Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Παυσανίας Ζακολίκος

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Μαγνησίας. Την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι η κηδεία του στην Αθήνα

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλευόταν, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Παυσανίας Ζακολίκος.

Γεννήθηκε το 1936 στον Αλμυρό και σπούδασε στην Πάντειο και στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το 1960 υπήρξε μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 εκλέγεται για πρώτη φορά Βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ και το 1982 ορκίζεται υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έως το 1985, οπότε και επανεκλέγεται Βουλευτής. Το 1988 αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, ενέργειας και τεχνολογίας μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Η διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, του ΡΑΔΙΟ-Ενα και του www.magnesianews.gr, που συνεργάστηκαν μαζί του, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια.

Το ΠΑΣΟΚ

Συλλυπητήρια από το ΠΑΣΟΚ «Αποχαιρετούμε με σεβασμό και θλίψη τον Παυσανία Ζακολίκο, ιστορικό στέλεχος της παράταξης» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται: «Ο Παυσανίας Ζακολίκος βίωσε την πολιτική από μικρό παιδί με την ένταξή του στη Νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως Φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Υπήρξε εκφραστής της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία κατά την προδικτατορική περίοδο, ιδρυτικό και μαχόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά, ιδιαίτερα αγαπητός στον τόπο του τη Μαγνησία, όπου εξελέγη βουλευτής από το 1981-1996. Η ζωή του υπήρξε συνυφασμένη με τους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου, τον οποίο υπηρέτησε με ήθος, σεμνότητα και αταλάντευτη πίστη».

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής
για το θάνατο του Παυσανία Ζακολίκου

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης πληροφορούμενος το θάνατο του πρώην βουλευτή Παυσανία Ζακολίκου, δήλωσε:
«Ο Παυσανίας Ζακολίκος συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες από τα νεανικά του χρόνια. Βουλευτής από το 1981 ως το 1996 συνεχώς, διακρίθηκε για το ήθος και την αποτελεσματικότητά του ως Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός και υφυπουργός επί σειρά ετών, καθώς και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.
Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

H Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας

Το Κίνημα Αλλαγής, αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο που τίμησε τη δημοκρατική παράταξη, που ταυτίστηκε μαζί της, που της προσέφερε με ανιδιοτέλεια τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής. Αποχαιρετά ένα ιστορικό του στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία που η πορεία του δίκαια προσέλαβε εμβληματικές διαστάσεις, καθώς ανήκε σε εκείνη την γενιά που γεφύρωσε την αντίσταση κατά της δικτατορίας με τη Μεταπολίτευση, τη Μεταπολίτευση με την Αλλαγή. Ο Παυσανίας Ζακολίκος ήταν πάντα ο «ιδανικός στρατιώτης», πρεσβευτής του Αλμυρού και της Μαγνησίας.
Διετέλεσε στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναπληρωτής Υπουργός και Υφυπουργός επί σειρά ετών, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου.
Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1936 από γονείς καπνεργάτες. Ο πατέρας του υπήρξε Πρωτεργάτης του καπνεργατικού κινήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οργανώνοντας και τις μυστικές συγκεντρώσεις στην κίτρινη αποθήκη του Βόλου.
Βιώνοντας την πολιτική από μικρό παιδί, ως αγώνα για μια καλύτερη ζωή όλων και όχι μόνο των ολίγων, εντάχθηκε στη νεολαία του Γέρου της Δημοκρατίας και μετέπειτα, ως Φοιτητής, αποτέλεσε ενεργό μέλος της γενιάς του 114. Ήταν από τους πρώτους οπαδούς της ριζοσπαστικής τάσης του Ανδρέα Παπανδρέου στον κεντρώο χώρο, καθώς και σημαντικό οργανωτικό στέλεχος των Δημοκρατικών Συνδέσμων στη Θεσσαλία στην προδικτατορική περίοδο.
Μεταπολιτευτικά υπήρξε από τα Ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Ιδρυτικό Μέλος του Τομέα Επιστημόνων, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Εξελέγη το 1981 Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζοντας το κάστρο της Συντηρητικής Παράταξης στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς μέχρι το 1996.
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 1982-1985, Εθνικής Οικονομίας 1988-1989 και Υπουργός Αναπληρωτής Βιομηχανίας το 1989. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία το 1993 έως το 1996, διετέλεσε Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Η δημοκρατική παράταξη του οφείλει πολλά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό Ταξίδι Σύντροφε Παυσανία.
«Ύστατο χαίρε» του Π. Σκοτινιώτη προς τον Παυσανία Ζακολίκο
Με ανείπωτη οδύνη, βαθιά συγκίνηση και μεγάλο σεβασμό αποχαιρετώ τον Παυσανία Ζακολίκο, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε το Κοινοβούλιο, τη Μαγνησία και την Ελλάδα, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα και πλούσια παρακαταθήκη. Έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη στη Δημοκρατική Παράταξη, μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα, ανοιχτούς ορίζοντες και ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος και της κοινωνικής προσφοράς.
Με τον Παυσανία βρεθήκαμε στα έδρανα της Βουλής από το 1989 μέχρι το 1993. Καίτοι ανήκαμε σε διαφορετικά κόμματα, συνεργαστήκαμε σε πολλές κοινές πρωτοβουλίες για τα μεγάλα προβλήματα της Μαγνησίας. Το 1994 στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την εκλογή μου ως πρώτου αιρετού νομάρχη Μαγνησίας, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Και στη συνέχεια, από τη θέση του Β΄Αντιπροέδρου της Βουλής εκείνος, είχαμε μια υποδειγματική συνεργασία για όλα τα θέματα του Νομού, σε μια δύσκολη –και τότε- περίοδο για τη Μαγνησία, όταν η κρίση αποβιομηχάνισης βρισκόταν στην κορύφωση.
Όλα αυτά τα χρόνια διαμορφώσαμε μια ειλικρινή φιλία, που πάντοτε θα τιμώ. Στη μνήμη μου μένει χαραγμένη η ηπιότητα, η μετριοπάθεια, η συνέπεια, ο ορθολογισμός και η μεθοδικότητα που τον χαρακτήριζαν, η ευθύτητα του λόγου του, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η πίστη του στις απλές ανθρώπινες αξίες.
Καλό σου ταξίδι, Παυσανία. Στο ταξίδι σου αυτό σε συνοδεύουν η αγάπη και η ευγνωμοσύνη της τοπικής κοινωνίας. Γιατί ανταπέδωσες απλόχερα την τιμή και την εμπιστοσύνη που κατ’ επανάληψη εξέφρασαν στο πρόσωπό σου οι πολίτες της Μαγνησίας.
Στην αγαπημένη σου σύζυγο Σοφία, στους γιους σου Χρήστο και Σταμάτη, και σε όλους τους συγγενείς και φίλους σου, θερμά συλλυπητήρια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.