Δ. Γαϊτανάς: «Μας πέταξε έξω, δεν ήταν δίκαιη η αξιολόγηση του προγράμματος»

Διαμαρτυρία αγροτών- κτηνοτρόφων της Μαγνησίας ως επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης

Την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 (σχέδια βελτίωσης) με την παροχή επιπλέον κονδυλίων ζητά η συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας, με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Δημήτρη Γαϊτανά, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, να επισημαίνει πως έμειναν εκτός του προγράμματος πολλοί νέοι αγρότες που αναζητούσαν μία βοήθεια από το κράτος για την εξέλιξη της αγροτικής ή κτηνοτροφικής τους μονάδας.
Οι επιλαχόντες του προγράμματος της Κεντρικής Ελλάδας δημιούργησαν συντονιστικό και απευθύνθηκαν με υπόμνημά τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης διαμαρτυρόμενοι για τις αδικίες που κατά τη γνώμη τους εντοπίστηκαν στο διαμοιρασμό των κονδυλίων, αλλά και στην επιλογή των ωφελούμενων.
Όπως σημείωσε ο κ. Γαϊτανάς, ο οποίος εκπροσωπεί τους επιλαχόντες του προγράμματος στη Μαγνησία, τα σχέδια βελτίωσης είναι προγράμματα που αφορούν στην εξέλιξη της υπάρχουσας μονάδας ανάλογα με τη δραστηριότητα του καθένα, δηλαδή εάν είναι αγρότης ή κτηνοτρόφος και μέσα από το πρόγραμμα επιχορηγείται από το κράτος κατά 50% η αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων, πολύ σημαντικά για τις καθημερινές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Το πρόγραμμα μας «πέταξε έξω»

«Έχουμε συντονιστεί οι επιλαχόντες της Κεντρικής Ελλάδας και νιώθουμε αδικημένοι, γιατί οι περισσότεροι είμαστε νέοι αγρότες από το 2014 και το πρόγραμμα μας «πέταξε έξω». Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι από τον Σεπτέμβριο θα βγουν καινούργια προγράμματα, σχέδια βελτίωσης, ενώ ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά του 2018», σημείωσε ο ίδιος. Όπως εξήγησε, οι διεκδικητές των εν λόγω προγραμμάτων, είδαν πως δεν έγινε δίκαιη αξιολόγηση των κριτηρίων και ενώ έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν αρχικά, ενημερώθηκαν στη συνέχεια ότι δεν υπάρχουν κονδύλια κι ότι είναι επιλαχόντες.
« Πιστεύουμε ότι δεν έγινε δίκαιη αξιολόγηση. Εγώ είμαι και αγρότης και κτηνοτρόφος μαζί κι έπρεπε να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση. Ήταν άδικη βαθμολογία σε κάποιους κλάδους», σχολίασε ο κ. Γαϊτανάς, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απάντηση στο κατατεθειμένο υπόμνημα στον Υπουργό.
Τα εν λόγω προγράμματα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αποτελούν μια σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους της υπαίθρου και του μόχθου, καθώς το κράτος επιδοτεί κατά 50% την προμήθεια εργαλείων και μηχανημάτων, τα οποία βοηθούν την καθημερινότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα. Τέλος, το μέλος του συντονιστικού σχολίασε και την επικρατούσα κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέροντας πως δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, ξεχώρισε όμως την αναστάτωση που επικράτησε πέρυσι το Πάσχα με τα αμνοερίφια, με χιλιάδες εξ αυτών να μένουν απούλητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.