Alpha Bank: Απαιτείται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα

Την θέση ότι η εντυπωσιακή πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οι σαφείς προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας στην περίοδο 2015-2020 και η πρωτοφανής πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθιστούν «εντελώς ανεξήγητες» τις τρέχουσες εκ νέου ατέρμονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα διατυπώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι αναλυτές της Alpha αναφέρουν πως η μη έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται να οφείλεται σε θέματα που είναι «εξαιρετικά αόριστα», μάλλον οριακά (έχει ήδη πραγματοποιηθεί το 95% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων) και εκτός των σημερινών προτεραιοτήτων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Στην ανάλυση τονίζεται πως συνολικά, με τη λήξη της έκτης αξιολόγησης θα πρέπει να εκταμιευτούν δόσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 δισ. ευρώ από το ESM και 2,47 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Συνολικά: 7,8 δι δισ. ευρώ.

Επιπλέον, 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εκταμιευτούν από το ΔΝΤ με τη λήξη της έβδομης αξιολόγησης, η οποία μάλλον θα συνδυασθεί με την σύναψη συμφωνίας, για μια προληπτική πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL) από ESM κατά το 2015.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως με τη λήξη της έβδομης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει αποφασιστεί και η τύχη των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, τα οποία δεν είναι πια αναγκαία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Στην έκθεση σημειώνεται πως αν η χώρα λάβει τα 11,3 δισ. ευρώ των προγραμματισμένων δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης έως τις αρχές του 2015, τότε αντιμετωπίζει ένα πολύ μικρό (γύρω στα 3 δισ. ευρώ) χρηματοδοτικό έλλειμμα το 2015, ακόμη και αν δεν αντλήσει πρόσθετους πόρους το έτος αυτό από το ΔΝΤ ή την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM.

«Το έλλειμμα αυτό μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί από τις αγορές», σημειώνει η Alpha και προσθέτει πως «προϋπόθεση για την εξέλιξη αυτή είναι ότι θα εκτελεστεί με επιτυχία ο προϋπολογισμός του 2015 που μόλις ανακοινώθηκε και ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εξασφαλίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

Τι λέει για ΦΠΑ

Ενδιαφέρον έχει η θέση της Alpha Bank για το πως προσεγγίζει το θέμα του ΦΠΑ η τρόικα, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να καταστεί αποτελεσματικότερος ο φόρος.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, στον τομέα του ΦΠΑ θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση των λίγων χαμηλών συντελεστών που ισχύουν ακόμη σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες στο 23%, αλλά η μείωση του συντελεστή 23% σε χαμηλότερα πιο λογικά επίπεδα και η είσπραξη του φόρου από όλους τους υπόχρεους σε αυτόν που ενώ τον παρακρατούν δεν τον αποδίδουν στο Δημόσιο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, στον τομέα αυτό υπάρχει αφενός η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή με την πρακτική της μη έκδοσης αποδείξεων, και, αφετέρου, η άρνηση πληρωμής από μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων ακόμη και αυτών των, σημαντικά περιορισμένων, εσόδων από τον ΦΠΑ που πράγματι βεβαιώνονται.

«Η επίλυση αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος, που εκτός των άλλων οδηγεί και σε μεγάλη υποεκτίμηση και του ΑΕΠ της χώρας, δεν είναι προφανώς δυνατή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23%. Τόσο η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας όσο και τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα ενισχυθούν ουσιαστικά με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε επίπεδα συμβατά με το μέσο συντελεστή στις χώρες της ΕΕ-28 και με ταυτόχρονη περαιτέρω βελτίωση του μηχανισμού βεβαίωσης και είσπραξης των φόρων, ιδιαίτερα από αυτή την πηγή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.