Κατοχύρωση κερδών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

«Φρένο» στο ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών τραβά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν στην κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών, θέτοντας παράλληλα, ως νέο στόχο τις 770 – 780 μονάδες.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10.52), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,84% στις 756,97 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,69% στις 2.024,24 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 32,48 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 30 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,88% στις 748,07 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,50% μειώνεται κατά 2,50%, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-1,77% κατά 1,77%, η Eurobank κατά 1,42%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,27% κατά 1,82% και η Attica Bank ΑΤΤ κατά 1,92%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie κατακρημνίζεται κοντά στο 5,70% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Jumbo, Viohalco και ΕΛΠΕ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC ενισχύεται κατά 1%, της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ+0,67% κατά 0,67% και της Σαράντης Γρ. κατά 0,59%.

Σημειώνεται ότι ο αυξημένος τζίρος αποδίδεται στη διακίνηση δύο πακέτων, μεγέθους άνω των 1,5 εκατ. μετοχών, τα οποία αφορούν προσυμφωνημένες πράξεις της Folli-Follie. Η τιμή των συναλλαγών ορίστηκε στα 20 ευρώ/μετοχή.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση, κινούμενες πέριξ του τεχνικού ορίου του 5,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 5,691% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 18 μονάδες βάσης στο 5,438%.

Μετά από 10 διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις, οι επενδυτές φαίνεται πως θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχεια του θετικού σερί, προχωρώντας στην κατοχύρωση των κερδών των τελευταίων συνεδριάσεων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μελλοντική πορεία του Χ.Α. θα συνεχίσει να διαγράφεται ανοδική, ιδίως εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις για το δημόσιο χρέος.

Στα θετικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς προσμετράται και η αύξηση της συμμετοχής των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση, η οποία ανήλθε στο 63,9% τον Απρίλιο έναντι 61,6% τον Μάρτιο. Συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ, η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 60,9% από 59,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σχολιάζοντας την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Από την στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε σημαντικές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους, τόσο στην οικονομία, όσο και στον τραπεζικό κλάδο. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να αυξηθούν οι αποτιμήσεις και να αρχίσουμε να βλέπουμε ένα καινούργιο ανοδικό κύκλο της οικονομίας, από την στιγμή που θα έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη μέσω της ΕΚΤ και της συμμετοχής στο “QE”».

Από την πλευρά της, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υποστηρίζει τα κάτωθι: «Ολοταχώς προς τον από μηνών στόχο μας των 785 μονάδων οδεύει ο Γενικός Δείκτης και μάλιστα με ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν. Μόνο ένα απρόσμενο γεωπολιτικό γεγονός μπορεί να τον ανακόψει. Αν και εφ’ όσον η διόρθωση που ενδεχομένως ακολουθήσει, από την εξαιρετικά ισχυρή ζώνη αντίστασης των 785 – 806 μονάδων, δεν επεκταθεί χαμηλότερα του ανοδικού χάσματος των 714 μονάδων και το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε, μέχρι το τέλος του έτους, στην κατάκτηση και του επόμενου στόχου των 898 μονάδων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.