Αλαλούμ με την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Δόθηκε παράταση μόλις είκοσι ημερών, για απογραφή… 3 εκ. εργαζόμενων και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων!

Έως και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα παρατάθηκε η προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται έντονα, γιατί είναι αδύνατον να γίνει η διαδικασία αυτή τη στιγμή που τα λογιστήρια χρειάζονται 10 ημέρες για τη μισθοδοσία και άλλες τόσες για τα δώρα των εργαζομένων.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Βασίλειος Καμπάνης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ο οποίος ανέφερε ότι στην περίοδο της πανδημίας 15.000 – 20.000 λογιστικά γραφεία στήριξαν όλη την οικονομία της χώρας και τα κατάφεραν με χιλιάδες αποφάσεις και εγκυκλίους. Οι φοροτεχνικοί δεν είναι αντίθετοι στην ψηφιοποίηση που έρχεται και που έπρεπε να είχε γίνει πριν από 30-40 χρόνια.
«Το θέμα είναι όμως ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται συνεννοημένα. Δεν γίνεται να απογράψεις 3 εκατομμύρια εργαζόμενους και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα σε έναν μήνα, τη στιγμή που έδωσες πιλοτική εφαρμογή για σούπερ μάρκετ και τράπεζες τέσσερις μήνες. Και ζητάς σε έναν μήνα να γίνει αυτή η διαδικασία, εν μέσω και των άλλων διαδικασιών που έχουν τα λογιστικά γραφεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ.

«Υπάρχουν προβλήματα και οι λύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν στις πλατφόρμες»
Ο κ. Καμπάνης ανέφερε ότι η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν ότι θα υπήρχε ένας βάθος χρόνου 2-3 μηνών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στρωτά και φτάσαμε σε ένα σημείο ο υπουργός να μη θέλει να δώσει καμία παράταση. Και μάλιστα το κρατούσε μέχρι τελευταία στιγμή για να δώσει παράταση 20 ημερών, τη στιγμή που οι 10 ημέρες θα φαγωθούν από τα λογιστήρια για να βγει η μισθοδοσία και οι επόμενες 10 για να βγουν τα δώρα. Όπως είπε ο χρόνος αυτός δεν φτάνει γιατί πρέπει να γίνει και ενημέρωση, ενώ υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι λύσεις στις πλατφόρμες όπως η τέταρτη βάρδια στα εργοστάσια και με τους καθηγητές και συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχει δοκιμαστεί μια πλατφόρμα, να μην υπάρχει συνεννόηση.

«Αυτό δεν είναι καλή συμπεριφορά υπουργού. Επιπλέον ο όγκος εργασίας είναι πολύ μεγάλος και το σύστημα δεν ήταν σωστά οργανωμένο, έγιναν άπειρες ημερίδες για να ενημερωθεί ο κόσμος και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κάρτα εργασίας, που αν καταλάβει ο μικρομεσαίος που απασχολεί εργαζόμενους, θα είναι όλη την ημέρα στον δρόμο και θα διαδηλώνει», τόνισε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών.

Όπως είπε, όλα τα παραπάνω οδήγησαν την Ομοσπονδία να βγάλει μια αυστηρή ανακοίνωση (είναι η δεύτερη). Επειδή τα πρόστιμα είναι τεράστια, που έχει νομοθετήσει ο υπουργός, αν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπει ο νόμος, μεταφέρουμε την ευθύνη εκεί που πρέπει, στον υπουργό την πολιτική ευθύνη και στους επαγγελματίες, που δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι πρέπει να γίνει.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι φοροτεχνικοί ζήτησαν και από τους φορείς να πάρουν θέση και τόνισε ότι και άλλοι φορείς και Ομοσπονδίες ετοιμάζουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, τόσο για το θέμα των προθεσμιών , όσο και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα οδηγήσουν σε δυσμένεια τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.