Απ. Οντόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ζητούμε ενημέρωση για αποφυγή αναστάτωσης στα καταστήματά μας»

Στο «σκοτάδι» ο εμπορικός κόσμος για τα έργα της ΔΕΥΑΜΒ

Έλλειψη ενημέρωσης του εμπορικού κόσμου από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ, παρατηρείται αναφορικά με τα έργα αντικατάστασης των σωλήνων του δικτύου ύδρευσης, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου, όπως ο πεζόδρομος της Ερμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΒ Απόστολο Οντόπουλο, ο οποίος μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, οι εργασίες στην Αλεξάνδρας άρχισαν χωρίς να είναι εις γνώση των εμπόρων, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Παράλληλα ο κ. Οντόπουλος μιλώντας και για την ψηφιακή κάρτα εργασίας τόνισε πως εμφανίζονται δυσκολίες και θα έπρεπε να δοθεί μια μικρή παράταση στην εφαρμογή του μέτρου.

Όπως υπογραμμίστηκε περί τα μέσα Μαρτίου οι έμποροι πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν έργα αντικατάστασης δικτύου από τη ΔΕΥΑΜΒ στο εναπομείναν κομμάτι της Ερμού, καθώς σχεδόν σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι είχε ολοκληρωθεί το έργο. Έγινε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρη Κοπάνα και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολου Οντόπουλου, όπου εκτέθηκαν οι προβληματισμοί του εμπορικού κόσμου, καθώς όπως αναφέρθηκε τον Μάιο, όταν και θα άρχιζαν οι εργασίες, για τους εμπόρους ανοίγει η αυλαία για την καλοκαιρινή περίοδο και έτσι θα διαταράσσονταν οι ρυθμοί της αγοράς. Γι’ αυτόν τον λόγο μετά από τη σχετική διαβούλευση οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι εργασίες να λάβουν χώρα τον προσεχή Σεπτέμβριο στο εν λόγω κομμάτι της Ερμού. Ωστόσο, οι έμποροι είδαν πως τα έργα άρχισαν από την οδό Αθανασίου Διάκου με κατεύθυνση προς την Ιωλκού και σε εκ νέου συνάντηση με τον ΕΣΒ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ανέφερε ότι τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν τουλάχιστον μέχρι το κομμάτι της Ιωλκού, και αυτό που κατάφεραν οι έμποροι ήταν να μην επεκταθούν τα έργα και στο υπόλοιπο κομμάτι, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διατάραξη της κίνησης αρκετών καταστημάτων.

Οι έμποροι ζήτησαν από τον δήμαρχο Βόλου σε σχετική συνάντηση να επισπευτούν οι εργασίες, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να μην έχει παραδοθεί το έργο από την Ξενοφώντος έως την Αθ. Διάκου εδώ και έξι μήνες. Ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έχει δοθεί μέσα στον Ιούλιο πρόκειται να παραδοθεί το εν λόγω έργο, όμως, εξέφρασε τον προβληματισμό του κλάδου για το γεγονός ότι συνεχώς ανοίγουν νέα μέτωπα, χωρίς, ωστόσο, να έχουν κλείσει τα παλιά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οδού Αλεξάνδρας (28ης Οκτωβρίου), όπου άρχισαν τα έργα χωρίς να το γνωρίζουν οι έμποροι.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξήγησε πως οι επαγγελματίες δεν είναι αντίθετοι με τα έργα, περιμένοντας αρκετά χρόνια ώστε να πραγματοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάπλαση της Ερμού ήταν ζητούμενο εδώ και χρόνια για τον εμπορικό κόσμο, αλλά το ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ούτως ώστε τα καταστήματα να μπορέσουν να δουλέψουν χωρίς προβλήματα, γιατί η παραμικρή όχληση δημιουργεί ζητήματα στην ομαλή λειτουργία τους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Οντόπουλος κάτι αντίστοιχο υπήρξε στην Κ. Καρτάλη, όταν τη Μ. Εβδομάδα ανακατασκευαζόταν τα πεζοδρόμια και δημιουργήθηκε όχληση που επηρέασε σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία των μαγαζιών. Παρόλα αυτά σε περίπτωση που υπήρχε ενημέρωση από πλευράς ΔΕΥΑΜΒ, ο έμπορος είναι σε θέση να κάνει τον προγραμματισμό του, ίσως επιλέγοντας να προμηθευτεί λιγότερο εμπόρευμα ή να δοθούν κάποιες άδειες στο προσωπικό εκείνες τις ημέρες. «Στο έργο της Αλεξάνδρας, δεν ενημερωθήκαμε και άρχισε από την Γκλαβάνη και θα φτάσει μέχρι τη Βασσάνη. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι ενημέρωση, καθώς όλη αυτή η αναστάτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί, ώστε και οι καταστηματάρχες να κάνουν τον προγραμματισμό τους» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Αρκετά προβλήματα με την ψηφιακή κάρτα εργασίας
Για δυσκολίες και προβλήματα έκανε λόγο ο κ. Οντόπουλος σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που επρόκειτο να κάνει ντεμπούτο σήμερα 1η Ιουλίου. Υπήρξαν παροτρύνσεις από πλευράς προμηθευτών αυτών των συστημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο για να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του μέτρου, κάτι που δεν έγινε. Ωστόσο, σε επίπεδο ανεπίσημης πληροφόρησης έχει εκδοθεί εγκύκλιος που εστάλη στις κατά τόπους διευθύνσεις της Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να υπάρξει ανοχή μέχρι την 1η Αυγούστου. Έτσι λοιπόν ο τοπικός εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε αναμονή εν όψει της επίσημης πληροφόρησης, αλλά θα πρέπει όλοι οι έμποροι να προμηθευτούν το συγκεκριμένο σύστημα και να αρχίσουν τις δοκιμές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.