Αλαλούμ και στους Βολιώτες με … τα επιδόματα στέγασης και ενοικίου

Φωτό αρχείου
Ανέφερε στο «Ράδιο-Ένα», ο υπεύθυνος δημ. σχέσεων των Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς

Φοβερό είναι το …αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί για την καταβολή του επιδόματος στέγασης και ενοικίου, καθώς πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώνουν κάθε φορά αίτηση, ενώ η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες οδηγούν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες τελικά σε …χάσιμο.
Ο Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ράδιο Ένα» ότι μάλλον ακόμη, δεν έχουν συνειδητοποιήσει στο υπουργείο, τι πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και γι’ αυτό δεν το έχουν αντιμετωπίσει.
Το μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΛ είπε ότι αν κάποιος, υποθετικά έχει ένα μισθωτήριο που λήγει πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση για επιδότηση ενοικίου. Όπως είπε οι επιλογές που έχει είναι δύο: Ή θα γίνει ένα τροποποιητικό μισθωτήριο που θα δίνει παράταση στην ημερομηνία λήξης, μετά τις 30 Σεπτεμβρίου ή αν γίνει αυτό θα πάρει τωρινή ημερομηνία έναρξης, οπότε ναι μεν θα κερδίσει μήνες μετά τη λήξη, αλλά θα χάσει τους πρώτους τρεις μήνες το επίδομα ενοικίου.
Ο κ. Κεχαγιάς, σε ένα άλλο σενάριο, είπε ότι αν ο μισθωτής ζητήσει να γίνει από 1η Ιανουαρίου 2019 το μισθωτήριο, για να ζητήσει το επίδομα όλης της χρονιάς, τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει 100 € πρόστιμο, για να κερδίσει ο ενοικιαστής τους τρεις πρώτους μήνες του επιδόματος ενοικίου.
«Θεωρώ ότι δεν έχουν αντιληφθεί στο υπουργείο Οικονομικών αυτό το πρόβλημα και γι’ αυτό δεν το έχουν αντιμετωπίσει», τόνισε ο κ. Κεχαγιάς, που πρόσθεσε ότι θέλουν να δώσουν παροχές στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που μισθώνουν ακίνητα, αλλά τους έχουν μπερδέψει σε μια τέτοια γραφειοκρατία και σε συναλλαγή με τους ιδιοκτήτες και αντί να βγουν κερδισμένοι όλοι, τελικά θα βγουν …χαμένοι.

Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος, ακούγεται ότι το Taxis ενδέχεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες, κάτι που οι λογιστές εκτιμούν ότι είναι θετικό βήμα και δεν θα φτάσουμε αργά το καλοκαίρι, όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Ο κ. Κεχαγιάς, είπε ότι σε σχέση με πέρυσι, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές και πρόσθεσε ότι η φορολογική δήλωση παύει να είναι ένα απλό έντυπο, διότι στη συγκεκριμένη δήλωση στηρίζονται μια σειρά από επιδόματα, ακόμη και η φιλοξενία ατόμων, αλλά και κάθε εισόδημα πρέπει να αναγραφεί και γι’ αυτό θέλει πάντα, ιδιαίτερη προσοχή και οι λογιστές κάνουν αλλεπάλληλα σεμινάρια για τις αλλαγές που γίνονται συνέχεια.
Ο οικονομολόγος, είπε ότι αυτό που μετράει πλέον είναι η χρήση του πλαστικού χρήματος και όχι η συγκέντρωση αποδείξεων, αν και οι συνταξιούχοι πρέπει να παίρνουν τις κλασικές αποδείξεις, διότι δεν υποχρεούνται στη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο κάθε σύζυγος

Η μικροδιαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι ο κάθε σύζυγος θα παίρνει πλέον το δικό του εκκαθαριστικό, κάτι που συνεπάγεται ότι δεν θα γίνεται συμψηφισμός αν κάποιος έχει επιστροφή με τον ή την σύζυγο που πρέπει να πληρώσει. Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι οι επιστροφές φόρου θα πληρωθούν νωρίτερα χρονικά, ενώ αυτοί που θα πληρώσουν θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές με δόσεις ή με ρύθμιση.
Ωστόσο, η χωριστή δήλωση έχει και αρνητικά, γιατί αν πληρωθούν δύο ποσά στο γκισέ της τράπεζας θα πληρωθούν δύο προμήθειες, ενώ θετικό χαρακτηρίζεται το ότι ποσά μέχρι 29 € πληρωμή φόρου δεν τα αναζητά η Εφορία, οπότε αν και οι δύο σύζυγοι πρέπει να πληρώσουν 29 ευρώ ο ένας, δεν πληρώνει κανένας, ενώ μέχρι πέρυσι, πλήρωνε ένα ζευγάρι 60 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.