Ακυρώθηκε η επιχορήγηση των Ιερών Ναών από τον δήμο Βόλου

Η Αποκεντρωμένη έκρινε παράνομη την οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών

Εν μέρει παράνομη έκρινε σήμερα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας την υπ’ αριθμ. 367/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την «επιχορήγηση NΠΔΔ (Ιεροί Ναοί)» καθώς κρίθηκε ότι δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του επιχορηγούμενου συλλόγου (Ι.Ναών). Η απόφαση αφορούσε στην επιχορήγηση Ι.Ναών της Μητρόπολης Δημητριάδος για να πραγματοποιήσουν διάφορες ψυχαγωγικές αθλητικές δράσεις και συνέδρια με το ποσό των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου δεν πληρούσε τις παραπάνω προϋποθέσεις και διαμόρφωνε συνθήκες μη σύννομης επιβάρυνσης του προϋπολογισμού και της οικονομικής θέσης του Δήμου. Να σημειώσουμε ότι με επιστολή του προς τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία της πόλης, ο Δήμος Βόλου είχε απευθύνει πρόσκληση για να κατατεθούν προτάσεις για χρηματοδότηση δράσεων. Το συνολικό ποσό που είχε αποφασίσει να διαθέσει η Δημοτική Αρχή Βόλου ήταν περίπου 1 εκ. ευρώ (για τα επόμενα δύο χρόνια) που αντιστοιχεί στο 1,5% των τακτικών εσόδων του Δήμου. Δεκάδες σωματεία είχαν ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, ωστόσο στο κομμάτι που αφορά στην ενίσχυση 15 Ιερών Ναών με σκοπό την αναβάθμιση χώρων και εξοπλισμού ακυρώθηκε καθώς διαπιστώθηκε η οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου Βόλου θα κάλυπτε λειτουργικές δαπάνες των ναών κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Η απόφαση αφορά τους Ιερούς Ναούς Αγ. Αικατερίνης Βόλου, Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς, Αγ. Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας, Αγ. Γεωργίου Βόλου, Αγ. Δημητρίου Βόλου, Αγ. Πέτρου – Παύλου Ν. Ιωνίας, Μεταμορφώσεως Βόλου, Αγ. Γερασίμου Βόλου, Αγ. Γεωργίου Αγριάς, Αγ. Νεκταρίου Ν. Ιωνίας, Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, Αγ. Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, Αγ. Αναργύρων Βόλου, Αγ. Κωνσταντίνου – Ελένης Βόλου, Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και για συγκεκριμένες δαπάνες, χωρίς να προσδιορίζει συγκεκριμένα ποσά, οι οποίες κρίνονται εκτός του πλαισίου νομιμότητας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 άρθ. 202 Ν. 3463/2006 όπως ισχύει και της υπ’ αριθμ. 10/2007 Πράξης του Τμ. VII του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθ’ ότι δεν είναι επιτρεπτή η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.
Η απόφαση καταλήγει ότι επειδή από τα προαναφερθέντα προκύπτει η μη πλήρωση των προϋποθέσεων της παρ. 1 άρθ. 202 Ν. 3463/2006 όπως ισχύει, για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς τους ανωτέρω Ιερούς Ναούς για τους εν λόγω σκοπούς, καθ’ ότι με την παρούσα διαμορφώνονται συνθήκες μη σύννομης επιβάρυνσης του προϋπολογισμού και της οικονομικής θέσης του Δήμου

Ο Δήμος Βόλου έχει τη δυνατότητα προσφυγής επί της παραπάνω απόφασης στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Αναλυτικά η απόφαση της Αποκεντρωμένης στο παρακάτω αρχείο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.