Δ. Νασίκας: Ιστορική εκκρεμότητα απέναντι στον Ρήγα το Κέντρο Τεκμηρίωσης

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 200 από την επανάσταση του 1821

Ιστορική εκκρεμότητα του Έθνους απέναντι τον Ρήγα Βελεστινλή χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας το ιστορικό κέντρο τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής που επανέλαβε το αίτημα για χρηματοδότηση από την Πολιτεία, μέσω πρότασης που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ξεκινούν στη γενέτειρα του Ρήγα την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 50 εκδηλώσεις ως το τέλος της χρονιάς.
Ο Δημήτρης Νασίκας δήμαρχος Ρήγα Φεραίου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τόνισε ότι διάχυτη είναι η υπερηφάνεια των δημοτών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γιατί η περιοχή του γέννηση τον Ρήγα Βελεστινλή και ο Δήμος συνδέονται άρρηκτα με το μεγαλείο της επανάστασης του 1821, καθώς γέννησε μια από τις ενδοξότερες προσωπικότητες του Ελληνικού Έθνους και των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Ρήγας ήταν ο κορυφαίος του Ελληνικού διαφωτισμού και το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από τη μελέτη του έργου του είναι ότι ήταν επαναστάτης, διαφωτιστής, πολιτικός και στρατιωτικός νους και σίγουρα από τους πρώτους που συνέλαβαν μια Βαλκανική Πολιτεία του δημοκρατικού χώρου ενωμένη, με κοινό Σύνταγμα και κοινή πορεία.
«Ως Δήμος Ρήγα Φεραίου, σε πείσμα των καιρών και της πανδημίας, που ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη, έχουμε προγραμματίσει – αν και οι ημερομηνίες είναι επισφαλείς – πάνω από 50 εκδηλώσεις για όλο το 2021. Ξεκινάμε επίσημα την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, μετά τη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου, με την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων», τόνισε ο δήμαρχος, που πρόσθεσε ότι θα υπάρχει περιορισμός στους παραβρισκόμενους λόγω της πανδημίας.
Την ίδια μέρα θα γίνει η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου του τέως προέδρου της Βουλής κ. Γιώργου Σούρλα που είναι δημότης του Δήμου Ρ. Φεραίου «Η Μαγνησία στους απελευθερωτικούς αγώνες».

Σύμφωνα με τον κ. Νασίκα, έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλές εκδηλώσεις, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον Μάιο και μετά, θα λάβουν χώρα στο Βελεστίνο και ευρύτερα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
«Μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει μια εξωστρέφεια, μεταφέροντας το μήνυμα του Ρήγα Βελεστινλή σε όλη την Ελλάδα, με την επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου και με διάφορες άλλες δράσεις ου γίνονται έστω και διαδικτυακά. Αυτό που έχουμε όραμα ως Δημοτική Αρχή και είναι αίτημα των δημοτών μας, είναι να αρθεί μια ιστορική εκκρεμότητα του Έθνους απέναντι στον Ρήγα Βελεστινλή και ζητούμε από την Πολιτεία χρηματοδότηση για τη δημιουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης Ρήγα Βελεστινλής, όπου θα στεγαστούν τα χνάρια της διαδρομής του Ρήγα από το Βελεστίνο, μέχρι και τη θανάτωσή του στο Βελιγράδι», επισήμανε ο δήμαρχος.
Ο ίδιος είπε ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι ένας χώρος 1000 τ.μ., όπου με διαδραστικά μέσα και πραγματικά υλικά, ο επισκέπτης θα προσεγγίζει τη ζωή του Ρήγα και θα είναι σημείο αναφοράς και πόλος έλξης, ώστε να αναδειχτεί πιο πολύ η γενέτειρα του Ρήγα και να υπάρξει σύνδεση με τις αρχαίες Φερρές, καθώς η περιοχή έχει ιστορία 3000 χρόνων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, με την αναγεννημένη λίμνη Κάρλα.
«Εκτιμούμε ότι αν καταφέρουμε να έχουμε και το ιστορικό κέντρο τεκμηρίωσης Ρήγας Βελεστινλής, θα έχουμε ένα πραγματικά αξιοζήλευτο πλέγμα επισκεψιμότητας σε πολλά σημεία του Δήμου, για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.