Αποδυναμώθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιφέρειας

Αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Π.Φ.Υ. Στάθης Σκληρός

Το κέρδος και το όφελος από τον εμβολιασμό είναι σαφώς υπέρ του εμβολιασμού γιατί οι παρενέργειες είναι ήπιες και αντιμετωπίσιμες, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ο  Στάθης Σκληρός πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διευθυντής του Κ.Υ. Νεμέας.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Όπως είπε, η λύση μας για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την πανδημία που έχει καταστρέψει τη ζωή μας πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ο εμβολιασμός.

Δυστυχώς υπάρχει μία μικρή πτώση αυτό το διάστημα και αφορά κυρίως τις πρώτες και τις δεύτερες δόσεις και συνεχίζουν μόνο οι τρίτες δόσεις γιατί έχουν δείξει ουσιαστικά ότι ακόμη και με την επέλαση της Όμικρον, κατά περίπου 95% προφυλάσσουν από τον θάνατο τους εμβολιασμένους.

«Οι περισσότερες παρενέργειες όλων

των εμβολίων είναι πολύ απλές»

Σύμφωνα με τον γιατρό, υπάρχει η προκατάληψη για το εμβόλιο  και κυρίως για τις παρενέργειες, κάποιες σοβαρές, κάποιες απλές, αλλά τόνισε ότι οι περισσότερες παρενέργειες όλων των εμβολίων είναι πολύ απλές, και ουσιαστικά είναι η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες, οι αρθραλγίες, ο πυρετός που μπορεί να υπάρξει τα πρώτα 24ωρα μετά τον εμβολιασμό και το πιο σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος στο χέρι, στο σημείο που έγινε ο εμβολιασμός.

“Οι υπόλοιπες παρενέργειες που είχαν αναφερθεί και είναι πάρα πολύ σπάνιες (θρομβώσεις κλπ.), δεν αφορούν το εμβόλιο mRNA”, τόνισε ο κ. Σκληρός.

Ο ίδιος είπε ότι η αντιμετώπιση των παρενεργειών είναι εύκολη και αυτό που συστήνεται τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε Αμερικανικό επίπεδο από διεθνείς οργανισμούς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η χρήση της ιβουπροφαίνης και η χρήση της κετοπροφαίνης, καθώς επίσης και τα αντισταμινικά.*

 

Ποσοστό περισσότερο από 70%

δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα

Ο ίδιος είπε ότι δεν συνίσταται η χρήση αναλγητικών φαρμάκων προληπτικά, διότι δεν σημαίνει ότι κάποιος που κάνει το εμβόλιο θα κάνει πυρετό ή πόνο, διότι ένα ποσοστό περισσότερο από 70% δεν έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Παρόλη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων από τα οποία πολύ μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι, η φόρτωση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο, τόνισε και πρόσθεσε ότι περίπου 750.000 άτομα νόσησαν από Covid μόνο μέσα στον Γενάρη και αν οι άνθρωποι αυτοί ήταν ανεμβολίαστοι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας, θα είχε καταρρεύσει, επισήμανε ο κ. Σκληρός.

Για την ΠΦΥ

Η περίοδος της πανδημίας βρήκε πολλά συστήματα υγείας και ειδικά της χώρας μας απροετοίμαστο με ελλείψεις και με σημαντικά προβλήματα.  Η υπερβολική ανάγκη για χρήση υπηρεσιών υγείας, έχει αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κυρίως από το έμψυχο δυναμικό για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, ειδικά στην επαρχία, που είχαν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

“Εάν σ’ αυτά βάλουμε και τις νοσήσεις προσωπικού, τα κενά και τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν, ο μόνος “κουμπαράς” προσωπικού ήταν των Κέντρων Υγείας. Και επειδή τα νοσοκομεία τα εξωτερικά ιατρεία, τα ΤΕΠ και οι κλινικές Covid στελεχώθηκαν με γιατρούς της Π.Φ.Υ., είχε αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιφέρειας και οι τοπικές κοινωνίες και οι ασθενείς να μην μπορούν να έχουν την άμεση πρόσβαση που είχαν στο παρελθόν”, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τέλος τόνισε, ότι ενώ η ΠΦΥ θα μπορούσε να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πανδημία, ουσιαστικά έχει περιοριστεί στη διάγνωση και τον εμβολιασμό του πληθυσμού και λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και στις άλλες ανάγκες που έχει η Ελληνική κοινωνία.

*Ο Παγκόσμιος Οργανισμός, μάλιστα, με σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που  ανέβασε στην ιστοσελίδα του, συνιστά  για την αντιμετώπιση των συχνών, ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών  του εμβολίου κατά της COVID-19, συγκεκριμένα την ιβουπροφαίνη, την ασπιρίνη και τα αντισταμινικά.  Oι ασθενείς με ορισμένες παθήσεις όπως πεπτικό έλκος ή χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων και πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τη λήψη τους.  

Η νέα αυτή οδηγία  επιβεβαιώνει ότι η  Ιβουπροφαίνη:  

  • Μπορεί να δοθεί από τον ιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή τον φαρμακοποιό ως απλό αναλγητικό για την αντιμετώπιση των ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών  του εμβολίου κατά της COVID-19, με τη βεβαιότητα ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, με ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας.  
  • Μπορεί να γίνει και πάλι  φάρμακο πρώτης επιλογής όσον αφορά τη χρήση αναλγητικών πρώτης γραμμής. 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.