Άμεση παρέμβαση της εκκλησίας ύστερα από το περιστατικό της απόπειρας αυτοκτονίας της 34χρονης

Ο πατέρας Επιφάνιος μιλά στο Ράδιο ΕΝΑ με αφορμή το συμβάν

«Τα αντανακλαστικά της εκκλησία λειτούργησαν άμεσα», δήλωσε ο πατέρας Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας, ο οποίος τόνισε πως όταν έγινε γνωστό το περιστατικό με την απόπειρα αυτοκτονίας της 34χρονης κοπέλας από την πεζογέφυρα, ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου ήρθε κατευθείαν σε επαφή με την Αστυνομία, ώστε να ζητήσει τα στοιχεία της οικογένειας και να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο μπορεί. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί απονενοημένο διάβημα και όχι λύση, ενώ τόνισε ότι η εκκλησία σε συνεργασία με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς είναι παρών, ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο πατέρας Επιφάνιος ανέφερε πως ήταν παρών στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου όταν ο συνεφημέριος του Ναού και επικεφαλής του κοινωνικού έργου της τοπικής εκκλησίας, πατήρ Θεόδωρος Μπατάκας, ενημερώθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές και ζήτησε άμεσα τα στοιχεία της οικογένειας προκειμένου να γίνουν οι πρώτες κινήσεις προσέγγισης και βοήθειας, με σκοπό να ανακουφιστούν οι άμεσες ανάγκες των γονιών και των παιδιών. «Τα αντανακλαστικά της τοπικής μας εκκλησίας λειτούργησαν αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας Επιφάνιος.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα που αφορά την οικονομική κατάσταση και ένδεια είναι μεγάλο και δεν σχετίζεται μόνο με μια οικογένεια, αλλά με πολλές. Σημείωσε, όμως, ότι το απονενοημένο διάβημα στο οποίο προέβη η 34 κοπέλα δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της. «Δεν θα έλυνε τα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο, μάλλον θα τα επιδείνωνε. Απλώς παραιτούμαστε από αυτά, απαλλασσόμαστε από αυτά και μετακυλούμε τα βάρη στους ανθρώπου που μένουν πίσω», τονίζει ο πατέρας Επιφάνιος.

Αντίθετα, δηλώνει πως υπάρχουν λύσεις, κοινωνικές δομές, συνάνθρωποί μας, αλλά και η τοπική εκκλησία που θα βοηθήσει στην όποια δύσκολη κατάσταση. Σημείωσε εξίσου, ότι ως εκκλησία δεν λειτουργούν μεμονωμένα και αυθαίρετα, αλλά συνεργάζονται άμεσα με τους διάφορους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς. «Η εκκλησία λειτουργεί με τρόπο συντονιστικό προκειμένου, μάλιστα, οι φορείς να βρίσκονται σε επικοινωνία και ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον», εξηγεί ο πάτερ και δίνει εξίσου παράδειγμα:

«Όσον αφορά τους αστέγους της πόλης μας, που είναι μεγάλο πρόβλημα, ο πατήρ Θεόδωρος Μπατάκας, μέσω του Συλλόγου του ΄΄Εσταυρωμένου΄΄, αυτή τη στιγμή λειτουργεί τέσσερις ξενώνες στην περιοχή μας για τους αστέγους. Όμως, δυστυχώς, οι ξενώνες δεν φτάνουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών. Ο πατέρας Θεόδωρος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς και οδηγεί τους αστέγους προς άλλες λύσεις και άλλες κατευθύνσεις και όχι στο απονενοημένο διάβημα», περιγράφει αναλυτικά ο πατέρας Επιφάνιος.

Μεταξύ άλλων, όμως, συμπληρώνει ότι η προσπάθεια που γίνεται δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχουν πρόσωπα τα οποία αρνούνται κάθε είδους βοήθεια, γεγονός που προτείνει να το εξετάσει και να το λύσει με κάποιον τρόπο η κοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ούτε κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, ούτε ρούχα, έχοντας επιλέξει έναν τρόπο ζωής χωρίς βοήθεια», δηλώνει ο πατέρας και συμπληρώνει λέγοντας πως «είναι δύσκολο να παραβιάσει την ελευθερία του άλλου».

Αναφερόμενος στον συντονισμό φορέων και εκκλησίας υπενθύμισε επίσης την προσπάθεια του Μητροπολίτη ο οποίο είχε δημιουργήσει έναν συνολικό και μεγάλο φορέα παρέμβασης που αποτελούνταν από διάφορους συλλόγους, όπως ιατρικούς, νομικούς, φαρμακευτικούς, συμβολαιογραφικούς με σκοπό την αγαστή συνεργασία για την βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

«Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει τα οικονομικά προβλήματα. Η εποχή μας δεν προκαλεί μόνο οικονομικά προβλήματα. Ο εγκλεισμός και η αναταραχή που προκάλεσε, η ανατροπή της ανθρώπινης ζωής, έχει ποικίλες και πολλαπλές συνέπειες. Το μείζον ζήτημα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, και εμείς ως εκκλησία, αλλά και οι φορείς», καταλήγει ο πατέρας Επιφάνιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.