Κων. Χολέβας : Οι νέοι του σήμερα πρέπει να προσεγγίσουν και να μάθουν για το 1821

«Μέσα από το 1821 και την επιβίωση του γένους βγαίνουν μηνύματα… Υπάρχουν και σήμερα εθνικά θέματα, που αφορούν όλους μας…»
Όπως τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο συγγραφέας του βιβλίου «Το 1821 σήμερα»

«Το 1821 σήμερα» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χολέβα, (εκδόσεις ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ) συγγραφέα και πολιτικού επιστήμονα, που αποτελεί μια επετειακή ελεγεία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο κ. Χολέβας μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για τον σκοπό της συγγραφής αυτού του βιβλίου, το οποίο παρουσιάζει απλά , σαφή αλλά εμπεριστατωμένα όλα τα σπουδαία γεγονότα που συνηγόρησαν ώστε η επανάσταση του ΄21 να γίνει πράξη, χαρίζοντας την ελευθερία στους Έλληνες. Στόχος του συγγραφέα είναι να μάθουν οι νέοι του σήμερα, τον αγώνα των Ελλήνων για τον δρόμο προς την ελευθερία.

Γιατί θελήσατε να δείξετε τα μηνύματα του 1821 σε σχέση με τα σύγχρονα εθνικά θέματα;

Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί σέβομαι τους νέους μας, οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας μας και πιθανόν να μην έχουν την ιστορική κατάρτιση που θα περιμέναμε. Ίσως παλαιότερα η ιστορία διδάσκονταν με έναν τρόπο πιο πλούσιο. Σήμερα βλέπουμε ότι τα παιδιά αγνοούν πολλά σημαντικά γεγονότα και θα ήθελα οι νέοι να προσεγγίσουν την επανάσταση του 1821 αλλά και να μάθουν πως επιβιώσαμε επί τουρκοκρατίας. Θέλω να δείξω ότι μέσα από το 1821 και την επιβίωση του γένους βγαίνουν μηνύματα και για τους νέους σήμερα κυρίως ένα μήνυμα ελπίδας ότι περάσαμε πολύ πιο δύσκολα, αλλά πρέπει να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε. Ο δεύτερος λόγος είναι πως υπάρχουν και σήμερα εθνικά θέματα, που αφορούν όλους όπως η επιβίωσή μας απέναντι στην Τουρκία, η εδαφική μας ακεραιότητα , οι βλέψεις των γειτόνων. Παίρνουμε λοιπόν μηνύματα από 1821 κι από τους προδρόμους και τους πρωταγωνιστές της επανάστασης. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι πως η ναυμαχία στο Ναυαρίνο δεν ήρθε η επιτυχία μόνη της, επειδή μας αγάπησαν ξαφνικά οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά ήρθε επειδή επί έξι χρόνια αγωνιζόμασταν. Επί έξι χρόνια χύσαμε αίμα, δείξαμε και μία ενότητα τα πρώτα δύο χρόνια, πριν τους εμφύλιους πολέμους, είχαμε νίκες, είχαμε επιτυχίες. Άρα ένα επίκαιρο μήνυμα είναι ότι για να σου δώσουν σημασία οι ξένοι και οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει πρώτα απ’ όλα εσύ να αποδείξεις ότι είσαι έτοιμος να αγωνιστείς με τα δικά σου μέσα για τη δική σου ελευθερία.

Άρα θεωρείτε πως πρέπει να σημάνει κάτι για τους νέους σήμερα η ελληνική επανάσταση του 1821;

Από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Υψηλάντης όταν ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία την Επανάσταση ήταν να συστήσει τον Ιερό Λόχο με φοιτητές, και στη μάχη του Δραγατσανίου την έδωσαν νέοι όπως επίσης και σε άλλα σημεία του αγώνα, όπως στο Μεσολόγγι στη λιμνοθάλασσα στους βαρκάρηδες που έφερναν τα εφόδια ήταν νέα παιδιά. Γενικότερα, έχουμε και αγόρια και κορίτσια που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και πρέπει να μάθουν οι νέοι μας σήμερα τι έκαναν οι νέοι του ’21 , αλλά οι νέοι σήμερα οφείλουν να γνωρίζουν και είναι και δική μας υποχρέωση να τους μιλήσουμε για τις πηγές της ιστορίας. Το κυριότερο, επειδή κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες ιδεολογίες που πήγαν να ερμηνεύσουν και να παρερμηνεύσουν το ’21 με ιδεολογικά κριτήρια φανατισμένα και ατεκμηρίωτα, η προσπάθεια η δική μου είναι να πω στους νέους να μελετήσουν τις πηγές. Οι νέοι να διαβάσουν τα έγκυρα κείμενα, Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Υψηλάντη, να διαβάσουν κείμενα για το πως φτάσαμε στην επανάσταση, να διαβάσουν Κοσμά Αιτωλό, Άγιο Νικόδημο, να μην περιμένουν οι νέοι μας κάποιο δάσκαλο να τους παρουσιάσει το ‘ 21, αλλά να τρέξουν και οι ίδιοι, να βρουν τα πρωτότυπα κείμενα και να καταλάβουν ποιοι έφτιαξαν το ‘ 21 και ποιοι το προετοίμασαν. Για μένα χωρίς την ορθόδοξη πίστη όλων των πρωταγωνιστών δεν θα υπήρχε το ‘ 21.

Πέρα από τους νέους, θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη να μελετήσουμε κι όλοι οι υπόλοιποι;

Βεβαίως. Το βιβλίο λέω ότι απευθύνεται κυρίως στους νέους , γιατί ζουν στην εποχή του διαδικτύου και ίσως δυσκολεύονται. Δεν έχουν την επαφή και δεν έχουν ίσως και την ώθηση που μας έδιναν παλαιότερα για το εξωσχολικό βιβλίο. Εγώ γράφω ένα βιβλίο και προσπαθώ να έχω δύο ακροατήρια. Τους επιστήμονες, διότι τεκμηριώνω και παραπέμπω για όλα τα θέματα, αλλά και τους νέους, γιατί το γράφω με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, διότι ξέρω ότι οι νέοι μας θέλουν σύντομα κείμενα, σαφή.

Πόσο ανεκτίμητο θεωρείτε πως είναι το έργο που επιτέλεσαν οι αξιοσημείωτες προσωπικότητες εκείνης της ιστορικής περιόδου;

Για τους νέους ήταν μία τρέλα. Ήταν μία εποχή πολύ δύσκολη, κανείς δεν περίμενε ότι οι Έλληνες θα επαναστατήσουν , είχαν γίνει πολλές εξεγέρσεις στη διάρκεια της δουλείας και απετυχαν και είχαμε απέναντι εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τεράστιες δυνάμεις και την Ιερά Συμμαχία, δηλαδή οι Ρώσοι, οι Αυστριακοί, η Πρωσία κι άλλες δυνάμεις δεν ήθελαν τη διάλυση των αυτοκρατοριών. Άρα υπήρχε ένα κλίμα αντίθετο στα εθνικά κινήματα και παρόλες τις δυσκολίες, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν με πίστη στον Χριστό, στην ιστορία, με συνείδηση στη διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα ως και το Βυζάντιο και πέτυχαν το ακατόρθωτο. Οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που είχαν τρομάξει και διερωτώνταν αν θα πετύχουν. Κι όμως πέτυχαν , η τρέλα έπιασε και ήταν πραγματικά ένα ξέσπασμα ενός λαού , που δεν άντεχε άλλο μετά από 400 χρόνια από την Οθωμανική τυραννία και τους οφείλουμε πάρα πολλά.

Και η επέτειος από την εθνική παλιγγενεσία συνιστά αφορμή για πολλά πράγματα και δράσεις. Τι συνιστά για σας και τι μπορούμε να περιμένουμε;

Η επέτειος των 200 ετών μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε, να μελετήσουμε, υπάρχουν πάρα πολλά κείμενα , οι πηγές, τα αυτούσια κείμενα μπορούν να επανεκδοθούν και μας δίνεται η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε και την τεχνολογία λόγω του κορωνοϊού. Ήδη, επειδή είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος πρόεδρος της επιτροπής του 21 για την Εκκλησία της Ελλάδος και εγώ είμαι μέλος, ως επιτροπη της Εκκλησίας συνεργαζόμαστε με κάθε άλλο καλοπροαίρετο φορέα ή άνθρωπο για μία πανεθνική προσπάθεια, έχουμε ένα δικο μας πρόγραμμα και στις 4 Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε μία διαδικτυακή εθνοσυνέλευση των νέων. 100 νέοι απ΄όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, αγόρια και κορίτσια, μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες μίλησαν μεταξύ τους, ανέλυσαν το Σύνταγμα της Επιδαύρου , το πρώτο ελληνικό πολίτευμα και με τα κείμενα αυτά έγινε μια συζήτηση, με τη ζύμωσή της να έχει γίνει επί εβδομάδες, για το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα και το μήνυμά του. Αυτό όλο έγινε διαδικτυακά, ένας τεχνικά δύσκολος τρόπος που όμως πέτυχε και βλέπουμε ο καθένας από μας ότι εάν έχει εμπιστοσύνη στους νέους ανθρώπους, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε, να ακούσουμε πολλά από αυτούς, να μάθουμε κι εμείς. προς το παρόν αξιοποιούμε την τεχνολογία σε όλο αυτό, όμως ευελπιστούμε εάν μας επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για την επαφή των ανθρώπων αυτών, καθώς χρειάζεται η προσωπική επαφή.

Ο Κωνσταντίνος Χολέβας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι Πολιτικός Επιστήμων, αρθρογράφος επί εθνικών και ιστορικών θεμάτων και συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Έχει διδάξει θέματα Ιστορίας και Εξωτερικής Πολιτικής στη Σχολή Εθνικής Αμύνης , έχει συγγράψει βιβλία και μελέτες που αναφέρονται στα εθνικά μας θέματα και την ελληνορθόδοξη ταυτότητα. Σήμερα είναι συνεργάτης της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.