Αντώνης Κοντολέων στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ανύπαρκτη η βιομηχανική πολιτική»

Τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας

Για ανύπαρκτη βιομηχανική πολιτική εκ μέρους της Ελλάδας έκανε λόγο μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κ. Αντώνης Κοντολέων, ο οποίος επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία λαμβάνει αποφάσεις που ουσιαστικά «πνίγουν» τη βιομηχανία.

 

Ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι η βιομηχανία άντεξε και στην οικονομική κρίση και στην πανδημία, αλλά τα πράγματα τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολα και τα κάνει πιο δύσκολα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζοντας το παιχνίδι των Γερμανών, καθώς οι προτάσεις της είναι όλες αναποτελεσματικές.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή μας σε φυσικό αέριο κατά 15% , γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%. Όλα αυτά, στο τέλος της ημέρας θα καταλήξουν να πλήξουν τη βιομηχανία. Και μιλώ για την πολύ μεγάλη βιομηχανία, η οποία μπορεί να αντέξει κάποιες ζημιές. Αυτό που δεν μπορεί να αντέξει είναι να χάσει το μερίδιο που με τόσο κόπο έχει κατακτήσει στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Κοντολέων.

Ο ίδιος εξήγησε πως υπάρχει μία διάκριση στις βιομηχανίες, εκείνες που έχουν ευέλικτο προφίλ όπως οι χαλυβουργίες, που δεν λειτουργούν δηλαδή επί 24ωρου κι εκείνες που είναι συνεχούς πυράς, που έχουν κλείσει μακροχρόνια συμβόλαια κι έχουν ρήτρες ότι εάν δεν παραδώσουν τα προϊόντα. «Θεωρούμε αδιανόητο στη δεύτερη κατηγορία των βιομηχανιών να τους ζητηθεί να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Αυτό είναι πισώπλατο χτύπημα κι έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκοψε το αέριο ο Ρώσος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει  για μείωση αερίου, μείωση ρεύματος. Αυτά είναι ασπιρίνες στον καρκινοπαθή για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Κοντολέων εξηγώντας πως το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα είναι φυσικό αέριο.

«Δηλαδή έρχονται οι Ευρωπαίοι να μας εφαρμόσουν μέτρα, τα οποία για τη μεν Γερμανία είναι σωστά και θα αποδώσουν, στην Ελλάδα το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν θα είναι να πληγεί η ελληνική βιομηχανία, την ώρα που προσπαθεί να αντέξει τα υπερβάλλοντα κόστη από την αύξηση του ρεύματος, αλλά να διατηρήσει τις εξαγωγές της», τόνισε.

Αναφορικά με τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 15%, που προτείνεται ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ανέφερε πως η βιομηχανία στην Ελλάδα καταναλώνει μόνο το 10% σε φυσικό αέριο ενώ το 70% πάει στην ηλεκτροπαραγωγή ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που θα είχε αυτή τη στιγμή ο λιγνίτης, με τον ίδιο να σημειώνει ότι «μας  υποσχέθηκαν από τις αρχές του χρόνου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι θα διπλασιάσουμε την παραγωγή στον λιγνίτη. Δεν το βλέπουμε. Τον τελευταίο μήνα δουλεύει μία λιγνιτική μονάδα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι, με την έννοια ότι δεν ασχολείται με τη βιομηχανία. Είναι ανύπαρκτη η βιομηχανική πολιτική».

 

Μεγάλο πρόβλημα και με τις ΑΠΕ

Κι ενώ η λύση πρέπει να προέλθει από τις ΑΠΕ ο κ. Κοντολέων δείχνει την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της ως τροχοπέδη σε αυτή την εξέλιξη. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ από την αγορά αγνοώντας εάν αυτοί έχουν κάνει διμερείς συμφωνίες με μια βιομηχανία ή όχι. Τα συμβόλαια των βιομηχανιών λήγουν τέλος του έτους και εάν  η  κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, άμεσα δεν ανταποκριθεί οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την ελληνική βιομηχανία, σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Κοντολέων, αιφνιδιαστικά στις 12 Αυγούστου βγήκε μία υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία δίνεται προτεραιότητα για να πάρουν δικαιώματα και όρους σύνδεσης οι μεγάλοι παίκτες και  μετά εάν προλάβουμε και εξεταστούν όλες οι κατηγορίες των ΑΠΕ, εάν συνεχίσει μετά να υπάρχει ηλεκτρικός χώρος τότε θα έρθει να εξετάσει τα αιτήματα των παραγωγών ΑΠΕ που έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν σύμβαση με τη βιομηχανία.

«Εμείς ζητούσαμε ότι οποιοσδήποτε παραγωγός πάρει όρους,  πρέπει το 50% της ενέργειας που παράγει το πάρκο υποχρεωτικά να συμβληθεί με τη βιομηχανία. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αυτοί που θα πάρουν τους όρους θα μας χρυσοπουλήσουν το ρεύμα. Δυστυχώς είμαστε σε απόγνωση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πανικό με στόχο να μαζέψει χρήματα για υπερεπιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια και τους παρόχους, με την βιομηχανία να βρίσκεται σε δεύτερη προτεραιότητα. «Αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς κι έρχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κάνει χειρότερα», σχολίασε.

Αναφέρθηκε δε και στον δρόμο που έχει ακολουθήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία, λέγοντας πως εκεί η βιομηχανία έχει πολύ καλύτερες τιμές, όμως έχουν πολύ μικρές διασυνδέσεις.

« Υπάρχει ένας δογματισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή δεν αφήνει να πειράξουμε την αγορά. Εάν εφαρμοζόταν το ιβηρικό μοντέλο στην Ελλάδα σήμερα όπως το εφαρμόζει η Ισπανία,  θα έπεφταν οι τιμές, αλλά χρειάζεται μεγάλη επιδότηση, επειδή το 40% στο μείγμα μας είναι φυσικό αέριο. Εκεί έγιναν τα εγκλήματα. Η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, Αφήσαμε ανεκμετάλλευτα τα ορυχεία και  τώρα για να τα βάλουμε μπρος χρειαζόμαστε 2 χρόνια. Αυτή είναι η αλήθεια αλλά δεν τη λέει κανένας και μας υπόσχονται ότι θα αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή.  Εάν καίγαμε λιγνίτη αντί ακριβό φυσικό αέριο το όφελος θα ήταν τεράστιο, αλλά έγιναν μεγάλα λάθη», κατέληξε ο κ. Κοντολέων.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.