Χρ.Τριαντόπουλος: Παρατείνεται το καθεστώς προστασίας 1ης κατοικίας – Σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο από 1/5/20

Τόνισε σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής στο περιθώριο του συνεδρίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

Στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των οφειλετών και της 1ης κατοικίας, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε χθες, αναφέρθηκε σήμερα στο περιθώριο του Συνεδρίου Επιμελητηρίου Μαγνησίας ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο φορολογικό σχέδιο που εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή δεν προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία αλλά μειώσεις για όλους τους πολίτες. Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνεται το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος “με την τετράμηνη αυτή παράταση, παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.
Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.

Από την 1η Μαΐου 2020 θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο θα καταργήσει και ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός).

Αναφερόμενος στις βελτιώσεις που επιχείρησε η νέα κυβέρνηση στο νόμο για τα υπερχρεωμένα ο κ. Τριαντόπουλος σημείωση ότι μειώθηκε η γραφειοκρατία για την αίτηση και βελτιώθηκε η πλατφόρμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα οι δανειολήπτες να αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να μην περνάνε στα funds του εξωτερικού ο κ. Γενικός τόνισε ότι έρχεται με το νέο νομοσχέδιο και η έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής” που περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια και να αποκτήσουν κεφαλαιουχικό χώρο και να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς τιτλοποίηση δευτερογενώς, έτσι ώστε αυτό να τους επιτρέψει να αντλήσουν με τη σειρά τους κεφάλαια και να ανταποκριθούν στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο, δηλαδή να δίνουν δάνεια. Όσο μειώνεται ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο περισσότερο κεφαλαιουχικό χώρο θα έχουν οι τράπεζες για να λειτουργούν κανονικά.

Το φορολογικό προβλέπει μειώσεις για όλους

Αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το φορολογικό ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι “η μεγαλύτερη συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται γιατί δεν υπάρχει πρόνοια για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ουσιαστικά εγώ έρχομαι πολλές φορές σε θέση να απαντώ ότι οι φορολογικοί συντελεστές οι οποίοι μειώθηκαν αφορούν όλους τους πολίτες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση σαν χώρα να συζητάμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εισάγει μειώσεις παρά αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Σ’ αυτές τις μειώσεις επωφελούμενοι είναι όλοι οι πολίτες. Έχουμε μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, στους συνεταιρισμούς. Ερχόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να εξετάσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την επόμενη χρονιά. Όλα αυτά τα διορθώνουμε σταδιακά και γίνονται βήμα-βήμα λαμβάνοντας υπόψιν τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας. Κάθε φορά που αποκτούμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα εξετάζουμε και νέες μειώσεις στη φορολογία. Είναι αυτή η αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε η οποία θέλει να αφήνει χώρο στον ιδιωτικό τομέα που έχει δεχθεί ένα σοκ φορολόγησης όλα αυτά τα χρόνια, να αναπνεύσει να επανεπενδύσει και ουσιαστικά να κινητοποιήσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας” κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος. Απαντώντας στις επικρίσεις όσων κάνουν λόγο για μείωση του ποσού που διοχετεύεται στα νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι στα 175 εκ. ευρώ που θα δοθούν στο τέλος του χρόνου, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα χρήματα που δόθηκαν ως μέρισμα από την προηγούμενη κυβέρνηση προεκλογικά και προερχόταν από το υπερπλεόνασμα. Είναι ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει κάθε χρονιά ο οποίος προκύπτει από την υπερφορολόγηση της ελληνικής κοινωνίας. Υπερφορολογείς μία κοινωνία για να μοιράσεις προεκλογικά ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο ήταν μεγαλύτερο από το κοινωνικό μέρισμα της προηγούμενης χρονιάς. Η νέα κυβέρνηση έρχεται να καλύψει και το κενό που δημιουργήθηκε από εκείνη την πρακτική και όχι μόνο αυτό, αλλά να διαμορφώσει συνθήκες και χώρο για να δώσει πόρους μέχρι τώρα. Έδωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έδωσε χρήματα στη ΔΕΗ που χρειάστηκαν, σε τομείς όπως η ασφάλεια, η υγεία, η εθνική άμυνα, έδωσε εμπροσθοβαρώς του πετρέλαιο θέρμανσης και τώρα έρχεται να δώσει και ένα κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 οικογένειες. Δεν είναι πλέον στη λογική της οικονομικής πολιτικής μεγάλων υπερπλενονασμάτων. Τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα μεγάλο υπερ-πλεόνασμα, δηλαδή δημοσιονομικός χώρος πέραν των στόχων 11 δις. ευρώ. Τα τραβούσε δηλαδή πρώτα από την οικονομία και ερχόταν μετά να τα μοιράσει όπως ήθελε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.