Τι έγινε στο πρώτο TEDx του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Σύντομα αναμένεται να ανέβουν στο επίσημο κανάλι του TEDx οι ομιλίες από το TEDxNTUA που επιχείρησαν να προκαλέσουν τις επιθυμητές Αλυσιδωτές Αντιδράσεις. Παρών την ώρα της εκδήλωσης 1.450 άνθρωποι με κάθε διαθέσιμο τρόπο, που οργάνωσαν εθελοντικά δεκάδες άλλοι που επιζητούν τώρα, με μεγαλύτερη δύναμη, να φτιάξουν ένα νέο ντόμινο.

Συστήνοντας το TEDxNTUA, οι διοργανωτές γοητευμένοι από τη νομοτέλεια της κίνησης ενός domino και την ευαίσθητη αλληλεξάρτηση μεταξύ μικρών δράσεων και μεγάλων επιτευγμάτων που αυτό υποδεικνύει, επιδιώκουν να κοιτάξουν βαθιά τους τρόπους με τους οποίους η ατομική δημιουργικότητα αλλάζει τον κόσμο γύρω μας. Για εκείνους, το άτομο μπορεί να πυροδοτήσει προοδευτικές αλλαγές σε ένα Ίδρυμα, σε όλη την κοινωνία. Για εκείνους, η πρωτοβουλία προκαλεί Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, ικανές να ανατρέψουν την πορεία του κόσμου

O στόχος του TEDxNTUA 2015 είχε διαδοθεί και φάνταζε μεγαλεπήβολος.

Τελικά όμως, ήταν ακριβώς αυτό: μια μεγάλη δεξαμενή σκέψης που κατάφερε να ‘στήσει’ ένα συνέδριο στη λογική της Αλυσιδωτής Αντίδρασης και να δημιουργήσει μια εστία προβληματισμού στο Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη ακαδημαική κοινότητα.

Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε τρία στάδια, έτσι ώστε να γίνει σαφές το θέμα της φετινής χρονιάς: Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, αλλά και ο στόχος των διοργανωτών, η προώθηση της ιδέας:

Για να συμβεί κάτι μεγάλο, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάτι μικρό
Για να δούμε την αλλαγή που θέλουμε γύρω μας πρέπει να κάνουμε μικρές τομές στην καθημερινότητά μας.
Η δημιουργία δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα μόνο, αλλά από την αλληλουχία των δράσεων που
οδήγησαν σε αυτή, από τις αντι-δράσεις που με δημιουργικότητα μόρφωσαν κάτι που αξίζει να διαδοθεί.
Το Initiation Stage πήρε μορφή με τις απόψεις πέντε εξαιρετικών ομιλητών, που μας εισήγαγαν στην έννοια της Αλυσιδωτής Αντίδρασης.

Πρώτος στη σκηνή ανέβηκε ο Δημήτης Φουσκάκης, καθηγητής στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, και μας μίλησε για τον περίεργο κόσμο της στατιστικής και της αβεβαιότητας.

Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Κουτσογιαννόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ και ιδρυτής της Helic, μας μίλησε για επιχειρηματικότητα και «τη γοητεία του να δημιουργείς αξία», τονίζοντας πως «Ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις», παραδίδοντας τη σκυτάλη στην Αρχιτέκτονα Δάφνη Becket, που έκανε λόγο για ‘τις Επιλογές μας’.

O Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ήρθε ως τέταρτος ομιλητής να μας ξαφνιάσει αναλύοντας στην ομιλία του το γεγονός ότι «δεν χρησιμοποιούμε πότε τον ίδιο εγκέφαλο δύο φορές». Ο κύριος Κούβελας εντυπωσίασε αναλύοντας εκτενώς την ανασύσταση του εγκεφάλου από τις εμπειρίες μας και ζωγράφισε λεκτικά τις Αλυσιδωτές Αντιδράσεις ενός ανθρώπινου μυαλού.

Η πρώτη ενότητα έκλεισε αισιόδοξα και συγκινητικά με τον Israel Dejene Male, Μουσικό-Performer και Ιδρυτή της MegabiSkate, από την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, να μας εξηγεί την αλλαγή που προσπαθεί να φέρει στη ζωή των παιδιών της χώρας του μέσω της «Δύναμης της μικρής δράσης».

Τη σκυτάλη πήραν μετά το διάλειμμα οι ομιλητές του Propagation Stage , αφού οι Trio Tapi + γοήτευσαν με τις gypsy jazz μουσικές διασκευές τους.

Οι Fooοlish Designers, παίρνοντας το μικρόφωνο, μας ενημέρωσαν για το εγχείρημά τους, εισάγοντάς μας σε μια νέα μορφή ενημέρωσης μέσω εικόνων!

Ακολούθησαν Οι Μηχανικοί της Γης, μια μη κυβερνητική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που με την εθελοντική δράση τους ψάχνουν τεχνικές λύσεις για την ανακούφιση ομάδων που το έχουν ανάγκη, κυρίως αναπτυσσόμενων κοινωνιών. Οι ΜτΓ συγκλόνισαν το κοινό παραθέτοντας μόνο κάποια νούμερα και εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το θέμα του
event: 768 εκατομμύρια κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 2,5 δισεκατομμύρια κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε αποχέτευση, 3,4 εκατομμύρια κόσμου πεθαίνουν κάθε χρόνο (περίπου 6 το λεπτό) από ασθένειες σχετικές με το νερό. «Ένα πηγάδι μπορεί να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία ενός σχολείου, το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στην εκπαίδευση σημαντικών ανθρώπων. Η πραγματοποίηση μικρών θετικών δράσεων με άμεσα αποτελέσματα δημιουργεί τις συνθήκες για την πυροδότηση Αλυσιδωτών Αντιδράσεων.»

Ο Jon Mark Edward Walls, Συντάκτης- Λέκτορας στο πεδίο της Διπλωματίας και των Διεθνών Σχέσεων, εξήγησε μας «γιατί το Twitter μπορεί να ξεκινήσει μια επανάσταση αλλά όχι να χτίσει μια χώρα, δείχνοντας πώς μια ομιλία μπορεί να γίνει το απόλυτο TEDtalk: Ουσία μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ, μας έδωσε μια ιδέα για τις πόλεις που σχεδιάζει και ονειρεύεται δίνοντας έμφαση στη μετακίνηση μέσω ποδηλάτων. Η φράση του: «Το κέφι, τα χρώματα, τη χαρά για τη ζωή, τα κρατάμε κρυμμένα μέσα μας, όπως και τις πραγματικές μας ανάγκες για την πόλη. Κι όμως η πόλη είναι για τον καθένα το δικό του κοινωνικό κορμί. Ζητάει χαμόγελα, παρέες, ποδήλατα, παιχνίδια», έχει κερδίσει
ήδη τις εντυπώσεις.

http://www.tedxntua.com/
https://www.facebook.com/tedxntua?fref=ts
Η ενότητα έκλεισε ‘διαστημικά’ με τον Αδριανό Γολέμη, που μόλις επέστρεψε από την Ανταρκτική και μας περιέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα διαστημικό ανάλογο, εντυπωσιάζοντας με τις ιστορίες του, το ερευνητικό έργο και τις επιλογές του.

Μετά το δεύτερο διάλειμμα ακολούθησε το termination stage. H αρχή έγινε με τον Ashley Dove Jay, Αεροναυπηγό Μηχανικό, που μας μίλησε για την έρευνα που διεξάγει για τη μετατροπή του Άρη σε κατοικήσιμο πλανήτη, κάνοντας πειράματα στην έρημο της Utah. “Should we go to Mars? Yes.”, είπε ο Ashley Dove Jay και πυροδότησε την τελευταία αντίδραση του φετινού TEDxNTUA!

Ο Ιγνάτιος Φωτίου, Μηχανολόγος Μηχανικός, ακολούθησε λέγοντας: «Όταν ήρθαμε σε επαφή με το πρόβλημα της εισόδου ΑΜΕΑ στη θάλασσα, μας φάνηκε ενδιαφέρον. Όταν διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε αποδεκτή λύση εκπλαγήκαμε. Μετά από ένα χρόνο κατασκευάστηκε λειτουργικό πρότυπο, το SEATRAC», θέλοντας να μας κάνει να κατευθυνθούμε στη δημιουργική πλευρά της ζωής.

Η Αθηνά Πήττα, Διεθνολόγος, ως προτελευταία ομιλήτρια, αναφέρθηκε στη «νεοφυή επιχειρηματικότητα, ως μέσο ανάληψης ευθύνης για την αλλαγή της κοινωνίας» και μας παρουσίασε τη Glossopolis.

Τέλος, ο Θεοδόσης Τάσιος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Φιλόσοφος, Συγγραφέας και πολλά άλλα, δίνοντας μια διάλεξη εφ’ όλης της ύλης, με τίτλο «Scrive, Τεχνολογία και Επιστήμη, Συσχετισμοί, Αλυσιδωτές Αντιδράσεις, Νεοελληνική ‘αντίδραση‘», άφησε άφωνο το κοινό με τη διαύγεια του πνεύματός του, και έκανε το link του livestreaming να πάρει φωτιά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δε θα είχαν την ίδια μορφή χωρίς το Λάμπρο Φισφή, τον παρουσιαστή, ο οποίος έδωσε μια ξεχωριστή νότα χαράς και ζωντάνιας στο συνέδριο.

Καθ’όλη τη διάρκεια των ομιλιών, αλλά και στα διαλείμματα τα workshops του TEDxNTUA κέρδισαν τις εντυπώσεις!

Στο Hackathon, το workshop της IncludeD, το πρώτο service design studio στην Ελλάδα, σχετικά με την εξωστρέφεια του Πολυτεχνείου, ο Λέανδρος Μπούκας και τα ‘Ψηφιακά Μοτίβα της ζωής’, η ENOWORX με το 3D printer, η formula των Μηχανολόγων του ΕΜΠ, τα πειράματα χημείας και φυσικά το project Anywhere του Κωνσταντίνου Μιλτιάδη απασχόλησαν δημιουργικά τους παριστάμενους και απέδειξαν περίτρανα ότι η διάθεση για παραγωγικότητα βρίθει στον ελληνικό χώρο.

Το μόνο που λείπει είναι η συλλογικότητα και η προβολή. Το TEDxNTUA έγινε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: να ενισχύσει την εξωστρέφεια του Πολυτεχνείου και να παρουσιάσει όλες τις καινοτόμες ιδέες που πραγματοποιούνται στους κόλπους του.

Θεατές, ομιλητές, οργανωτική ομάδα και εθελοντές συνέχισαν μετά τη λήξη του event στο πάρτυ του TEDxNTUA στον κάτω χώρο του The Hub events!

Συνολικά παρακολούθησαν το event 450 άτομα, εκ των οποίων 150 παρευρίσκονταν στο χώρο του main event και οι υπόλοιποι το παρακολούθησαν live από οθόνες που υπήρχαν στο χώρο. Επίσης 1000 άτομα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του TEDxNTUA για να δουν το event μέσω livestreaming.

Το TEDxNTUA ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 17 Ιανουαρίου, μετά από πολύμηνη δουλειά της ομάδας. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους χορηγούς που στήριξαν οικονομικά το TEDxNTUA 2015, και χωρίς την πίστη τους σε καινοτόμες δράσεις αυτή η πλατφόρμα σκέψης και ιδεών δε θα είχε πραγματοποιηθεί. Οι Bosch, AXA, Swarovski, Cosmote και ΔΕΗ, η καθεμία χωριστά ως μέγας χορηγός του TEDxNTUA 2015 έδωσαν μορφή σε αυτό που αλλιώς θα είχε παραμείνει ιδέα.

Οι Vechro και το St. George Lycabettus σαν sponsors, αλλά και όλοι οι υποστηρικτές και οι media partners, in.gr, iefimerida.gr, neolaia.gr, frapress.gr, TO BHMA TH. ΚΤΡΙΑΚΗ., έκαναν το TEDxNTUA 2015 πραγματικότητα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τους εθελοντές που με μεράκι και κέφι βοήθησαν ώστε να λειτουργήσουν όλα άψογα.

Σύντομα θα ανέβουν και στο επίσημο κανάλι youtube TEDx οι ομιλίες, έτσι ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις ομιλίες και να γίνει εκ των υστέρων κοινωνός των μηνυμάτων του TEDxNTUA, με σκοπό να ΔΡΑΣΕΙ γι’αυτό που θέλει να δει στον κόσμο, και να ΑΝΤΙ-δράσει σε ό,τι αναστέλλει την πρωτοπορία. Μόνος του, ως άτομο, και ομαδικά, ως τμήμα μιας Αλυσίδας.

Το πρώτο domino έπεσε. Ας φτιάξουμε ένα καινούριο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.