Αρχιπλοίαρχος Κανάκης: Απομακρύνθηκαν 790 άνθρωποι από την Εύβοια χωρίς τραυματισμό!

Για τη μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή και κατοίκων της Μαγνησίας, μίλησε ο διοικητής της 4ης ΠΕΔΙΛΣ

Τιτάνιο αγώνα απομάκρυνσης ανθρώπων έστησε το βράδυ της Τετάρτης και τη νύχτα της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα, συντονίζοντας τα πολλά σκάφη εθελοντών (μεταξύ των οποίων από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο), στην φλεγόμενη Εύβοια. Η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς απομακρύνθηκαν 790 άνθρωποι και μάλιστα χωρίς τραυματισμό, παρά το γεγονός ότι μεταξύ των κατοίκων υπήρχαν παιδιά, ΑμεΑ και ηλικιωμένοι.

Την επιχείρηση συντόνισε από το σημείο, ο Χρήστος Κανάκης, αρχιπλοίαρχος, διοικητής 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, που έχει έδρα τον Βόλο και μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, περιγράφοντας την τραγωδία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκκενώθηκαν οι ακτές της Εύβοιας, για να γλιτώσουν οι άνθρωποι από τον πύρινο εφιάλτη.

«Ήταν δύσκολες οι καταστάσεις με τη φωτιά στην Εύβοια και με κόσμο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να απομακρυνθεί δια θαλάσσης για να σωθεί από τον πύρινο όλεθρο», τόνισε ο ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού, που βρίσκεται στην Εύβοια και συντόνισε τη δύσκολη επιχείρηση, που είχε στόχο να μην επαναληφθεί η τραγωδία που συνέβη στο Μάτι Αττικής όπου χάθηκαν πάνω από 100 συμπολίτες.

Η παραλία Ροβιές, κάηκε ολοσχερώς

Ο κ. Κανάκης περιέγραψε την κατάσταση ως πολύ δύσκολη και τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα από την Τετάρτη έδωσε ένα τιτάνιο αγώνα, για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό των πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες της Εύβοιας, λόγω των πυρκαγιών που κατέκαψαν τα βουνά και κατέβαιναν στις ακτές.

Όπως είπε το βράδυ της Τετάρτης, υπό τον συντονισμό του Λιμεναρχείου Στυλίδας, απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Ροβιές, που κάηκε ολοσχερώς, 90 άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν με σκάφη του Λιμενικού και επιβιβάστηκαν σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο, που τους μετέφερε στο λιμάνι του Αιδηψού.

Το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε, έγινε μεγαλύτερη επιχείρηση, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και την αλλαγή κατευθύνσεων των πύρινων μετώπων, το Λιμενικό Σώμα κλήθηκε να συνδράμει στον απεγκλωβισμό περίπου 700 ανθρώπων.

«Η απομάκρυνση των πολιτών έγινε από την παραλία της Αγίας Άννας και από το αλιευτικό καταφύγιο Ψαροπούλι, στην περιοχή των Βασιλικών, από σκάφη του Λιμενικού Σώματος, από ιδιωτικά, επιβατηγά σκάφη, αλιευτικά, όποιους άλλους πολίτες κλήθηκαν από το Λιμενικό, ή πήγαν μόνοι τους για να βοηθήσουν, καταφέραμε και απεγκλωβίσαμε περίπου 700 άτομα και μάλιστα χωρίς κανένα τραυματισμό», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματικός του Λιμενικού.

Δύσκολη επιχείρηση, ακραίες συνθήκες

Ο κ. Κανάκης περιγράφει ότι η επιχείρηση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, γιατί οι συνθήκες ήταν ακραίες, υπήρχε πολύς καπνός και φλόγες μέχρι το κύμα, υπήρχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες…

Ο αρχιπλοίαρχος συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που υπέρβαλαν εαυτό, γιατί οι 700 αυτοί άνθρωποι πέρασαν από τις αγκαλιές τους, σε ακραίες συνθήκες και με πυκνό καπνό, που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, καθώς και όλους τους εθελοντές και τα σκάφη που συνέδραμαν στη μεγάλη και δύσκολη αποστολή.

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, η ανταπόκριση των εθελοντών με σκάφη ήταν πολύ μεγάλη και έσπευσαν από όλα τα λιμάνι της περιοχής κυρίως από τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αιδηψό, τη Χαλκίδα ακόμη και διερχόμενα σκάφη που έβλεπαν τη φωτιά να κατεβαίνει στην παραλία, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Το Λιμενικό βρίσκεται σε επιφυλακή, γιατί η φωτιά δεν έσβησε, υπάρχουν ακόμη εστίες στην περιοχή Βασιλικών και Πευκίου στη Βόρεια Εύβοια. Όπως ανέφερε ο κ. Κανάκης, το Λιμενικό παραμένει στην περιοχή με σκάφη του, υπάρχουν και εθελοντές με ιδιωτικά σκάφη και αν κριθεί απαραίτητο από την Περιφέρεια και τον Δήμο «θα επέμβουμε πάλι για να κάνουμε το καθήκον μας».

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.