Απ. Οντόπουλος: «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας»

Φωτό αρχείου
Τονίζοντας ότι είναι στοίχημα η επαναλειτουργία των καταστημάτων για την εορταστική περίοδο

Στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με ουσιαστικές κινήσεις, αλλά και στη δυνατότητα των καταστημάτων να προχωρούν σε πωλήσεις με ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες στάθηκε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολος Οντόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λειτουργήσουν τα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο.
Τονίζοντας ότι τα εμπορικά καταστήματα είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν 25 ημέρες τον μήνα, ο κ. Οντόπουλος σημείωσε ότι είναι στοίχημα για όλους να προλάβουν την εορταστική περίοδο, κατά την οποία πολλά εμπορικά κάνουν το 30-50% του τζίρου της κάθε χρονιάς, όπως υποστήριξε. Μάλιστα, τόνισε ότι το σενάριο επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων την 1η Δεκεμβρίου μόνο θετικά μηνύματα εκπέμπει, τη στιγμή που πολλά από αυτά δεν μπόρεσαν να βρουν τον βηματισμό τους μετά την πρώτη καραντίνα.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο διαδικτυακής συνάντησης εμπόρων, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές από τις συνεχόμενες διατάξεις που έχουν έρθει στο προσκήνιο, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να ακουστούν οι γνώμες των επαγγελματιών για να αναδειχθούν και θέματα που μπορεί να έχουν διαφύγει της προσοχής του συλλόγου. Ο κ. Οντόπουλος επιμένει πάντως ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα…

Τα μέτρα καλύπτουν μέρος της ζημιάς

«Οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν φτάνουν για να πορευθεί μία επιχείρηση τους επόμενους μήνες και για την εξέλιξή τους από εκεί και πέρα. Τα κυβερνητικά μέτρα καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ζημιάς και πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας και να μπει φρένο στη λογική των τραπεζών όσον αφορά τις προμήθειες και τους περιορισμούς στην πρόσβαση σε εργαλεία ενίσχυσης» σημείωσε σχετικά ο κ. Οντόπουλος κάνοντας λόγο για οργή όσον αφορά τον ουσιαστικό αποκλεισμό πολλών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Ανάσα». «Δεν γνωρίζω κάποια μικρή επιχείρηση που να πήρε καλή βαθμολογία για να πάρει… ανάσες. Το θέμα δεν είναι να έχουμε απλά τέτοια προγράμματα αλλά να έχουμε και πρόσβαση σ’ αυτά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά δεδομένα κάθε κλάδου.. Πιο πολύ επικοινωνιακό μου κάνει ως πρόγραμμα παρά ουσιαστικό» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Το 20% των καταστημάτων έχει αναπτύξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κ. Οντόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το πολύ το 20% των καταστημάτων να έχει αναπτύξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες. «Είδαμε ότι γίνανε τόσες πολλές αγορές μέσω διαδικτύου που πραγματικά κρατήσανε τις επιχειρήσεις αυτές ζωντανές. Πρέπει να καταλάβουν οι συνάδελφοι ότι πρέπει να μπούμε στην ηλεκτρονική εποχή και υπήρξαν δύο σημαντικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση δημιουργίας e-shop που δεν το έκαναν πολλοί χρήση» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι ο νόμος δεν απαγόρευσε την πώληση των προϊόντων από καταστήματα που έχουν αναστείλει τη δυνατότητα επίσκεψης από καταναλωτές. «Μπορούν να εκτελούν ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες, αρκεί να γίνεται διανομή κατ’ οίκον. Ας δουν και οι καταναλωτές ποια καταστήματα, πέρα από e-shop μπορούν να κάνουν τέτοιες πωλήσεις. Πρέπει να βλέπουμε όλοι το συλλογικό συμφέρον» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.