Δ. Παπαστεργίου: Αγώνας δρόμου των Δήμων για τις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία

«Η ανακύκλωση θα κερδηθεί όταν κινητοποιήσουμε τους πολίτες να ανακυκλώνουν ενσυνείδητα, ευσυνείδητα και συστηματικά»

Αγώνα δρόμου έκαναν οι Δήμοι από τις 20 Αυγούστου, για να προσληφθούν οι καθαρίστριες για τα σχολεία, που ανοίγουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος ΚΕΔΕ, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καθαριότητα.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι το έγγραφο του υπουργείου που έδινε το δικαίωμα στους Δήμους να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς, βγήκε το βράδυ της 19ης Αυγούστου και έκτοτε οι Δήμοι έκαναν αγώνα δρόμου, για κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει όταν οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες σε άλλες περιπτώσεις.
«Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες δούλεψαν και Σαββατοκύριακα και τις δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και ήδη σε όλους τους Δήμους της χώρας από την Τετάρτη αναρτώνται οι πίνακες, έχουν κληθεί αυτοί που προσλαμβάνονται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και δε νομίζω ότι στην καθαριότητα θα έχουμε κάποιο ειδικό πρόβλημα, παρότι φέτος αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων.
Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι αυτή η νέα κατάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις έργου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό καθαριότητας, όπως καθυστερήσεις στις πληρωμές, διφορούμενα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ δημιουργείται μια αναστάτωση που κάθε Δήμος πρέπει να δει πως θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που έχει.
Ο δήμαρχος Τρικαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΔΕ ανέφερε ότι ζήτησε από τους Δήμους της χώρας να τοποθετηθεί το νέο προσωπικό, να εντοπίσουν τα κενά που πιθανόν υπάρχουν, να χρησιμοποιήσουν, προσωρινά τουλάχιστον, τη δυνατότητα να προσλάβουν ανθρώπους με δίμηνες συμβάσεις και άμεσα να κοινοποιήσουν τα προβλήματα που θα καταγραφούν στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να μπορέσει να λυθεί σε πιο μόνιμη βάση το θέμα.

«Να συζητήσουμε τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε»

Ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι δεν είναι ώρα να γίνει συζήτηση για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, καθώς φέτος είναι ιδιαίτερη η χρονιά που ξεκινάει και επισήμανε ότι οι Δήμοι μπορούν, ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας ενός εγχειρήματος, να βάλουν πλάτη, έχοντας πολύ καλύτερη επαφή με την κοινωνία και να προλάβουν ζητήματα που υπάρχουν και δύσκολες καταστάσεις. «Πολλές φορές όταν προνοείς τα προβλήματα λύνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα», τόνισε.
Όπως εξήγησε, αυτό που προσπαθούν οι Δήμοι όλο αυτό το διάστημα, με την ευθύνη που ανέλαβαν για την προμήθεια των προστατευτικών μασκών, είναι να δείξουν ότι η Αυτοδιοίκηση γυρνά σελίδα, αναλαμβάνει ευθύνες, πολλές φορές και μεγαλύτερες από αυτές που της αναλογούν και το θέμα της σχολικής στέγης πρέπει να συζητηθεί αφού μπει ένα έναν ρυθμό η σχολικά χρονιά «και να δούμε συνολικά πλέον τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε και μέχρι που μπορεί να φτάσει».

Μειωμένα τα οικονομικά

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι τα οικονομικά των Δήμων φέτος είναι πιο δύσκολα, διότι έχασαν πολλά έσοδα από τον μηδενισμό των Δημοτικών τελών όπως αποφάσισαν και συμφώνησαν για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, από τα έσοδα που δεν ήρθαν λόγω της πρόσθετης κίνησης του τουρισμού, από το ότι δεν έγιναν εμποροπανηγύρεις που φέρνουν σημαντικά έσοδα.
Υπολογίζεται ότι μόνο για τον Ιούλιο οι Δήμοι της χώρας έχασαν περίπου 50 εκ. €, ενώ περισσότερες εκτιμάται ότι είναι οι απώλειες για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον Δημ. Παπαστεργίου όλη αυτή την περίοδο τα έσοδα ήταν μειωμένα και τα έξοδα είχαν την αντίστροφη πορεία και ήταν αυξημένα και λόγω της προμήθειας υλικών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπολογίζεται δε ότι το κόστος των αντισηπτικών για τα σχολεία επιβαρύνουν τους Δήμους της χώρας με 1 εκ. € κάθε μήνα.
Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα τα αντισηπτικά για τα σχολεία δινόταν από το υπουργείο Παιδείας, και πλέον την προμήθειά τους αναλαμβάνουν οι Δήμοι, που όμως δεν μπορούν για πολύ καιρό να κάνουν τέτοιες δαπάνες με χρήματα που δεν υπάρχουν, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να βρουν λύση. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία.

Για τη διαχείριση απορριμμάτων

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Δημ. Παπαστεργίου, τόνισε ότι ο Βόλος έχει δει την πιο σκληρή πλευρά της υπόθεσης, με την καύση απορριμμάτων, ενώ στην Ευρώπη η καύση του υπολείμματος είναι διαδικασία συνηθισμένη και παλιά.
«Επειδή προφανώς μιλάμε για διαφορετικές διαδικασίες, ελέγχους και τεχνολογίες, ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα, έχει μια μεγάλη διαφορά και πλέον μιλάει ανοιχτά για την καύση του υπολείμματος, που δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς προβλέπει τη δημιουργία μονάδων, σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας εκτός της Θεσσαλίας, όπου θα μπορεί το υπόλειμμα, αφού έχει επεξεργαστεί να καίγεται για την παραγωγή ενέργειας», επισήμανε.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι αντιλαμβάνεται απόλυτα την ανησυχία των Βολιωτών, αλλά θα πρέπει να δούμε την επόμενη γενιά στην καύση του υπολείμματος απορριμμάτων, που είναι κι αυτό μέσα στην εξίσωση, μαζί με τη διαλογή στην πηγή, την επεξεργασία, την κομποστοποίηση, αλλά σίγουρα θα υπάρχει ένα υπόλειμμα και η καύση θα πρέπει να γίνει προφανώς με άλλους όρους, άλλες τεχνολογίες και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ο δήμαρχος Τρικκαίων είπε ότι η ανακύκλωση θα κερδηθεί όταν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να ανακυκλώνουν ενσυνείδητα, ευσυνείδητα και συστηματικά, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να γίνουν οι μονάδες επεξεργασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο στα Τρίκαλα τον ρωτούν γιατί δεν τοποθετούνται καφέ κάδοι για τα αποφάγια και η απάντηση είναι ότι «γιατί δεν υπάρχει ακόμη μονάδα επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.