Ακόμη και εξυπηρετούμενα δάνεια Βολιωτών μεταφέρθηκαν σε funds!

Αναλογικά, πάνω από 1.000 περίπου οι πλειστηριασμοί στη Μαγνησία …

Πάνω από 1000 περίπου υποθέσεις κόκκινων δανείων (αναλογικά με τον συνολικό αριθμό που ισχύει πανελλαδικά), αφορούν στον Ν. Μαγνησίας, τα οποία δάνεια, η απόφαση του Αρείου Πάγου δίνει το δικαίωμα στα funds να βγάζουν ακίνητα στον πλειστηριασμό. Παράλληλα, από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας, ακόμη και εξυπηρετούμενα δάνεια Βολιωτών έχουν μεταφερθεί σε funds, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Αλέξανδρος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει το δικαίωμα στα funds να βγάζουν ακίνητα στον πλειστηριασμό αφορά όσους έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων από τις τράπεζες καταγγελίας της σύμβασης με επόμενο βήμα τον πλειστηριασμό.
Η διαφωνία που υπήρχε στα Δικαστήρια, ήταν εάν μπορούν, εφόσον είχε συναφθεί η δανειακή σύμβαση μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας, εκτός από τη διαχείριση που έχει ανατεθεί για την είσπραξη των οφειλών, θα μπορούν τα funds να κινούν τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

«Μαζί και εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε
αυτά τα πακέτα πώλησης πιο δελεαστικά»

Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι αυτό που γινόταν μέχρι τώρα και υπήρχε διαφωνία των Δικαστηρίων ήταν το ότι έχουν μεταβιβαστεί μεγάλα πακέτα κόκκινων και όχι μόνο δανείων, καθώς υπάρχουν στην ΕΝΚΑ αναφορές ότι στα funds έχουν μεταβιβαστεί και εξυπηρετούμενα δάνεια, προφανώς για να γίνουν αυτά τα πακέτα πώλησης πιο δελεαστικά.
«Μάλιστα έχουμε δει περιπτώσεις ότι τα ίδια τα funds που έχουν αγοράσει πακέτα δανείων να κάνουν νέα πακέτα που μεταπωλούν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, διότι έχουμε προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει… «ψωμί» για κερδοσκοπία και έχουν σπεύσει διεθνείς εταιρίες διαχείρισης χρεών», επισήμανε.

«Τεράστια συμφέροντα που
κινούν ακόμη και …βουνά»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, ανέφερε ότι ήρθε ο Άρειος Πάγος, σε μερικές μέρες (χρόνος ρεκόρ) και έβγαλε την απόφαση υπέρ των funds κάτι που δείχνει τα τεράστια συμφέροντα που κινούν ακόμη και …βουνά, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο χωρίς κανένα εμπόδιο και κανένα «όπλο» των δανειοληπτών, ώστε να κάνουν κάποια ανακοπή, για μαζικούς πλειστηριασμούς.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 700.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό διαδικασία πλειστηριασμών, ο τζίρος είναι πάνω από 40 δις € – γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον – έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται για το 2024 πάνω από 50.000 πλειστηριασμοί, ένα κομμάτι από τους οποίους αφορά και το Ν. Μαγνησίας και αναλογικά μπορεί να είναι πάνω από 1000 πλειστηριασμοί τοπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα funds έκαναν δικές τους εταιρίες real
estate για ακίνητα που δεν πλειστηριάζονται»

Ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε ότι δυστυχώς για τους δανειολήπτες υπάρχει μια άνοδος στην κτηματαγορά και το ενδιαφέρον για ακίνητα είναι αυξημένο από Έλληνες και ξένους επενδυτές, ενώ τα funds έκαναν δικές τους εταιρίες real estate για ακίνητα που δεν πλειστηριάζονται, προκειμένου να τα αγοράζουν οι ίδιοι και να τα προωθούν στην αγορά ενώ μια συστημική τράπεζα προχωρά διαδικασία να επιχορηγεί ή να δανειοδοτεί για αγορά πλειστηριασμένων ακινήτων.
«Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η διαδικασία των πλειστηριασμών χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς άμυνα των ανθρώπων που θα χάσουν τις περιουσίες τους», τόνισε ο κ. Κουτσελίνης.
Ο ίδιος είπε ότι το μόνο που θα σώσει τους δανειολήπτες, έστω και τώρα είναι να βρουν έναν τρόπο να κάνουν ρύθμιση, κάποια συμφωνία δηλαδή μ’ αυτές τις εταιρίες, ώστε με μια ρύθμιση που θα μπορούν να εξυπηρετούν, για να σώσουν το ακίνητό τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.