Αλ. Μεϊκόπουλος: «Περιμένω υπεύθυνη στάση από Σκρέκα για LNG, ΜΕΑ, καύση rdf»

Τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας και την ανάγκη ενίσχυσης του Νοσοκομείου Βόλου

Στον Βόλο θα βρίσκεται το Σάββατο ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας προκειμένου να παρευρεθεί στη Γεν. Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ και με αφορμή την έλευσή του αυτή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόνισε πως θα ήταν ορθό να υπάρξει μία ανοιχτή συζήτηση για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης του Βόλου, με τη συμμετοχή όλων, ενώ σχολίασε πως περιμένει από τον Υπουργό να κρατήσει μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην επικείμενη επένδυση LNG στο λιμάνι της πόλης, στη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων αλλά και στην καύση rdf. Παράλληλα, ο Βουλευτής συνέδεσε την επιβαρυμένη ποιότητα της ατμόσφαιρας με την υγεία και μίλησε για το Νοσοκομείο Βόλου, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η ενίσχυσή του με ιατρικό προσωπικό αλλά και η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος.

 

Γνωρίζει τα στοιχεία για την περιβαλλοντική επιβάρυνση ο Υπ. Περιβάλλοντος

Ο κ. Μεϊκόπουλος μιλώντας για το περιβάλλον και τη ρύπανση της πόλης αναφέρθηκε στην ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως η προσωπική του θέση και στάση ήταν διαφορετική από αυτή που υπήρχε.

«Εκεί που περιμέναμε αλλαγή πλεύσης, που την είχε υπονοήσει και ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του προεκλογικά στον Βόλο, οι πράξεις της προηγούμενης ηγεσίας συνεχίζονται και αναβαθμίζονται από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, διότι ο κ. Σκρέκας έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία», σχολίασε ο Βουλευτής επισημαίνοντας πως ο ίδιος έχει καταθέσει ήδη τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις σε σχέση με όλα τα ζητήματα που άπτονται του περιβαλλοντικού προβλήματος της πόλης, έχει παραδώσει τις επιδημιολογικές μελέτες, και τις μελέτες ομάδας Green your air και αλλά και τις μετρήσεις που έχουν γίνει από το ΠΘ, όπου δείχνουν ότι υπάρχει ένα σοβαρό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα.

Τόνισε πως οι μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα στην περιοχή μας σε νεοπλασματικές ασθένειες και  καρδιαγγειακά νοσήματα και αυτά  συνδέονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

«Όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι της πόλης έχουν εκφραστεί σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα της πόλης και  η απάντηση της οργανωμένης πολιτείας είναι επένδυση τύπου LNG στην είσοδο του Παγασητικού, να μπαινοβγαίνουν δηλαδή στην είσοδο του λιμανιού τεράστια καράβια, που πέρα από το ζήτημα της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου θα μολύνουν την περιοχή του Παγασητικού, δεύτερο είναι  η προγραμματισμένη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής rdf/srf από τον Δήμο Βόλου για να προμηθεύει την ΑΓΕΤ με την καύση δήθεν εναλλακτικών καυσίμων και το ζήτημα της ΑΓΕΤ και της καύσης του rdf, για το οποίο η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία συζητά ότι δεν είναι καλό για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο κ. Σκρέκας γνωρίζει τα στοιχεία, και περιμένω επιτέλους μια υπεύθυνη στάση από τη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Επεσήμανε δε, πως θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί ανοιχτά, με όλους τους φορείς παρόντες και χωρίς κομματικά πάθη και πολιτικές σκοπιμότητες, ώστε να συνδιαμορφωθεί μία κοινή στάση. «Εάν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε για το ζήτημα αυτό σαν να είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο,  να κάνουμε δηλαδή  πως δεν το βλέπουμε , το πρόβλημα θα οξύνεται και το ζήτημα της νοσηρότητας θα αυξάνεται λόγω μόλυνσης», είπε ο Βουλευτής.

 

Συνεχίζεται η απαξίωση του Νοσοκομείου Βόλου

Παράλληλα, ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στο Νοσοκομείο Βόλου, με αφορμή και την συνταξιοδότηση τεσσάρων γιατρών- Διευθυντών σημαντικών τμημάτων και την άρνηση του Υπουργείου Υγείας για επιπλέον παράταση της θητείας τους έως το τέλος του έτους. Μάλιστα έκανε λόγο για μια δυστοπική πραγματικότητα που αφορά στη Μαγνησία αλλά και σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

« Τα μεγάλα Νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν αντιμετωπίζουν τόσο οξύ πρόβλημα στελέχωσης. Υπάρχουν γιατροί που θα αναλάβουν τις θέσεις των Διευθυντών που θα συνταξιοδοτηθούν. Το οξύ πρόβλημα στελέχωσης στην περιφέρεια και στη Μαγνησία αναδείχθηκε και στην πανδημία. Πάντα υπήρχε ζήτημα στο Νοσοκομείο.  Η λογική Πλεύρη και Γκάγκα δεν ανταποκρίνεται στις νέες υγειονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και στο επίπεδο στελέχωσης του Νοσοκομείου», σημείωσε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Εξήγησε δε, πως το Υπουργείο θα έπρεπε να είχε φροντίσει να δοθεί παράταση, καθώς ακόμη κι αν άμεσα βγει η προκήρυξη των 600 θέσεων ιατρικού προσωπικού θα πάρει, όπως είπε ο κ. Μεϊκόπουλος, τουλάχιστον 12 μήνες μέχρι να αναλάβουν οι νέοι γιατροί, εάν δεν κηρυχθούν άγονες οι θέσεις, που έχει συμβεί στο παρελθόν.

«Το Νοσοκομείο μπαίνει σε νέα φάση απαξίωσης, δεν μπορεί τμήματα αιχμής να συνεχίσουν να λειτουργούν με λειψό προσωπικό. Το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι ότι το Νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας παραμένει στάσιμο και μάλιστα βαίνει μειούμενη η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Καλά τα προγράμματα πρόληψης αλλά το Αχιλλοπούλειο έχει ανάγκη από Ακτινοθεραπευτικό

Στο μεταξύ, ο  Βουλευτής μιλώντας για τα θέματα υγείας που συνδέονται άρρηκτα με αυτά του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά», επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα είχε διαμορφωθεί και σχηματοποιηθεί με εξειδικευμένους όρους και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες ανάγκες επί ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργίας Ανδρέα Ξανθού. «Ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται να παρουσιάζει ως δικές του ιδέες και πολιτικές, πράγματα που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και από την προηγούμενη κυβέρνηση», σχολίασε ο ίδιος.

Βέβαια σημείωσε πως  αυτά τα προγράμματα πρόληψης είναι καλά και έχουν την αξία τους, όμως και η θεραπεία των ασθενειών είναι πολύ βασική.

«Δεν μπορεί το Νοσοκομείο Βόλου μέχρι και σήμερα να μην διαθέτει Ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Είναι κρίσιμο ζήτημα το θέμα των ακτινοθεραπειών που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή μας και αναγκάζονται να προσφύγουν με υπέρογκο χρηματικό κόστος στους ιδιώτες.  Εάν ενδιαφέρεται ο κ. Μητσοτάκης για την υγεία και την πρόληψη, να αποφασίσει αναλόγως ώστε τα δευτεροβάθμια επαρχιακά νοσοκομεία να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα και την υποδομή για να βοηθήσουν τον κόσμο σε μια νόσο η οποία γνωρίζει τεράστια έξαρση στον νομό Μαγνησίας», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, σχολίασε και το αίτημα του Βουλευτή της ΝΔ κ. Λιούπη στον Πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Βόλου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συγχαίρω τον συνάδελφό μου κ. Λιούπη για την πρωτοβουλία αυτή γιατί ο κ. Λιούπης ενήργησε ως γιατρός πρώτα κι έπειτα ως πολιτικός, έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό την ανάγκη αυτή, σωστά έκανε και το ανάδειξε στο κορυφαίο αυτό επίπεδο, μένει να δούμε τι θα συμβεί και στο επίπεδο της πράξης.Οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε».

 

Κάτω του μισού οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες- Βολές για δηλώσεις Δούκα

Ξεφεύγοντας από τα θέματα της υγείας και του περιβάλλοντος ως προς τη ρύπανση και τις συνέπειές της, ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της Μαγνησίας, αλλά και στις δηλώσεις αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νίκου Δούκα, πως οι αποζημιώσεις ως προς τα ποσά δεν μπορούν να αλλάξουν.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ελαφρά τη καρδία κάνει τέτοιες δηλώσεις χωρίς καν να διαβουλευτεί με τον πολιτικό του προϊστάμενο εάν έχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική βούληση σε σχέση με το θέμα , αλλά εάν ισχύει η δήλωσή του, οι παραγωγοί του Περιβλέπτου, των Μικροθηβών, του Αϊδινίου, θα δουν αποζημιώσεις που θα εκφεύγουν κατά πολύ της πραγματικής τιμής των προϊόντων, γιατί η αποζημίωση θα υπολογιστεί με τον μέσο όρο της τελευταίες 5ετιας εξαιρουμένης της τελευταίας χρονιάς και θα είναι κάτω του μισού της τιμής των προϊόντων σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊκόπουλος, σχολιάζοντας παράλληλα πως πολλοί παραγωγοί είναι σε απόγνωση.

Ο Βουλευτής προέτρεψε δε και τον κ.  Δούκα και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, εάν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, να ενεργήσουν  και να απαντήσουν στις δημιουργούμενες ανάγκες, που έχει επιφέρει και η κλιματική αλλαγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.