων ΔΔ Συκής Δήμου Νοτίου Πηλίου ΣΠΕ» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Αφορμή της συνάντησης αποτέλεσε το διαχρονικό πλέον αίτημα των λατόμων για αδειοδότηση των Λατομείων της περιοχής και επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων τους. Εκ μέρους του Συνεταιρισμού στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Κωστούλια Ελένη, Ακρίβος Αθανάσιος και Ζαχαριάς Γεώργιος.

Όπως σημειώνει ο Βουλευτής σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε “Τα λατομεία του Νοτίου Πηλίου διέκοψαν πριν μερικά χρόνια τη λειτουργία τους, με στόχο να αδειοδοτηθούν με βάση το θεσμικό πλαίσιο και να βρίσκονται πλέον υπό την διαχείριση συνεταιρισμών λατόμων που θα έχουν και την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Το προηγούμενο καθεστώς επέτρεπε την εκμετάλλευση των λατομείων από σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα μέσω της οικογενειακής παράδοσης. Σήμερα, οχτώχρόνια μετά, τα λατομεία στη Συκή είναι τα μοναδικά που δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη νόμιμη αδειοδότηση λειτουργίας.

Οι εκπρόσωποι των Λατόμων της Συκής ενημέρωσαν το Βουλευτή ότι μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα πλέον η αδειοδότηση των λατομείων της περιοχής βρίσκεται στην τελική ευθεία. Όλες οι προβλεπόμενες μελέτες, το κόστος των οποίων έφτασε περίπου τα 50.000 ευρώ, έχουν εκπονηθεί με χρηματοδότηση από το υστέρημα των ίδιων των Λατόμων. Έχει ολοκληρωθεί η έγκριση όλων των μελετών και των τοπογραφικών διαγραμμάτων από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Περιβαλλοντολογικής Μελέτης. Μόνη εκκρεμότητα η έγκριση της Τεχνικής Μελέτης με την ολοκλήρωση της οποίας τα λατομεία της Συκής θα μπορέσουν πλέον να επαναλειτουργήσουν.

«Έχουμε κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες και περιμένουμε τη στήριξη της Πολιτείας» διεμήνυσαν οι Λατόμοι. Επεσήμαναν ότι είναι αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μπορέσουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια να λειτουργήσουν νόμιμα και να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Για τη Συκή τα λατομεία είναι πηγή ζωής. Όμως οι λατόμοι δεν έχουν άλλα οικονομικά περιθώρια. Ο τεράστιος αγώνας που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια για την αδειοδότηση των λατομείων, στηριζόμενοι μόνο στις δικές τους δυνάμεις και στην αγάπη τους για τη δουλειά τους και την περιοχή, θα πρέπει να στηριχθεί από την Πολιτεία. Η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να επισπεύσουν τη διαδικασία αδειοδότησης, που θα επιτρέψει στα λατομεία της Συκής να επαναλειτουργήσουν, τονώνοντας οικονομικά όλη την περιοχή»”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.