Άννα Βαγενά: Τον Βόλο τον αγαπώ πολύ, εδώ έχω κάνει τα πρώτα μου μπάνια

«Με είχαν σε ένα καροτσάκι και ένα κύμα, με έριξε στη θάλασσα!»

Σε μια… «εξομολόγηση» όμορφη και συγκινητική, με θύμησες από την πατρίδα της την Λάρισα, αλλά και τον Βόλο, που αγαπά, όπως δηλώνει ξεκάθαρα, έκανε στο «Volos Οut», η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Βαγενά. Μάλιστα, πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω, θυμήθηκε τα πρώτα της μπάνια σε Αγριά και Πευκάκια , τους συγγενείς της, στις δύο θεσσαλικές πόλεις, αλλά και τη δράση της, που δεν περιορίστηκε μόνο στα καλλιτεχνικά πράγματα, τόσο μόνη όσο και με τον αγαπημένο της Λουκιανό, καθώς και άλλους Θεσσαλούς σημαντικούς καλλιτέχνες, αλλά και στα πολιτικά, αφού δραστηριοποιήθηκε έντονα στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα…

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

«Με είχαν σε ένα καροτσάκι και ένα κύμα, με έριξε στη θάλασσα!»

Όπως μας ανέφερε, «η Λάρισα είναι η πατρίδα μου, αλλά και ο Βόλος είναι αγαπημένη πόλη και έρχομαι εκεί σε όλες μου τις παραστάσεις. Και με το Θεσσαλικό Θέατρο, που είναι δική μου δημιουργία ερχόμασταν πάντα στον Βόλο. Ήταν ένα θέατρο για όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο για τη Λάρισα. Όλη η Θεσσαλία το στήριξε. Είχα και συγγενείς, πρώτα ξαδέρφια στον Βόλο, στη Νέα Ιωνία και στο κέντρο, κοντά στην Κίτρινη Αποθήκη. Στην Αγριά και στα Πευκάκια, έχω κάνει τα πρώτα μου μπάνια. Τον ξέρω τον Βόλο και τον αγαπώ πολύ».

Εξομολογήθηκε μάλιστα, τις πρώτες στιγμές στα μπάνια της θάλασσας, λέγοντας , ότι «στο πρώτο μου μπάνιο μου λέει η αδερφή μου, ότι με είχαν σε ένα καροτσάκι. Και πώς σηκώθηκε κύμα στην Αγριά (!) δεν ξέρω πως… και έριξε μέσα στη θάλασσα το καροτσάκι»… «Θυμάμαι πάρα πολύ τη θάλασσα στα Πευκάκια, ότι είχε εκεί πολλά φύκια, ενώ στις Αλυκές ήταν πιο καθαρά, ήταν άμμος. Με πήγαινε η ξαδέρφη μου η Εύη Βαγενά. Ο θείος μου είχε μεγάλη αποθήκη με τρόφιμα, κοντά στην Κίτρινη Αποθήκη.

Με πήγαινε η Εύη και περνούσαμε με τη «βενζίνα» στα Πευκάκια. Να ξαναγίνει γιατί ήταν πολύ ωραίο αυτό…. Ποιος δεν αγαπάει και τον Βόλο και τη Λάρισα…».

Έρχομαι με περιοδείες και δεν αισθάνομαι απούσα…

Την ρωτήσαμε βέβαια εάν της λείπει η ενεργή δράση στη Θεσσαλία… «Συνεχώς έρχομαι με περιοδείες και δεν αισθάνομαι απούσα. Ήταν τόσο έντονη η δράση οκτώ χρόνια με το Θεσσαλικό Θέατρο. Αισθάνομαι ότι έχω να δώσω πράγματα, αλλά την ακμή της δημιουργίας μου την έδωσα τότε. Έχω αφήσει την παρακαταθήκη μου πίσω. Πιο πολύ η νοσταλγία είναι. Τα καλοκαίρια μου στον Βόλο, τα παιδικά και νεανικά μου χρόνια στη Λάρισα. Με τον Λουκιανό όταν ερχόμασταν στον Βόλο γινόταν χαμός στις συναυλίες του. Και τον Λουκιανό τον αγάπησε πολύ ο Βόλος. Αυτά είναι η ζωή μας, οι μνήμες μας. Αυτά που είναι που μας λείπουν αλλά δεν είμαι λυπημένη, γιατί τα έζησα. Αγαπώ τον τόπο μου και την πατρίδα μου βαθιά, με μία καθαρότητα και μία αγάπη γιατί εκεί είναι η μνήμη μας που είναι η δύναμή μας».

Μάλιστα όπως τόνισε, ερχόμενη στο σήμερα, «με πλήγωσε πολύ το θέμα των πλημμυρών.

Για τους άλλους αυτά, τα χωριά και οι συνοικίες, ήταν σημεία στον χάρτη. Δεν ξέρανε τον Άναυρο του Βόλου ή έξω από τη Λάρισα την Γιάννουλη, σημεία στον Πηνειό… για μένα ήταν εικόνες, ζωή, η μνήμη μου, φίλοι, άνθρωποι που καταστράφηκαν».

 

«Ο έρωτας με την Αριστερά δεν τελειώνει. Είναι όπως ο έρωτας με τον Λουκιανό»

Αναπόφευκτα η συζήτηση, πέρασε και στην πολιτική, ως πρώην βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και όπως τόνισε, «ο έρωτας με την Αριστερά δεν τελειώνει. Είναι όπως ο έρωτας με τον Λουκιανό θα φύγει μαζί με μένα.

Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι η ελπίδα του κόσμου και γι’ αυτήν έχουμε υποχρέωση να σταθούμε σ’ αυτόν τον χώρο, γιατί ο κόσμος ελπίζει και περιμένει από εμάς.

 

Η Μελίνα Μερκούρη και η Μαρία Καρυστιανού

Την ρωτήσαμε όμως και για τις γυναίκες και το ρόλο τους και για σύμβολα γυναικών στις μέρες μας… Όπως μας είπε, σε δύο γυναίκες, αφιέρωσε την πρόσφατη «Ημέρα της Γυναίκας» η ηθοποιός και επισήμανε ότι ο ρόλος της γυναίκας εξακολουθεί να είναι ακρογωνιαίος λίθος, διότι στηρίζει την οικογένεια και την κοινωνία.

«Εγώ αφιέρωσα την ημέρα της γυναίκας στην Μελίνα Μερκούρη, που γνώρισα, είχα τη χαρά να με τιμήσει με τη φιλία της, την αγάπησα και την τιμώ  και στην Μαρία Καρυστιανού που συμβολίζει τη μάνα και τη γυναίκα σε όλη τη γη, που αγωνίζεται για τη μνήμη και το δίκιο του παιδιού της και όλων των ανθρώπων που χάθηκαν στην φρικτή τραγωδία των Τεμπών», τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Βαγενά, η κ. Καρυστιανού κατάφερε με την επιμονή και το πείσμα της να φέρει τα πάνω κάτω, να μας πει ότι τα Τέμπη δεν ξεχάστηκαν, όπως θα ήθελαν πολλοί, κάτι που αποδεικνύεται από το 1,3 εκ. ανθρώπων που υπέγραψαν το ψήφισμα και αυτή η υπόθεση είναι ξανά στην επικαιρότητα και αναζητούνται στοιχεία από πού προήλθε αυτή η πυρκαγιά που εκτός από τη σύγκρουση, δολοφόνησε αθώους ανθρώπους».

Η παράστασή της

Η Άννα Βαγενά, αναφέρθηκε και στην παράσταση «Βεραμάν Φόρεμα», που βασίζεται σε διήγημα που έγραψε η ίδια η ηθοποιός την εποχή του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι την είχαν συγκλονίσει τότε, οι πάρα πολλοί θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά που περιλαμβάνει πολλά ζητήματα όπως τα γηρατειά, η τρίτη ηλικία, η διαχείρισή της από τους ίδιους και από την πλευρά των παιδιών και αν στα γηρατειά είναι τελειωμένη η ζωή και όσα μπορούν να συμβούν (έρωτες κλπ.) ακόμη και σε έναν οίκο ευγηρίας.

Η ηθοποιός τόνισε, ότι το έργο έχει πάρα πολλές πτυχές και αρκετά βιογραφικά στοιχεία, αναφέρεται συχνά στην πατρίδα της τη Θεσσαλία, τα νιάτα της, χωρίς ωστόσο να είναι αυτογραφικό… Το έργο, που παίζεται στο θέατρο της κ. Βαγενά στο Μεταξουργείο, πήγε ήδη απ΄την πρόσφατη πρεμιέρα, πάρα πολύ καλά, το αγάπησε ο κόσμος και κάποια στιγμή θα γίνει περιοδεία τόσο στη Λάρισα, που είναι πατρίδα της, όσο και στον Βόλο.

 

Η Άννα Βαγενά

Η Άννα Βαγενά γεννήθηκε στη Λάρισα, στις 15 Ιουνίου 1947. Σπούδασε υποκριτική στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει επίσης σπουδάσει και στη Νομική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον χώρο της υποκριτικής, έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ταινίες του κινηματογράφου και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας κερδίσει και βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1979. Το 1999 συνίδρυσε το θέατρο «Μεταξουργείο» ενώ το 2000 κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο.

Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε από τα μαθητικά της χρόνια, όταν οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, ενώ έχει εκλεγεί και δύο φορές δημοτική σύμβουλος Λάρισας.

Το 2009 ήταν υποψήφια με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

στην Α’ Αθηνών, ενώ εξελέγη βουλευτής το 2012.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διεγράφη από το κόμμα, με αφορμή την καταψήφισή της προς το μνημόνιο, συνεχίζοντας ως ανεξάρτητη βουλευτής. Στις εκλογές του 2015 και του 2019 εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Άννα Βαγενά ήταν παντρεμένη με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και μαζί έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

 

 

 

Πηγή: Volos Out

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.