Αλ. Κουτσελίνης στο Ράδιο ΕΝΑ: Καμία προστασία πλέον των δανειοληπτών, οι τράπεζες κάνουν ό,τι θέλουν…

Κίνδυνος δημιουργίας, νέας γενιάς υπερχρεωμένων, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝ.ΚΑ. Βόλου

Το γεγονός ότι οι δανειολήπτες δεν έχουν καμία προστασία, καθώς οι τράπεζες είναι ελεύθερες να κάνουν ότι θέλουν, επισήμανε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Αλέκος Κουτσελίνης πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Επίσης τόνισε ότι η νέα γενιά δανειοληπτών, κινδυνεύει να γίνει γενιά… υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος των καταναλωτών, τόνισε ότι υπάρχει επιδείνωση του προβλήματος, καθώς συντριπτικό ποσοστό των δανείων έχουν φύγει από τις τράπεζες και έχουν περάσει σε funds, που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό, όπου υπάρχει πιο δύσκολη δυνατότητα επικοινωνίας και διακανονισμών ή συμφωνίας για μια καλύτερη διευθέτηση των δανείων.

«Η πλατφόρμαπου αντικατέστησε το Ν. Κατσέλη λειτουργεί μόνο… τυπικά»

«Οι προσπάθειες που είχαν γίνει τελευταία για προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή ο νόμος που αντικατέστησε τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου το Ειρηνοδικείο αποφάσιζε αν κάποιος μπορούσε να ρυθμίσει ή και να περικόψει μέρος της οφειλής του, δεν υπάρχει τώρα, αλλά υπάρχει πλέον η γνωστή πλατφόρμα, όπου μπορούν να ενταχθούν όποιοι έχουν τις προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία και δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων μικρών ποσών, με την προϋπόθεση να είναι περισσότερος από έναν οι πιστωτές», τόνισε ο κ. Κουτσελίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πλατφόρμα έχει λειτουργήσει με την τυπική έννοια, ότι κάποιος με συνδρομή λογιστή ή δικηγόρου μπορεί να βάλει όλα τα στοιχεία και εάν καλύπτει τις προϋποθέσεις οι τράπεζες δεν μπορούν να τον απορρίψουν. Ωστόσο, η πρόταση που κάνει ο δανειολήπτης δεν γίνεται δεκτή από τις τράπεζες και η αντιπρόταση σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει ή δεν βελτιώνει σημαντικά το πρόβλημα, οπότε ουσιαστικά … δεν έχει δουλέψει.

«Ελάχιστες οι περιπτώσεις που δικαιώθηκαν οι συμπολίτες»

«Τα ποσοστά δανειοληπτών που προσέφυγαν στην πλατφόρμα είναι διψήφια, αλλά τα ποσοστά όσων η υπόθεση έχει τελεσφορήσει (συμφώνησαν με την τράπεζα για μια καλύτερη ρύθμιση του δανείου) είναι ελάχιστα, που σημαίνει ότι αυτό το σύστημα δεν δουλεύει, ενώ τα funds απρόθυμα φέρονται να κάνουν κάποια συμφωνία, εκτός από τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν αγοράσει στο ένα δέκατο της αξίας τους, ωστόσο ζητούν διπλάσια και τριπλάσια όσων τα έχουν αγοράσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών.

Σύμφωνα με την ΕΝ.ΚΑ. δεν υπάρχει καμία προστασία του δανειολήπτη, διότι δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώσει τις τράπεζες να κάνουν οτιδήποτε, οι τράπεζες και τα funds είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, ενώ δεν υπάρχει το Δικαστήριο (όπως με το Νόμο Κατσέλη), που θα εξετάζει περιπτώσεις δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα.

«Οι τράπεζες, έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν καμία καλή πίστη…»

Ο κ. Κουτσελίνης τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία καλής πίστης με τις τράπεζες, όπως γίνεται και με τις επιχειρήσεις για το… «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά ειδικά οι τράπεζες, έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν καμία καλή πίστη και δεν τους νοιάζει ακόμη και να μη ρυθμίσουν τα δάνεια και να μην πάρουν τα χρήματά τους πίσω,  τους στηρίζει η κυβέρνηση και καλύπτουν τα έξοδά τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών ανέφερε ότι η νέα γενιά δανειοληπτών, μπορεί να εξελιχθεί σιγά – σιγά σε νέα γενιά υπερχρεωμένων – κόκκινων δανειοληπτών, κάτι στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις των καιρών, λόγω της μεγάλης αύξησης της ενέργειας και της ακρίβειας, που μεταφράζεται σε μείωση των αποδοχών και ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, άρα και όσων έχουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.