Απ. Μούσιος: Η μόνη αλλαγή στα σχολεία είναι η διενέργεια περισσότερων self test

Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας
Δεν καταργείται το «50+1%» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μόνο περισσότερα test προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς δεν καταργείται το 50+1% για τη νόσηση μαθητών ούτε το θέμα της αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών. Χάρη στην υπέρβαση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς νόσησαν το 8% του μαθητικού δυναμικού (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) στη Μαγνησία (ανεμβολίαστο) και το 7% του εκπαιδευτικού δυναμικού, που ήταν κατά 95% εμβολιασμένοι.

Ο Απόστολος Μούσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη και είπε ότι αντί να ασχοληθούμε με το πως μπορούμε να θωρακίσουμε περισσότερο αυτή την πανδημία που ζει ο πλανήτης και η χώρα μας εδώ και 2,5 χρόνια, αναλωθήκαμε στο αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, ενώ θα έπρεπε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να συζητήσουμε ποιά μέτρα πρέπει να παρθούν, ώστε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων με μεγαλύτερη ασφάλεια της υγείας των μικρών μαθητών και των εκπαιδευτικών.

«Δεν επιλύονται προβλήματα που εμείς είχαμε τονίσει»
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς όταν είχαμε τη μετάλλαξη Δέλτα και τώρα που έχουμε την Όμικρον, οι αλλαγές οι οποίες προβλέπονται είναι ελάχιστες και προβλέπονται περισσότερα test.
“Δεν επιλύονται προβλήματα που εμείς είχαμε τονίσει από την έναρξη της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια και πολύ περισσότερο δεν καταργείται το 50+1, ώστε να αναστέλλεται η λειτουργία ενός τμήματος εάν νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές και να γίνεται τηλεκπαίδευση”, επισήμανε ο πρόεδρος των δασκάλων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, δεν αλλάζει το θέμα της αναπλήρωσης των εκπαιδευτικών και εξήγησε ότι όταν έχεις μια μεταδοτική νόσηση, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, θα πρέπει να δεις πως αναπληρώνονται οι εκπαιδευτικοί που νοσούν, γιατί μέχρι τώρα αυτό που γινόταν ήταν να δίνεται άδεια από τον διευθυντή Εκπαίδευσης, να αναστέλλονται τα ολοήμερα τμήματα και να λειτουργεί το υποχρεωτικό ωράριο του σχολείου που είναι μέχρι τις 13.15, άρα αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα σε γονείς που έχουν παιδιά στα Ολοήμερα τμήματα.

«Προβλήματα και στο εκπαιδευτικό δυναμικό»
Σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που άρχισε δειλά – δειλά να εφαρμόζεται στις ηλικίες 5-11 ετών, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα, γιατί μιλάμε για τμήματα των 25 μαθητών σε μικρές αίθουσες, όπου η μεταδοτικότητα της Όμικρον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα εξελίσσεται ραγδαία. Όπως είπε ο δάσκαλος, αυτό δημιουργεί προβλήματα και στο εκπαιδευτικό δυναμικό και στους ίδιους τους μαθητές.
Ο συνδικαλιστής εκτίμησε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αναλωθήκαμε στο αν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, για κάτι το οποίο για όλους πρέπει να είναι αυτονόητο. “Όλοι είμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων, με ένα δεύτερο αυτονόητο, ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων”, τόνισε.
Ο κ. Μούσιος, είπε ότι αντί να ασχοληθούμε με το πως μπορούμε να θωρακίσουμε περισσότερο αυτή την πανδημία που ζει ο πλανήτης και η χώρα μας εδώ και 2,5 χρόνια, αναλωθήκαμε στο αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, ενώ θα έπρεπε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να συζητήσουμε ποιά μέτρα πρέπει να παρθούν, ώστε να ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων με μεγαλύτερη ασφάλεια της υγείας των μικρών μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Χαμηλές οι νοσήσεις στη Μαγνησία
Όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήθηκαν από 14 Σεπτέμβρη μέχρι 23 Δεκέμβρη, από την προσωπική υπέρβαση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, είχαν αποτέλεσμα να νοσήσει 8% του μαθητικού δυναμικού στη Μαγνησία (ανεμβολίαστο) και το 7% του εκπαιδευτικού δυναμικού, που ήταν κατά 95% εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Μούσιου.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα πλέον θα ισχύουν για τους εμβολιασμένους και για τους μη εμβολιασμένους.

Ο κ. Μούσιος εκτίμησε ότι η χρήση της ενισχυμένης μάσκας FFP2, θα ήταν μια λύση προστασίας στις σχολικές αίθουσες, όπως θα έπρεπε να λυθεί και η οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς, καθώς η κάθε μάσκα κοστίζει από 0,65 ως 1 € η μία.
Τέλος, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, επανέλαβε την πρόταση των συνδικαλιστών για μικρότερα τμήματα στα σχολεία, με αξιοποίηση άδειων αιθουσών και κτιρίων της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.