Ανατρέπεται ο προγραμματισμός χιλιάδων φοιτητών του Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Μαγνησίας!

Χάνουν τη δεύτερη χειμερινή εξεταστική και επηρεάζεται η διεκδίκηση υποτροφιών

Οι αλλαγές που αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στον κανονισμό σπουδών προκαλεί την αντίδραση των φοιτητών και της Μαγνησίας, που ζητούν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή η πρόεδρος του Πανελλαδικού συλλόγου Φοιτητών Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ, Φωτεινή Βήττου, σημειώνοντας ότι χιλιάδες είναι οι φοιτητές που βλέπουν τον προγραμματισμό τους ν’ ανατρέπεται.
Συγκεκριμένα, πλέον έχει τροποποιηθεί ο κανονισμός σπουδών, χωρίς καμία πρότερη συζήτηση με τους φοιτητές, και όσοι ακολουθούν εξαμηνιαία προγράμματα δεν έχουν τη δυνατότητα για δεύτερη εξεταστική (του Ιανουαρίου) για μαθήματα που ή δεν μπόρεσαν να δώσουν ή δεν πέρασαν. Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν ξανά το καλοκαίρι, καλούμενοι να διαβάσουν το μάθημα ξανά, χωρίς τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν ξανά ή για κάποια υποστήριξη!

«Το πρόγραμμα είναι απαιτητικό και κοστοβόρο»

«Η Διοικούσα Επιτροπή δικαιολογήθηκε ότι διοικητικά θα υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση, μιας και το επόμενο εξάμηνο ξεκινά τον Μάρτιο. Αλλά είναι δικαιολογία γιατί ένα διοικητικό πρόβλημα το λύνεις εσωτερικά και όχι μετακινώντας τους φοιτητές. Εν μέσω πανδημίας είναι χειρότερο που έγινε η αλλαγή, ειδικά αν αρρωστήσει κάποιος ή αν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να χάσει χωρίς να έχει ευθύνη την εξέταση του μαθήματος» σχολίασε η κα Βήττου.
Όσον αφορά τις υποτροφίες, για παράδειγμα η Δημόσια Διοίκηση έχει 24 θεματικές ενότητες και είναι εξαιρετικά σπάνιο να πάρει κανείς τρεις ενότητες κάθε εξάμηνο, αφού το πρόγραμμα είναι απαιτητικό, κοστοβόρο, ενώ οι περισσότεροι έχουν και άλλες υποχρεώσεις, οικονομικές και οικογενειακές.
«Υπάρχουν φοιτητές που παιδεύονται πάρα πολύ για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους μέσω των υποτροφιών. Έτσι υπήρχαν υποτροφίες με βάση κοινωνικά κριτήρια ή και αυτές της αριστείας, που δύσκολα επιτυγχάνονταν από κάποιον. Ωστόσο όποιος πραγματικά το προσπαθούσε το κατάφερνε. Πλέον μας λένε ότι για να διεκδικήσεις πρέπει σε τέσσερα χρόνια να έχεις τελειώσει ! Για να το πετύχεις όμως αυτό, πρέπει από την αρχή να παίρνεις τρία-τρία τα μαθήματα, κάτι που είναι πολύ δύσκολο» ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΕΑΠ έχουν εγγραφεί 45-46 χιλιάδες φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα και οι περισσότεροι κάνουν λόγο για κακές αποφάσεις. Αναμένουμε ανταπόκριση από τη Διοικούσα Επιτροπή, και σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουμε παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας» κατέληξε η κα Βήττου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.