Σοφία Κανταράκη: Να μην ξεχάσουμε ποτέ τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος

Η κα Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη σχολικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
Να μπει στα σχολεία η μαρτυρία, η συλλογική μνήμη για να μην διαπραχθεί ποτέ ξανά τέτοιο ανθρώπινο έγκλημα

Διαφορετικά θα τιμηθεί φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων προστασίας, η «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», με την φιλόλογο και προϊσταμένη Εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σοφία Κανταράκη, να διοργανώνει μια διαδικτυακή εκδήλωση. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το βαθύ νόημα αυτής της Ημέρας, η κ. Κανταράκη τόνισε πως οι μαρτυρίες και η συλλογική μνήμη θα πρέπει να μπουν στα σχολεία, θα πρέπει να παιδιά να γνωρίζουν τι έχει συμβεί, έτσι ώστε ποτέ ξανά να μην διαπραχθεί άλλο τέτοιο ανθρώπινο έγκλημα, από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς δεν έχουν σβηστεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στιγματιστεί από την βάναυση απώλεια των οικογενειών τους, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, απλά γιατί ήταν διαφορετικοί ή γιατί πίστευαν σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτικές.

Το μήνυμα του Ολοκαυτώματος

Το μήνυμα του Ολοκαυτώματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με την κ. Κανταράκη να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η μνήμη αυτή δεν θα πρέπει να ξεχαστεί, αλλά και γιατί θα πρέπει όλοι και κυρίως οι νέοι να μάθουν τα ιστορικά γεγονότα.
«Το βασικό ερώτημα τι είναι Ολοκαύτωμα. Με δυο λόγια είναι η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης που έγινε από το ναζιστικό καθεστώς. Αυτό δεν είχε ξεκινήσει πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Αυτό το μίσος και η θηριωδία είχε ξεσπάσει αρκετό διάστημα πριν», ανέφερε η εκπαιδευτικός δίνοντας βαρύτητα στη ρίζα του προβλήματος.
Όπως επεσήμανε η λέξη Ολοκαύτωμα προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ολοκαυτέω – ὁλοκαυτῶ που σημαίνει προσφέρω πλήρως καμμένη θυσία.
«Το σκεφτόμαστε αυτό και στην ιδέα ανατριχιάζουμε. Προκαλεί φρίκη και μόνο η αναφορά του. Και η έννοια αυτή χρησιμοποιήθηκε με τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, ο αντισημιτικός ήταν διαδεδομένος τις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30 στην Ευρώπη. Οι ρίζες του αντισημιτισμού είναι παλιότερες.
Στο βιβλίο του Χίτλερ «Ο Αγών μου» θα δει κανείς τα μηνύματα μίσους της Γερμανίας κι όχι μόνο εναντίον των Εβραίων, αλλά των τσιγγάνων, ατόμων με αναπηρία, κομμουνιστών, μασόνων, ομοφυλόφιλων, μαρτύρων του Ιεχωβά και διαβάζοντάς το κανείς προσπαθεί να αναλογιστεί ένα τεράστιο «γιατί».
Γιατί καταφέρθηκαν εναντίον αυτών των ανθρώπων. Αναλογιζόμενος κάποιος όλα τα μαρτύρια των Εβραίων έρχονται κάποια υπαρξιακά ερωτήματα στην επιφάνεια όπως πόσο άγριος μπορεί να είναι κάποιος και να ξεπεράσει τη φύση του», επεσήμανε η κ. Κανταράκη.
Η ίδια σημείωσε πως μέχρι να τελειώσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος είχαν σκοτωθεί 6εκ. Εβραίοι, ενώ ο πρώτος νόμος στην ιστορία της Γερμανίας κατά των Εβραίων ήταν το 1871 και αναφέρονταν στην αποκατάσταση του επαγγελματικού δημοσίου τομέα.
«Αυτός ήταν ο πρώτος αντισημιτικός νόμος και μπορεί να καταλάβει κάποιος πόσο βαθιές ρίζες είχε στην κοινωνία της Γερμανίας και πως η γερμανική νεολαία είχε γαλουχηθεί κι έφτασε να εξοντώνει τον άνθρωπο που είχε δίπλα της. Ήταν άνθρωποι που δεν είχαν διαπράξει κάτι κακό εναντίον της ανθρωπότητας. Ήταν άνθρωποι απλοί, της καθημερινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κανταράκη θέλοντας να δώσει την ακριβή διάσταση του θέματος.

«Όταν επισκέφθηκα το Άουσβιτς
ένιωσα να συνταράσσεται η ψυχή μου»

Η κ. Κανταράκη όμως εκτός από την ιστορική αναδρομή μίλησε και για την προσωπική της εμπειρία, όταν πριν από μερικά χρόνια με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου ταξίδεψε με μια μεγάλη αποστολή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Αουσβιτς –Μπίρκεναου».
«Περνούσαμε από τις αίθουσες που γίνονταν πειράματα και δεν άντεχες να κοιτάξεις μέσα. Ταράζεται όλο σου το είναι. Δεν μπορείς να σκεφτείς τι έκανε άνθρωπος εναντίον ανθρώπου. Ένιωσα συντάραξη της ψυχής μου. Τότε με τα χιόνια, ξυπόλυτοι, χωρίς ρούχα, παιδιά στοιβαγμένα χωρίς τροφή μέσα σε στάβλους απόρησα πως με αυτές τις συνθήκες κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε πως είναι σημαντικό να γνωρίσει κάποιος τις αιτίες που έφτασαν σε αυτό το σημείο την ανθρωπότητα προκειμένου να μην γίνει ποτέ ξανά ένα Ολοκαύτωμα και εγκλήματα κατά ανθρώπων.
Τέλος, η κ. Κανταράκη υπογράμμισε πως οι μαρτυρίες και η συλλογική μνήμη πρέπει να μπει στα σχολεία, να μάθουν οι νέοι, να συζητήσουν, να προβληματιστούν, γιατί έτσι θα αποφευχθεί άλλο τέτοιο ανθρώπινο έγκλημα.

Διαδικτυακή εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης
των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Η « Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» φέτος θα τιμηθεί διαφορετικά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, , διοργανώνουν από κοινού διαδικτυακή τιμητική εκδήλωση, που θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 13:00.
Tην εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι στο link: https://youtu.be/G0G47NzKMXE
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ. Σοφία Κανταράκη, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας και το πρόγραμμα είναι ως εξής:
13:00 Χαιρετισμοί από τους:
• Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο
• Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή
• Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό
• Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη
• Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Γεώργιο Δοδοντσάκη
• Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Χαράλαμπο Σταχτέα
• Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, Α΄ Αντιπρόεδρος, κ. Νάχμαν (Μάνος) Αλχανάτης
• Πρόεδρο Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσελ Σολομών
• Εκ μέρους των μαθητών της ΔΔΕ, Μάριος Βλασταρίδης, μαθητής Β΄ τάξης του 3ο ΓΕΛ Βόλου
13:30- 13:45 Βασιλική Γιακουμάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Διευθύντρια Τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
13:45-13:55 Σοφία Τριανταφύλλου, Συντονίστρια Αειφορίας του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας
13:55-14:05 Αλεξάνδρα Μούρτζη, Φιλόλογος, ΓΕΛ Αγριάς
14:05-14:15 Βασιλική Μελισσουργού, Φιλόλογος, 3ο ΓΕΛ Βόλου
14:15-14:25 Αλεξία Καπραβέλου, Φιλόλογος, Διευθύντρια ΓΕΛ Σκοπέλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.