«Υπάρχουν ευθύνες για τις ζημιές από τις πλημμύρες στα Κανάλια και στην Κερασιά»

Επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ρ.Φεραίου

Την Κερασιά και τα Κανάλια επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο, κλιμάκιο της Μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου Ρ. Φεραίου αποτελούμενο από τον επικεφαλής Πάσχο Χαράλαμπο και τους δημοτικούς συμβούλους, Γάτο Σπύρο, Κουσκουρίδα Μιχάλη, Μπατζιάκα Ιωάννη και Μπατζιάκα Αθανάσιο.

Το κλιμάκιο είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Κερασιάς κα Χασιώτη Αντωνία και διαπίστωσε από κοντά το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο μαρτυρικό αυτό χωριό. Κατόπιν το κλιμάκιο μετέβη στα Κανάλια όπου σε συνεργασία με τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Παρσά Βαγγέλη, τον δημ. Σύμβουλο Πανομάτη Κων/νο και την τοπική σύμβουλο κα Φάκα Βάσω, έκαναν λεπτομερή επόπτευση και καταγραφή όλων των προβλημάτων που προέκυψαν στις οικίες των κατοίκων του χωριού και είχαν συνάντηση με όλους τους πληγέντες ιδιοκτήτες.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Πάσχος Χαράλαμπος έκανε την ακόλουθη δήλωση: ‘’Σήμερα γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης ίσως φυσικής καταστροφής που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στα δύο αυτά ιστορικά χωριά. Αναμφίβολα ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος και η έκταση της καταιγίδας πρωτοφανής. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στις αρχές για την τεράστια έκταση των ζημιών. Σίγουρα θα μπορούσε να περιοριστεί κατά πολύ το μέγεθος της καταστροφής αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και θα γίνουμε σαφείς. Για μεν την Κερασιά το πρόβλημα προέκυψε από την ‘’φρακάρισμα’’ του χειμάρρου Κερασιώτη και την υπερχείλισή του που στη συνέχεια ξήλωσε την άσφαλτο σε μήκος διακοσίων μέτρων και παρέσυρε και την παρακείμενη βιοτεχνία επεξεργασίας ξυλοκάρβουνου. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι δασικές υπηρεσίες είχαν επιτρέψει το κόψιμο των δέντρων στην κοίτη του ‘’Κερασιώτη’’ και δεν λειτουργούσαν αυτά ως φυσικό φράγμα στη ροή του χειμάρρου, αναγκάζοντας το νερό να υπερχειλίσει και να παρασύρει στο διάβα του ότι του στεκόταν εμπόδιο. Όσον αφορά τα Κανάλια εδώ πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής γιατί όπως μας ενημέρωσε ο δημ. Σύμβουλος κος Παρσάς είχε έγκαιρα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επιδεικνύοντας μάλιστα επιτόπου στην τεχνική υπηρεσία τα τρία φρεάτια που ήθελαν καθαρισμό, στις θέσεις Κουμάσι, βρύση Χατζηδήμη και Βαένα.

Η ύπαρξη ευθυνών και ενοχής από την δημοτική αρχή γίνεται αμέσως κατανοητή από την απώλεια ψυχραιμίας του δημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο όπου μην μπορώντας να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες του πρώην αντιδημάρχου του κου Παρσά , του επιτέθηκε φραστικά με ανεπίτρεπτες εκφράσεις, κάτι που φυσικά καταδικάζουμε απερίφραστα. Κι επειδή ποτέ δεν μένουμε απλά σε κριτική αλλά πάντα κάνουμε προτάσεις δίνοντας λύσεις ,ζητούμε άμεσα να ξεκινήσει η αποκατάσταση της επανασύνδεσης του δρόμου Κερασιάς-Καναλίων κατασκευάζοντας προσωρινό δρόμο στο μπαζωμένο κομμάτι του χειμάρρου χρησιμοποιώντας τα φερτά υλικά με μηχανήματα του δήμου αλλά και ιδιωτών αφού πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Σε ότι αφορά τους πληγέντες ιδιοκτήτες προτείνουμε με απόφαση δημ. συμβουλίου να δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια 1000 ευρώ σαν ελάχιστη ανακούφιση από το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής ανεξαρτήτως της κρατικής μέριμνας και σε επόμενο στάδιο την αντικατάσταση των συσκευών που καταστράφηκαν από την θεομηνία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.