Κατάλληλο προς ανθρώπινη χρήση είναι πλέον το νερό του δικτύου σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, μετά από 12 ημέρες απίστευτης ταλαιπωρίας των κατοίκων των δύο τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την εξέλιξη αυτή και τόνισε πως δικαιολογημένα ο κόσμος έχει θυμό και οργή μέσα του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μιας και πάνω από 120 ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με γαστρεντερίτιδα εξαιτίας της εύρεσης του μικροβίου της σαλμονέλας στο νερό. Παράλληλα, σημείωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του θέματος, μετά την προκαταρκτική που διέταξε η Εισαγγελία, ενώ παράλληλα υπάρχει και ΕΔΕ που γίνεται στη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου. «Εάν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη, οι ευθύνες θα αποδοθούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος χθες το απόγευμα στις 5, έγινε η ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΡΦ ότι το νερό σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο είναι κατάλληλο προς ανθρώπινη χρήση κι αυτό έγινε μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνών, των δειγματοληψιών, οι οποίες από την Δευτέρα γίνονταν ανά τρεις ώρες.
« Δειγματοληψίες έγιναν και από τον ΕΟΔΥ και από την Διεύθυνση Υγείας και από τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου για να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα του νερού και χθες το απόγευμα πήρε η ΔΕΥΑ τα οριστικά αποτελέσματα, που ανακοίνωναν την απόλυτη καθαρότητα και ποιότητα του νερού και αποδόθηκε το υδρευτικό δίκτυο στις τοπικές κοινότητες του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου», επεσήμανε ο κ. Νασίκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το φαινόμενο της σαλμονέλωσης του νερού δεν ήταν απλό και ήδη έχουν επισκεφθεί την περιοχή επιστήμονες από το Υπουργείο Υγείας γιατί το μικρόβιο της σαλμονέλας ανιχνεύτηκε σε 140 μέτρα βάθος στη γεώτρηση, η οποία έχει αποκλειστεί πλήρως.
« Απ΄ότι μας έχουν εξηγήσει γίνονται ειδικές έρευνες για το πως διείσδυσε σε αυτό το βάθος το μικρόβιο. Μία πρώτη εξήγηση που μου δόθηκε, αλλά ακόμη είναι σε εξέλιξη η έρευνα είναι ότι η πιθανή ξηρασία αυτού του χρονικού διαστήματος δημιούργησε ρωγματώσεις από τις οποίες πιθανώς να διείσδυσε το μικρόβιο της σαλμονέλας» και συμπλήρωσε ότι η εν λόγω γεώτρηση και το φαινόμενο αυτό βρίσκονται στη διαδικασία της διερεύνησης.
«Πονοκέφαλος» για την επάρκεια του νερού
Μπορεί να δόθηκε όμως χθες το πράσινο φως για την καταλληλότητα του νερού, ωστόσο ο πονοκέφαλος για τη ΔΕΥΑΡΦ δεν τελείωσε εδώ.
Η περιοχή του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου υδρεύονταν από τρεις γεωτρήσεις. Η μία, στη οποία εντοπίστηκε σαλμονέλα έχει τεθεί τελείως εκτός δικτύου. Τώρα όμως υπάρχει ο πονοκέφαλος για την επάρκεια του νερού.
«Είχαμε τρεις γεωτρήσεις που τροφοδοτούσαν την δεξαμενή κι από εκεί γινόταν η μεταφορά στο δίκτυο για τις κοινότητες και τώρα έχουμε δύο. Έχει έρθει σε επαφή η ΔΕΥΑ κι έχει πάρει δείγματα από τις γεωτρήσεις της περιοχής που ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες να τις ενοικιάσουν και ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει και τη διαδικασία, που είναι χρονοβόρα, για να ανόρυξη νέας γεώτρησης», σημείωσε ο κ. Νασίκας.
Συμπλήρωσε δε ότι οι άλλες δύο γεωτρήσεις είναι απόλυτα καθαρές, ενώ όπως υποστήριξε ταυτόχρονα γίνονταν συνεχείς δειγματοληψίες και σε αυτές, έγινε εξυγίανση του δικτύου, απολύμανση της δεξαμενής , ενώ ο Δήμος επιστράτευσε ειδικό συνεργείο από τη Θήβα, έγιναν υπερχλωριώσεις, όλα με εντολές των ειδικών για να εξομαλυνθούν οι δείκτες του χλωρίου και ταυτόχρονα συνεχίζονταν οι έρευνες και στις άλλες δύο γεωτρήσεις.
Γι’ αυτό και όπως σχολίασε ο κ. Νασίκας οι κάτοικοι των δύο περιοχών ταλαιπωρήθηκαν κάποιες ημέρες παραπάνω, προκειμένου να διασταυρωθούν όλα τα αποτελέσματα.
Οι κάτοικοι έχουν οργή και θυμό και δικαιολογημένα
Έχοντας περάσει τα δύσκολα, ο κ. Νασίκας μίλησε για τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και για πιθανές αβλεψίες που οδήγησαν σε αυτή τη πρωτόγνωρη, τουλάχιστον για την περιοχή, κατάσταση.
«Είναι αφάνταστη η ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι συνδημότες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά. Είχαμε πάνω από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε δύο τοπικές κοινότητες των 3000 κατοίκων. Έχουν οργή και θυμό οι κάτοικοι, όλα όμως αυτά διερευνώνται ήδη, υπάρχει προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία, καθώς και ΕΔΕ που διέταξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡΦ αναφορικά με τα συμβάντα, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και με τις ενδείξεις μικροβιολογικής επιβάρυνσης σε δείγματα του νερού. Όταν ολοκληρωθούν αφενός η εισαγγελική παραγγελία, που ήδη έχουν ληφθεί καταθέσεις, κι αφετέρου η υπηρεσιακή έρευνα, τότε είμαι σίγουρος ότι με την ψύχραιμη αποτύπωση των γεγονότων θα αποδοθούν ευθύνες σε όποιον ή όποιους προκύψουν εάν προκύψουν», υπογράμμισε.
Τι έγινε στις 31 Μαΐου- Πότε ενημερώθηκε η ΔΕΥΑ
Ο κ. Νασίκας όμως αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του κ. Παπαδάμ ότι την ημέρα που ενημερώθηκε η ΔΕΥΑ για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, δηλαδή την Παρασκευή 31 Μαΐου, υπήρχε Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης κι όμως δεν ειπώθηκε τίποτα για τα μαζικά κρούσματα.
«Όλα διερευνώνται και όταν βγουν τα στοιχεία από την έρευνα ας έχουν την δύναμη να ανακαλέσουν κάποια πράγματα που είπαν», σημείωσε.
Ανέφερε ότι όντως εκείνη την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι υπήρξε ΔΣ στη ΔΕΥΑ, ωστόσο στις 5 το απόγευμα ήταν η ενημέρωση ότι υπήρξε αυξημένος αριθμός περιστατικών στο Νοσοκομείο και πιθανώς να σχετίζεται με το νερό. Αυτό δε, σύμφωνα με τον κ. Νασίκα το πιστοποιούν και τα έγγραφα που στάλθηκαν στη ΔΕΥΑ από την Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Μαγνησίας αλλά και από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.
Από κει κι έπειτα η ΔΕΥΑ στις 22:30 το βράδυ έβγαλε τη σχετική ανακοίνωση, που ειδοποιούσε τους κατοίκους να μην κάνουν χρήση του νερού. Κι αυτό όμως, δηλαδή το πως ενήργησε η ΔΕΥΑ βρίσκεται σε διερεύνηση από τις αρχές.
Άμεση επαφή και με υδρογεωλόγο για νέα γεώτρηση
Ταυτόχρονα όπως είπε ο κ. Νασίκας στις 6 Ιουνίου υπήρξε αποκλεισμός της μολυσμένης γεώτρησης και την ίδια ημέρα ο Δήμος είχε έρθει σε επαφή και μίλησε με υδρογεωλόγο για να ξεκινήσει τη διερεύνηση της περιοχής για να γίνει νέα γεώτρηση.
«Ακουμπήσαμε στην πολιτεία, την περιφέρεια, βρήκαμε ευήκοα ώτα και πιστεύω σίγουρα θα οδηγηθούμε σε άλλες εξελίξεις που θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία και την ποιότητα του νερού της περιοχής», είπε ο κ. Νασίκας και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης.
«Περιφέρεια ΕΟΔΥ, αιρετούς, κοινωνικές δομές, και πάνω απ’ όλα τους κατοίκους για την κατανόηση και την υπομονή τους αλλά και ιδιώτες και επιχειρήσεις που προσέφεραν νερά», ανέφερε.
Ξεκινά παρέμβαση για τα κουνούπια
Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κουνουπιών και ανακοίνωση ότι ο Δήμος, από τη Δευτέρα, ανεξάρτητα από την περιφέρεια, υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία και θα γίνει παρέμβαση σε όλες τις παραλίμνιες κοινότητες Κερασιά, Κανάλια, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο.
«Υπάρχουν τα στάσιμα νερά, υψηλές θερμοκρασίες, υπήρξε αυτό το φαινόμενο που είναι υπό διερεύνηση και είναι μια σειρά γεγονότων από πέρυσι 26 Ιουλίου με πυρκαγιές, με πλημμύρες. Διαχειριζόμαστε πράγματα και πρωτόγνωρα και με κορυφαίες επιπτώσεις σε δημότες», κατέληξε ο κ. Νασίκας.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου