Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά: «Ανατρέψτε τον σχεδιασμό για αλιευτικό καταφύγιο»

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο

Επιστολή προς τον περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Νίκο Ντίτορα, την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, και τον δήμαρχο Ν. Πηλίου Νίκο Φορτούνα, απέστειλε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά ” Η Σηπιάδα”, ζητώντας να ανατρέψουν στον σχεδιασμό για δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν 94 κάτοικοι, περίοικοι και φίλοι του Πλατανιά, η περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Ν. Πηλίου και σφύζει από ζωή το καλοκαίρι και όχι μόνο και που επιλέγεται ως τόπος διαμονής από πολλούς ξένους, επιλέχθηκε, με αδιαφανείς και εν κρυπτώ διαδικασίες «για να κατασκευασθεί ένα θηριώδες για τα φυσικά του δεδομένα αλιευτικό δήθεν καταφύγιο πενήντα σκαφών με 17,5 στρέμματα περίκλειστης – πλην μιας εισόδου – λιμνοδεξανενής».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το έργο καταλαμβάνει πάνω από τον μισό κόλπο, θα μολύνει την θάλασσα και την ακτή, θα καταστήσει τον κόλπο βόθρο και θα εξαφανίσει την μοναδική παραλία του Πλατανιά. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το έργο θα πλήξει ανεπανόρθωτα την κύρια (άνω του 80%) οικονομική δραστηριότητα του Πλατανιά που είναι ο τουρισμός και που ως συνέπεια που θα επιφέρει το κλείσιμο επιχειρήσεων και συναφών με τον τουρισμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων, απώλεια θέσεων εργασίας, δραματική απώλεια εισοδήματος, καταστροφή περιουσιών και επενδύσεων που έγιναν με μόχθο και υπομονή, σταγόνα- σταγόνα, τόσα χρόνια τώρα.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η απόφαση ελήφθη εν κρυπτώ, δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση των πολιτών, ενώ για τη ΜΠΕ του έργου δεν γνωμοδότηση το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη τονίζει ότι η αρμόδια περιβαλλοντική αρχή, η Περιφέρεια ουδόλως έλαβε υπόψη της το αν έγινε διαβούλευση ή όχι και το συγκεκριμένο έργο σκόπιμα το κάλυψε το πέπλο της σιωπής.

Τέλος, καταγγέλλουν τον δήμαρχο Ν. Πηλίου ότι δεν φρόντισε να ενημερωθούν οι δημότες και δεν εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Δημοτική ενότητα. Αναφορικά με τις δηλώσεις ου ότι ο Πλατανιάς μπορεί να γίνει πύλη εισόδου για το Πήλιο, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι του χρεώνουν ότι συμμετείχε στην υλοποίηση του τερατουργήματος με εν κρυπτώ και αδιαφανείς ενέργειες.

«Κύριοι αρμόδιοι και εκπρόσωποί μας, υψώνουμε την φωνή μας:
Ο Πλατανιάς δεν έχει ανάγκη ούτε από αλιευτικό καταφύγιο (τρεις ντόπιοι ασχολούνται με την αλιεία) ούτε να γίνει πύλη εισόδου του Πηλίου. Το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί τον Πλατανιά και την ανάπτυξη του, αλλά τον χρησιμοποιεί και τον καταστρέφει, κάτι που φυσικά δεν θα επιτρέψουμε», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου που υπογράφουν κάτοικοι και όχι μόνο και τους καλούν να αποτρέψουν τα δρομολογηθέντα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.