Δ. Μάρδας: «Θέλαμε ο κόσμος να δει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού»

«Η μέθοδος του πολέμου που επέλεξε ο Γιάνης ο Βαρουφάκης, δεν ήταν η καταλληλότερη»

«Θέλαμε ο κόσμος να δει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού» δήλωσε χθες αναφορικά με την έκδοση του βιβλίου του, που υπέγραψε σε αναγνώστες στον Βόλο, ο Δημήτρης Μάρδας, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, πρώην Αν. Υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (2015) και υπεύθυνος για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «2015: Το Ημερολόγιο του τρόμου» (εκδόσεις Καστανιώτη), όπως υποστήριξε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», ότι «η μέθοδος του πολέμου του επέλεξε ο Γιάνης ο Βαρουφάκης, δεν ήταν η καταλληλότερη».

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ζήσατε ένα σκληρό 2015. Τι νομίζετε ότι δεν πήγε καλά στην διαπραγμάτευση;

Η διαπραγμάτευση που άρχισε το 2015 είχε ένα στόχο. Την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, που όφειλε να ακολουθήσει η Ελλάδα. Αυτή η σωστή στρατηγική επιλογή επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα το 2017 από έκθεση του ΅Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία τα δυο πρώτα Μνημόνια θεωρήθηκαν ακατάλληλα. Τι δεν πήγε καλά. Ήταν η μέθοδος του πολέμου του επέλεξε ο Γιάνης ο Βαρουφάκης. Αυτή εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν η καταλληλότερη. Λεπτομέρειες, που δεν έχουν ακουστεί, για τα λεπτά σημεία κάποιων χειρισμών του Γιάνη εκείνης της περιόδου δίνονται στο βιβλίο μου.

Ποιος ήταν ο αδύναμος κρίκος της διαπραγμάτευσης;

Υπήρχαν αρκετοί αδύναμοι κρίκοι. Βασικός όμως κρίκος με ελάχιστη αντοχή ήταν τα ταμείο του κράτους. Παραλάβαμε ταμείο με 1,6 δις ευρώ και γύρω στα 3 δις ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες των Ταμείων, Οργανισμών κ.λπ και αξίζει να σημειωθεί απλά ως πληροφορία ότι παραδώσαμε ταμείο με 30 δις ευρώ και 7 δις ευρώ καταθέσεις των Ταμείων, Οργανισμών κ.λπ στις εμπορικές τράπεζες. Όταν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας τότε απαιτούνται υψηλές ταχύτητες με σκοπό την ολοκλήρωση της όποιας διαπραγμάτευσης. Τα περιθώρια μας ήταν στενά και ότι τεχνικές εύρεσης χρημάτων που μπορούσαμε να αναπτύξουμε οδηγούσαν σε ένα αποτέλεσμα: Ως τα τέλη Απριλίου έπρεπε να λήξουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτός ήταν ο αδύναμος κρίκος που ο Γιάνης έπρεπε να τον αξιολογήσει διαφορετικά.

Τι σας έκανε και γράψατε το βιβλίο αυτό και θέλετε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό εκείνη την εμπειρία;

Θέλαμε ο κόσμος να δει την λεγόμενη αθέατη πλευρά του φεγγαριού και να μάθει από κοντά πια τι πράγματι έγινε, αλλά μέσα από άλλη οπτική γωνιά. Αυτή του κρατικού ταμείου. Ίσως έτσι εκτιμήσει με διαφορετικό τρόπο τα όσα έγιναν εκείνη τη δύσκολη περίοδο.

Γιατί κάποιος να διαβάσει αυτό το βιβλίο; Θα μπορούσε να πει, ότι «τόσα έχουν κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία»

Δίνονται εικόνες, γεγονότα, ανατροπές και πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τρόπο όχι απλά περιγραφικό αλλά μέσα από τους μηχανισμούς λειτουργίας του κράτους και του ταμείου του. Η οπτική της διαπραγμάτευσης μέσα από τη καθημερινή μάχη για εύρεση χρημάτων για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας είναι μια μοναδική εμπειρία. Αυτήν την ως τώρα άγνωστη περιπέτεια μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Ο αναγνώστης θα αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες και θα βιώσει καταστάσεις που ζήσαμε, τις οποίες δεν τις δημοσιοποιούσαμε τότε στο όνομα της ηρεμίας των πολιτών και της όσο το δυνατόν εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.

Κύριε Υπουργέ, είστε από την Κωνσταντινούπολη, πως κρίνετε τις κινήσεις της Τουρκίας;

Η Τουρκία ακολουθεί τον δικό της δρόμο και τις επιλογές. Η δική μας κυβέρνηση οφείλει καταρχάς να αξιοποιήσει ό,τι προβλέπεται σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της Άμυνας και Ασφάλειας, ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Από την άλλη να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες που άρχισαν να κτίζονται κατά την περίοδο μετά το 2016. Η Τουρκία έχει κάνει ιδιαίτερα σημαντικές δαπάνες στο χώρο των εξοπλισμών. Αυτό δεν είναι τυχαία επιλογή. Με την πολιτική του τρόμου θέλει να επιβάλει τις απόψεις της χωρίς την παραμικρή τουφεκιά. Αυτό έρχεται σε ρήξη με τις δικές μας επιλογές. Οπότε οφείλουμε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο, την παραπάνω λογική της Τουρκίας σε μια περίοδο όπου η τουρκική οικονομία είναι ιδιαίτερα κλονισμένη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.