Αλέξης Μητρόπουλος : «Αντισυνταγματικό ανάχωμα» το εν δυνάμει νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις

«Η Κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά με την αμιγή κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων», τόνισε ο εργατολόγος

Την έντονη διαφωνία του εναντίον του εν δυνάμει νομοσχεδίου που δημιουργεί νέο επικουρικό ταμείο με κεφαλαιοποιητικό σύστημα, εκθέτει ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο ΕΝΑ και συνομιλώντας με τον Γεώργιο Καρεκλίδη. Ο γνωστός εργατολόγος- νομικός, μίλησε για το νομοσχέδιο που είναι προς ψήφιση, την αντισυνταγματικότητά του, αλλά και την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει τελικά η Κυβέρνηση και θα το περάσει.
«Η Κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά με την αμιγή κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εργατολόγος και κρατά ξεκάθαρα αρνητική στάση στις προθέσεις της Κυβέρνησης και των Υπουργών του.

Τι λέει το προς ψήφιση νομοσχέδιο;

«Η Κυβέρνηση προσφέρει ένα δόγμα ανατροπών σε ό,τι έχει μείνει στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά», δηλώνει αρχικά ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στις αλλαγές στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
«Οι νέοι που θα εργάζονται από 1/1/2022 υποχρεωτικά, δεν θα δίνουν τις εισφορές τους για την καταβολή των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων -αυτό ακούγεται και ωραίο για κάποιους και το διατυμπανίζουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, και μάλιστα εχθές ο ένας εκ των δύο είπε ότι δεν μπορούν να πληρώνουν οι νέοι των πατεράδων τους τις συντάξεις- αλλά αυτό θα συνέβαινε εάν δεν είχαν λεηλατήσει τα αποθεματικά και είχαν τα ταμεία τις εισφορές των πατεράδων τους. Τώρα αυτό που εισηγείται είναι οι εισφορές να μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, δεν θα πηγαίνουν για τις συντάξεις των παλιών», εξηγεί με απλά λόγια ο Εργατολόγος. Εξηγεί μάλιστα ότι με ρύθμιση του 2ου μνημονίου απαγορεύεται το κράτος να πριμοδοτεί τις επικουρικές συντάξεις, επομένως αναρωτιέται- όπως λογικά και όλοι μας- από πού θα βρει τα χρήματα η Κυβέρνηση; «Τι θα παίρνουν μετά από χρόνια αυτοί οι οποίοι μπαίνουν σε αυτό το σύστημα;».
Αναφορά κάνει και στα λεγόμενα της Κυβέρνησης, ότι το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και στη Σουηδία, αποκαλύπτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Στη Σουηδία δεν υπάρχει αυτό που αναφέρει ‘’ιδιωτικοποίηση’’.

«Αντισυνταγματικό ανάχωμα»

Στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος εξήγησε εμπράκτως ότι το νομοσχέδιο που συζητιέται από την Κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η Κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά με την αμιγή κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, και το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει, ότι απαγορεύεται υπό την ισχύ του παρόντος συντάγματος να δοθεί η διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων σε ιδιώτες. Άρα η Κυβέρνηση αν προωθήσει αυτό το οποίο εξήγγειλε είναι αντισυνταγματικό. Είναι ένα αντισυνταγματικό ανάχωμα», δηλώνει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι και οι δικαστές που έβγαλαν την απόφαση και διαχειρίστηκαν το νομοσχέδιο γνώριζαν τα κίνητρα της Κυβέρνησης και τις προθέσεις της.

«Η Κυβέρνηση το μόνο που έχει στο μυαλό της
είναι αρκετά δεκάδες δισεκατομμύρια»

Ποιος όμως ο σκοπός της Κυβέρνησης με την δημιουργία καινούργιου ταμείου με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. «Οι επενδύσεις» είναι η άποψη του κ. Μητρόπουλου, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Κυβέρνηση το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι αρκετά δεκάδες δισεκατομμύρια να τα βάλει μαζί με όλα τα πακέτα στην ελεύθερη αγορά για να κινηθούν οι επενδύσεις. Αυτό συγκράτησα από μια αποστροφή του ίδιου του Πρωθυπουργού στο υπουργικό Συμβούλιο της παρελθούσης Τετάρτης που οι συνυπουργοί εργασίας , και ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου, εισηγήθηκαν αυτό. Άρα θεωρώ ότι τα 70 δις μέχρι το 2050 με 2060 ή το 2030 μέχρι το 2040 θα αναμοχλεύσουν κάποιες επενδύσεις και ούτω καθεξής, αδιάφορο τι θα πάρουν στο τέλος οι ασφαλισμένοι, φοβάμαι. Θα μου πείτε δεν τα υπολογίζει; Θεωρώ ότι την επικουρική σύνταξη την έχουν ήδη προγραμμένη από την πρώτη τρόικα, από το πρώτο μνημόνιο και τώρα την υποβαθμίζουν περαιτέρω».

«Προσπάθησε (σ.σ. η Κυβέρνηση) να κάνει το μαύρο άσπρο»

«Υπάρχει μία άριστη επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους της Κυβέρνησης, άρα ό,τι θέλει μπορεί να περάσει», ισχυρίζεται ο Εργατολόγος και πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για να εξηγήσει τα λεγόμενά του φέρνει ως παράδειγμα και το προηγούμενο πρόσφατα περασμένο από τη Βουλή νομοσχέδιο, αυτό του 8ωρου. «Τα ίδιο έκανε και με το 8ωρο. Με κάποιους συναδέλφους σας και δυστυχώς συναδέλφους μου, και αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς, προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, να πει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να λυπούνται οι εργαζόμενοι αλλά πρέπει να επιχαίρουν που δεν θα πληρώνονται τις υπερωρίες του, αλλά θα κάθονται περισσότερο».
Τέλος, αναφέρεται και στις προηγούμενες Κυβερνήσεις λέγοντας ότι «έχουν χρεωθεί ακραίες και βάρβαρες αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές» και αυτές, επομένως «ό,τι θέλει θα περάσει διότι η αντιπολίτευση δεν έχει την φερεγγυότητα και την αξιοπιστία, κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.