Στ. Τζοάνου: «Οι επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές, τείνουν προς εξαφάνιση»

«Κραυγή αγωνίας» και αναζήτηση ελπίδας και λύσεων…

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των βιομηχανικών ειδών των λαϊκών αγορών, όπως ανέφερε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιομηχανικών ειδών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών (με έδρα στον Βόλο), κ. Στεφανία Τζοάνου.
Η ίδια επεσήμανε πως οι επαγγελματίες του κλάδου, βιώνουν οικονομικό αδιέξοδο με τους καταναλωτές, λόγω και της ενεργειακής κρίσης, να επισκέπτονται τη λαϊκή αγορά μόνο για βόλτα. Μάλιστα η κ. Τζοάνου τόνισε πως πολλοί επαγγελματίες, βιώνοντας αυτή την καθημερινότητα προχώρησαν σε διακοπή εργασιών και άλλαξαν επάγγελμα.

«Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατακόρυφα»

«Έχουμε βιώσει και έχουμε διανύσει μια δεκαετή σκληρή οικονομική κρίση και μετά πήγαμε σε μια υγειονομική. Με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τους υπόλοιπους τομείς, έχουμε φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Βλέπω ότι ρευστότητα και ταμειακά διαθέσιμα τόσο σε μας όσο και στους καταναλωτές δεν υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωση και το αγοραστικό κοινό έχει μειωθεί κατακόρυφα. Οι υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και πολλοί συνάδελφοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών», ανέφερε η ίδια.
Σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξης, η πρόεδρος σχολίασε πως δεν λύνουν και δεν αντιμετωπίζουν το οξύ πρόβλημα, καθώς από αυτά τα μέτρα ελάχιστες επιχειρήσεις ευνοούνται όχι όμως οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεων των αυτοαπασχολούμενων.
«Χρεωνόμαστε και δεν πουλάμε»
Μεταφέροντας την εικόνα της αγοράς η κ. Τζοάνου σημείωσε ότι «από τους καταναλωτές δεν υπάρχει προσέλευση στα βιομηχανικά είδη, γιατί δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν. Είναι δυνατόν κάθε μέρα που περνάει να χρεωνόμαστε, χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και να μην μπορούμε να επιβιώσουμε και να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας; Χρεωνόμαστε και δεν πουλάμε. Ο κόσμος έρχεται στη λαϊκή μόνο … για βόλτα. Είναι η πιο φθηνή του βόλτα και η πιο ανέξοδη. Ακόμη κι έναν καφέ το κάθε νοικοκυριό με την όλη ενεργειακή κρίση δεν του επιτρέπει η τσέπη του να πάει να τον πιει. Ούτε και τον καφέ»!

Πληρώνουν για 26 ημέρες, δουλεύουν λιγότερες…

Μάλιστα εκτός των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι πως καταβάλουν τις εισφορές του ΕΦΚΑ οι επαγγελματίες για 26 ημέρες λειτουργίας, όταν η πραγματική εργασία είναι πολύ λιγότερες ημέρες. Η κ. Τζοάνου αναφέρθηκε και στις δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης που φέρνουν τον κόσμο κοντά στις μεγάλες επιχειρήσεις, γυρνώντας την πλάτη στις μικρές.
« Βλέπουμε τους Υπουργούς να πηγαίνουν στα μάρκετ και να οδεύουν τον καταναλωτή προς εκπτωτικά προϊόντα. Το ίδιο γίνεται με διάφορες Black Friday που προωθούν να πηγαίνει ο καταναλωτής να ψωνίζει σε πολυκαταστήματα. Πάνε να αφανίσουν τα μικρά μαγαζιά, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η πολιτεία πρέπει να μας δει , να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους», τόνισε η ίδια.

«Δεν μπορούμε να δουλέψουμε,
δεν μπορούμε να επιβιώσουμε»

Τα αιτήματα του κλάδου, όπως μετέφερε η πρόεδρος, αφορούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από ειδικά προγράμματα επιχορηγήσεων και χαμηλότοκα δάνεια , στην καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, σε χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ειδικά για τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών. Επιπλέον οι επαγγελματίες ζητούν τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων, χωρίς να δεσμεύει τυχόν ακίνητα που υπάρχουν ως περιουσία, αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης της εφορίας και του ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση, νέες ρυθμίσεις με τουλάχιστον 100 δόσεις για τις οφειλές μας προς τους ΟΤΑ, συγκράτηση ενεργειακού κόστους, της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επαναφορά αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες, καταβολή του ΕΦΚΑ ανάλογα με τις πραγματικές ημέρες εργασίας και τέλος την ένταξη στη δεκαετή διαγραφή οφειλών.
«Δεν μπορούμε να δουλέψουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Μοιραία παρατάμε τη δουλειά και τρέχουμε αλλού για μεροκάματο. Ο κλάδος πανελλαδικά είναι σε αφανισμό. Έχουμε χρεωθεί από το 2010 και δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης για να τα βγάλουμε πέρα», κατέληξε χαρακτηριστικά η κ. Τζοάνου ζητώντας ξανά στήριξη για τον κλάδο που εκπροσωπεί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.