Το βραβείο εύφημης μνείας «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου» από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Συνεχίζεται και φέτος για τρίτη χρονιά η θέσπιση του βραβείου «Μαρίας Μαύρου-Γκέκου», που το 2016 είχε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, αποδεχόμενο σχετική πρόταση του επίτιμου μέλους του, του Γιώργου Γκέκου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και έγκριτου μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας. Η απονομή του ετήσιου συμβολικού βραβείου επιδίδεται σε χορεύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου – μαθήτρια Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου της περιοχής μας, που τηρεί τις προϋποθέσεις της διάκρισης.

Το βραβείο της ονομαστικής εύφημης μνείας, επιδίδεται σε λιτή δημόσια τελετή, κάθε φθινόπωρο, συνοδευόμενο από συμβολικό χρηματικό έπαθλο , το οποίο χορηγεί για το σκοπό αυτό ο βολιώτης Γιώργος Γκέκος στη μνήμη της μητέρας του, Μαρίας Μαύρου-Γκέκου, πολύτιμης συνεργάτιδος του Λ.Ε.Β. στη διάρκεια του 1948-1963. Κύριος σκοπός της αθλοθέτησης αυτού του βραβείου είναι η προαγωγή της μόρφωσης και της έρευνας καθώς επίσης και η προσήλωση των νέων στις αξίες της νεότερης ελληνικής κληρονομιάς, που το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με σεβασμό και προσήλωση υπηρετεί από το 1920. Το βραβείο αυτό είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αφοσιώνονται σε υψηλούς σκοπούς και πετυχαίνουν σημαντικές επιδόσεις με οργανωμένη προσπάθεια, συστηματική και επίμονη προετοιμασία. Εντός δε του περιβάλλοντος του Λυκείου τους χαρακτηρίζει η καλή συμπεριφορά, η ευγενής άμιλλα, η συνεργατικότητα και όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν τις προϋποθέσεις για τη διάκρισή τους.

Η προσεχής τελετή θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Β΄ του κτηρίου Ματσάγγου (2ος όροφος) -Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά την οποία εκτός από την επίδοση της εύφημης μνείας από το ΛΕΒ σε δυο φέτος βραβευόμενες –πλέον φοιτήτριες-την Σπυριδούλα Θάνου και την Νικολία Μπλέτσα, θα είναι παρών ο χορηγός του βραβείου, Γιώργος Γκέκος και επίτιμο μέλος του Λ.Ε.Β.

Με το βραβείο αυτό τιμάται ετησίως η μνήμη της Μαρίας Γκέκου. Μιας γενναιόδωρης και γεμάτη ευαισθησίες γυναίκας, που εκτός από την ιδιότητα της αφοσιωμένης συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς, εκτός από την πλούσια σε εμπειρίες εθελοντική προσφορά της ευτύχησε να έχει και μια άλλη διαδρομή: Aυτή της έντονης κοινωνικοποίησής της με σημαντική αλτρουιστική δράση και με κορωνίδα το πλούσιο έργο της στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σε μια εποχή που η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των γυναικών, η άγρυπνη φροντίδα για τα παιδιά και το ελληνικό τους μέλλον αποτελούσαν τις ακάματες δράσεις του ιστορικού σωματείου, συμπορευόμενο με τις ανακτημένες, για πρώτη φορά τότε, αξίες της ελληνικής παράδοσης. Το Λ.Ε.Β σε συμβολική ένδειξη της προσφοράς της αυτής ονόμασε τον χώρο των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών «αίθουσα Μαρίας Γκέκου».

Βιογραφικό Γ. Γκέκου
O Γ. Γκέκος γεννήθηκε στον Βόλο από γονείς Βολιώτες. Σπούδασε στη Λωζάννη και τη Ζυρίχη, όπου έλαβε από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της πόλης το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού. Στο διδακτορικό του ασχολήθηκε με κβαντικές ιδιότητες των ακτίνων λέιζερ. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας στην Ελλάδα αφοσιώθηκε σε ερευνητικά προγράμματα για θέματα εφαρμοσμένης φυσικής των λέιζερ. Ίδρυσε την πρώτη ερευνητική ομάδα τεχνολογίας ημιαγωγών λέιζερ του Πολυτεχνείου Ζυρίχης. Υφηγητής από το 1973 και τιτλούχος καθηγητής από το 1984 δίδαξε στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης και σε ξένα πανεπιστήμια οπτική-ηλεκτρονική και εφαρμογές της. Εργάστηκε σε διεθνή προγράμματα έρευνας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικο-ηλεκτρονικών κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνίες μεγάλου εύρους φάσματος. Σχεδίασε και εγκατέστησε στην Ελβετία σε συνεργασία με την βιομηχανία την πρώτη ευρωπαϊκή ζεύξη με οπτικές ίνες για την μεταφορά προγραμμάτων τηλεοράσεως (1979). Από το 1985 ως το 1995 επικεντρώθηκε και σε προγράμματα διδασκαλίας και έρευνας σε χώρες υπό ανάπτυξη σε Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2005 επικεντρώθηκε σε ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα των φωτονικών κυκλωμάτων. Προσκαλείται συχνά στην Ελλάδα για συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια. Έχει συγγράψει 150 επιστημονικά άρθρα, για τα οποία έγιναν ως σήμερα πάνω από 2700 αναφορές. Είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ζυρίχης (ΕΤΗ), επιστημονικός σύμβουλος, μέλος και επίτιμο μέλος διαφόρων οργανισμών. Εκτός από τις δραστηριότητες στη κβαντική ηλεκτρονική, χόμπι του είναι θέματα ιστορίας και ελληνισμού της διασποράς. Ερευνά τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ελβετία και πτυχές του ελβετικού φιλελληνισμού που είχαν σημαντική επίδραση στην ελληνική ιστορία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.