«Τέχνης Γέφυρες» στο μουσείο Τσαλαπάτα

Ποιητική εκδήλωση μετά μουσικής από την ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM με τίτλο «Τέχνης Γέφυρες» στο μουσείο Τσαλαπάτα το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 ώρα 19.00
Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 ώρα 19.00 η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam προσεγγίζει το θέμα της επικοινωνίας μέσω της τέχνης με μια εκδήλωση με τίτλο ΤΕΧΝΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ στα πλαίσια της έκθεσης κοστουμιών κινεζικής όπερας στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Η τέχνη εκφράζει τη σχέση του Εγώ με τον Άλλον. Στοχεύει να μας φέρει σε σχέση με τον εαυτό μας που αγνοούμε και με τον άλλον που δεν βλέπουμε. Η γνωριμία με τον πολιτισμό που ανέπτυξε ο άνθρωπος που ανήκει σε μια άλλη εθνική ομάδα, αναπτύσσει την κατανόηση και καλλιεργεί την συμ-πάθεια. Έτσι ο άλλος, ο ξένος, γίνεται συνάνθρωπος. Μέσα από την τέχνη εκπαιδευόμαστε στην εξάλειψη των εθνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων για να μπορέσουν οι διαφορετικοί λαοί να ανοίξουν διάλογο και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε μια πολυπολιτισμική και πολυεθνική παγκόσμια κοινωνία. Αυτός είναι ένας τρόπος διεύρυνσης του ανθρώπινου πνεύματος όπου γης. Τα μέλη της ποιητικής σκηνής VOLOS POETRY SLAM προσεγγίζουν ο καθένας από την πλευρά του το βίωμα τους από την επαφή τους με την τέχνη στη μορφή που ο καθένας εκφράζεται ή έτυχε να τον συγκινήσει με ιδιαίτερο τρόπο. Διερευνά πώς δημιουργείται αυτή η γέφυρα της ενότητας του ανθρώπινου είδους που συντελεί στην ύψιστη τέχνη της ανθρώπινης επικοινωνίας και συνύπαρξης.
Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ΠΙΟΠ πραγματοποιεί μέχρι τέλους Μαρτίου 2019 έκθεση κοστουμιών κινεζικής όπερας, που αποτελούν μέρος δωρεάς στο ΠΙΟΠ της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας . Η έκθεση παρουσιάζει με υποβλητικό τρόπο δώδεκα κοστούμια της κινεζικής όπερας με έντονα συμβολικά στοιχεία που τονίζουν την ψυχολογία των ηρώων και του κοινού που τα αγκαλιάζει. Ο στοχευμένος φωτισμός, η ανάλογη μουσική και το πληροφοριακό υλικό , έγγραφο και σε βίντεο, παρέχουν στοιχεία για έναν μακρινό λαό που μέσα από αυτήν γίνεται κοντινός . Ο επισκέπτης της έκθεσης δέχεται τον αέρα ενός άλλου πολιτισμού στα φύλλα της καρδιάς του. Η διάνοια του διευρύνεται από τη συνείδηση ότι ο καθένας αποτελεί έκφραση του άυλου πνεύματος που συνέχει και συντηρεί τα πάντα και προσεγγίζει τον άνθρωπο με τον άνθρωπο. Μέσα από την επαφή με την τέχνη ενός λαού , στην προκείμενη περίπτωση του κινεζικού ,τον γνωρίζουμε και ερχόμαστε πιο κοντά του, μια και με το άνοιγμα των συνόρων και η επιχειρηματικότητα από χρόνια τον έφερε δίπλα μας.
Η όπερα δηλαδή ο συνδυασμός τραγουδιού, θεάτρου και χορού, παρουσιάστηκε στην Κίνα τον 3ο π.χ. αι. και έγινε ένα αγαπητό είδος διασκέδασης. Μαζί με την αρχαία ελληνική τραγωδία και την ινδική σανσκριτική όπερα αποτελούν τις αρχαιότερες μορφές δραματικής τέχνης στον κόσμο. Η κινεζική όπερα εμπλουτίστηκε από τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των 56 διαφορετικών εθνοτήτων και περιοχών της αχανούς Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας . Η καθεμία εθνότητα εκφράζει τις δικές της παραδόσεις, δοξασίες, έθιμα που εκδηλώνονται στην καθημερινή ζωή και διασώζονται στο χρόνο μέσα με 360 διαφορετικά είδη όπερας, σημαντικότερα από αυτά είναι τα πέντε, μεταξύ των οποίων η όπερα του Πεκίνου, η όπερα του Θιβέτ και η όπερα Κουν ή Κούντσου, που περιλαμβάνονται στα μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Κάποια από αυτά αποτυπώνονται στα κοστούμια της κινεζικής όπερας και ειδικά το κοστούμι της εθνότητας των Μιάο που αποκαλείται εγκυκλοπαίδεια της κουλτούρας τους. Κάποια από τα κοστούμια αυτά μπορούμε να γνωρίσουμε στην πόλη μας μέσα από την έκθεση του ΠΙΟΠ στο Μουσείο Τσαλαπάτα .
Στην ποιητική και μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί με τίτλο ΤΕΧΝΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ από την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam συμμετέχουν : Μάρω Αισώπου, Όλγα Αράμπογλου, Ελένη Αμυγδαλίτση, Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Κατερίνα Βεργετάκη, Κατερίνα Ζούζουλα, Ελένη Καραβασίλη, Ποιητής εκ Πηλίου, Έλλη Σαμαλίδου, Γιάννα Σούλιου, Αστέρης Σχοινάς, Έλενα Ψαραλίδου. Μουσική επιμέλεια Κασσιανή Αμυγδαλίτση και Μιλτιάδης Μίλτος. Παίζουν ηλεκτρικό πιάνο Κασσιανή Αμυγδαλίτση και ηλεκτρική κιθάρα Μιλτιάδης Μίλτος. Η Ελλη Σαμαλίδου μελοποιεί και τραγουδά τους στίχους της. Πριν από την εκδήλωση υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης της έκθεσης η οποία λήγει την άλλη μέρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.