Χρ.Βερναρδάκης: Θα έχουμε καλά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές, “παλιό εργαλείο” οι δημοσκοπήσεις

Σημαντική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ τα άτομα με αναπηρία, δήλωσε σε σχετική εκδήλωση στον Βόλο

Η κυβέρνηση περιμένει καλά αποτελέσματα, γιατί έκανε ένα καλό έργο μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, δήλωσε από τον Βόλο όπου βρέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ένα κόμμα που πηγαίνει προς τις εκλογές, για να κερδίσει, πρέπει να είναι δυνατό, να προσελκύει και όχι να απωθεί, να δημιουργεί ευρύτερες συμμαχίες, όρους διεύρυνσης και αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή με μεγάλη επιτυχία στη βάση της κοινωνίας και υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σύγκρινε τις δημοσκοπήσεις με ένα αυτοκίνητο της δεκαετίας του ’50 που πάει να τρέξει στη Φόρμουλα 1 , τονίζοντας ότι “είναι σίγουρο ότι δε θα κάνει καλή δουλειά” και χαρακτηρίζοντας τες “παλιά εργαλεία”.

“Δεν είναι συνωμοσιολογικοί οι λόγοι, είναι απλώς μεθοδολογικοί”, πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης ο οποίος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. “Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών, ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Μάιο ούτε τον Ιούνιο. Από το 2016 συνεχώς κάνουμε εκλογές. Οι εκλογές στην ώρα τους. Αυτός είναι ο πολιτικός μας σχεδιασμός” είπε. Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε αισιόδοξος και για την πορεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προβλέποντας άνετη επανεκλογή του Απ. Καλογιάννη στον Δήμο Λαρισαίων και καλά αποτελέσματα στον Δήμο Βόλου με τον Ιάσονα Αποστολάκη, με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο. Ερωτηθείς από το magnesianews.gr σχετικά με το θέμα της Novartis που απασχολεί την επικαιρότητα και το ενδεχόμενο παραγραφής ο κ. Βερναρδάκης ξεκαθάρισε ότι “δε θα αφήσουμε να υπάρξει καμία παραγραφή, διότι δε θα αφήσουμε αυτό το σύστημα της κλεπτοκρατίας να νομιμοποιηθεί θεσμικά”, ευχόμενος ειλικρινά, όπως είπε, να μην υπάρχει ποινική εμπλοκή κανενός πολιτικού προσώπου.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα άτομα με αναπηρία

Ο κ. Βερναρδάκης βρέθηκε στον Βόλο προκειμένου να παραστεί και να συμμετέχει στην παρουσία του νέου βιβλίου του Συνταγματολόγου Απ.Παπατόλια με θέμα την αξιοκρατία, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΚοινΣεπ La Petite Canteene στα Παλαιά, με θέμα τις πολιτικές για τα άτομα αναπηρία. Όπως δήλωσε ο υπουργός έχουν γίνει σπουδαία πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια για τα άτομα με αναπηρία, προσθέτοντας βέβαια ότι μένουν να γίνουν ακόμη περισσότερα, χαρακτηρίζοντας σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα άτομα με αναπηρία και όσα τους αφορούν. Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαία πράγματα, με κορυφαίο το νόμο του 2017 και την ενσωμάτωση στο εθνικό νομικό πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της αναπηρίας. Σημαντική τομή διότι αλλάζει όλη την προσέγγιση από το ιατρικό μοντέλο στο κοινωνικό. Σήμερα όλες οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να έχουν σαν στόχο την ένταξη και όχι την επιδοματική πολιτική ή τη φιλανθρωπία, που βεβαίως είναι απαραίτητα, αλλά οι σύγχρονες πολιτικές μιλάνε για κάτι άλλο τελείως διαφορετικό. Στα πλαίσια αυτά φτιάξαμε το συντονιστικό μηχανισμό για την αναπηρία ο οποίος είναι για πρώτη φορά μέσα στο κράτος μία συγκεκριμένη δομή η οποία ελέγχει όλες τις δημόσιες πολιτικές σε σχέση με τα δικαιώματα της αναπηρίας και κατά πόσο καλύπτονται και βεβαίως έχουν γίνει μια σειρά από μεγάλες θεσμικές τομές, όπως η κατοχύρωση του 15% που προκηρύσσει το ΑΣΕΠ που δεσμεύονται για άτομα με αναπηρία. έγιναν πολιτικές για την προσβασιμότητα σε ότι αφορά τα επικοινωνιακά δικαιώματα, δηλαδή τα τηλεοπτικά προϊόντα να είναι ανοιχτά προσβάσιμα στους ανθρώπους με αναπηρία. Αναγνωρίστηκε η ελληνική νοηματική γλώσσα και η γραφή μπράιγ ως επίσημες γλώσσες και βεβαίως όλα αυτά σε σχέση με μια μεγάλη τομή που έγινε και στο επίπεδο στήριξης όλων αυτών κοινωνικών ομάδων στο επίπεδο της αρμοδιότητας του υπουργείου της κας Φωτίου της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στο Υπουργείο Υγείας. Όλα αυτά έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, εκτιμώντας ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε αυτό τον τομέα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά πράγματα να γίνουν. Έφερε ως παράδειγμα τις πόλεις οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες, καθώς επίσης και το γεγονός ότι με αφορμή τις ευρωεκλογές ότι τα ΑμΕΑ θα έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, προαναγγέλλοντας ότι από Δευτέρα θα ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για αυτό το θέμα. Προφανώς υπάρχει η συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών. Έχουμε πόλεις που είναι μη φιλικές στην αναπηρία και το ξέρουμε αυτό, έχουμε δημόσια κτίρια μη φιλικά. Έχουμε γενικά κοινωνικό περιβάλλον που αποτρέπει την ένταξη, αλλά θεωρώ ότι ως χώρα και ως κοινωνία κάνουμε βήματα προς τα μπροστά. Αυτές οι τομές που σας περιέγραψα είναι τομές για να έχουμε τα επόμενα χρόνια πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης με την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Βόλου Ιάσονα Αποστολάκη.

Αισιοδοξία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ερωτηθείς σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σαν πολιτικό μόρφωμα περνάει και αυτός μια μεταβατική περίοδο. “Είναι γεγονός ότι δεν είχε τις επιρροές και τις προσβάσεις στην αυτοδιοίκηση, αυτή που θα ήταν αντίστοιχη με την πολιτική του επιρροή. Δηλαδή ένα κόμμα που το 2014 είχε μέσο όρο 10-12%, στην αυτοδιοίκηση είχε ένα 30-35% σε εκλογικό επίπεδο. Θεωρώ ότι αυτή η αναλογία θα βελτιωθεί πάρα πολύ σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές βεβαίως, έχουμε πολύ δουλειά σαν κόμμα να κάνουμε για να μπορέσουμε αυτό το χαντικαπ να το καλύψουμε.” Ενώ στη συνέχεια εκτίμησε ότι ο νυν Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης θα εξασφαλίσει μια άνετη επανεκλογή, ενώ με βάση τις πληροφορίες που έχει καλά θα είναι τα αποτελέσματα και στον Δήμο Βόλου με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ιάσονα Αποστολάκη. “Πάμε με μια στρατηγική δεύτερου γύρου και νομίζω ότι με τις πολιτικές κινήσεις που κάνουμε θα έχουμε καλά αποτελέσματα” είπε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι “όλα αυτά βεβαίως θα κριθούν και στην κάλπη στις 26 Μαΐου”.

Σύντομα η προκήρυξη για 15000 προσλήψεις στην ειδική αγωγή

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε πως προχωρά η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 15.000 προσλήψεις και με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε νέα εποχή σε ότι αφορά την κάλυψη κενών θέσεων στην Παιδεία.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης με την υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στο La Petite Cantine.

Δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν οι ευθύνες για το σκάνδαλο Novartis

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Επικρατείας αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο τόνισε ότι “δεν θα αφήσουμε να υπάρξει καμία παραγραφή, διότι δεν θα αφήσουμε αυτό το σύστημα της κλεπτοκρατίας να νομιμοποιηθεί θεσμικά” ενώ αναφορικά με τις απειλές περί εσχάτης προδοσίας, επειδή διερευνήθηκε ένα σκάνδαλο που είναι διεθνές ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε πως “ανήκουν στα όρια του παραλογισμού για να μην πω του γελοίου”. Ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση. “Δεν θα αφήσουμε καμία παραγραφή να συμβεί” ξεκαθάρισε. “Θα αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και τη τεκμήριο αθωότητας να υπάρξει. Η ελπίδα μας είναι και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό, είναι πράγματι κανένας να μην έχει ποινική ή άλλη εμπλοκή. Δεν το λέω επειδή πρέπει να το πω, αλλά διότι έτσι πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους και μάλιστα όταν βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Αλλά η λογική και κλέψαμε και δεν θα τιμωρηθούμε γιατί έχουμε νομοθετήσει την αθώωσή μας προληπτικά είναι λογικά απαράδεκτη και πρέπει ο ελληνικός λαός να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του στην επιλογή που θα κάνει.

Θετικός ο αντίκτυπος από την Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας στο ερώτημα για τον αντίκτυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι “η ΣτΠ θα επηρεάσει θετικά στην πορεία προς τις εκλογές, διότι στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο καταλάβαινε και τις εμπλοκές που υπήρχαν και τα προβλήματα. Αυτό που έχει συμβεί όμως και πρέπει να το ξέρουμε, είναι ότι η στάση της ΝΔ νομιμοποίησε την άκρα δεξιά και 50-100 άτομα τα οποία αυτή τη στιγμή ασκούν μια τρομοκρατία στη δημόσια σφαίρα, έχουμε επιβάλει αυτή την πολιτική και νομίζω ότι το χειρότερο πλήγμα θα το υποστεί η Νέα Δημοκρατία. Από το γεγονός ότι νομιμοποίησε την άκρα δεξιά. Εμείς με την προοδευτική παράταξη σύσσωμη στο πλευρό μας και με τις αναπτυξιακές πολιτικές που ασκούμε αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Β.Μακεδονία συνοδεία 125 επιχειρηματιών. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα δικαιωθούμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.