Δεκάδες νέοι έδωσαν αίμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Περνάει στη νέα γενιά το μήνυμα της προσφοράς

Δεκάδες ήταν οι νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, «Η Αλληλεγγύη» που διοργάνωσε την δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, χθες στην παραλία του Βόλου. Η κινητή μονάδα αιμοδοσίας που στάθμευσε έξω από το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τράβηξε το ενδιαφέρον κυρίως φοιτητών, νέων που έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία, αλλά και άλλων που ήρθαν προκειμένου να δώσουν αίμα, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 35 φιάλες αίματος μέσω της κινητής μονάδας και 40 φιάλες στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου. Παράλληλα αρκετοί ήταν εκείνοι που επέδειξαν ενδιαφέρον να γίνουν και δότες μυελού των οστών δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία για να μπουν στις σχετικές τράπεζες δεδομένων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Δέσποινα Λουκάκη.

Μιλώντας στο magnesianews.gr με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα, η παιδίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Δέσποινα Λουκάκη τόνισε πως «οι προσπάθειές μας είναι να στρέψουμε τον κόσμο στην εθελοντική αιμοδοσία μέσω ενημέρωσής προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν διότι η χώρα μας έχει από νέους εθελοντές αιμοδότες. Οι ήδη υπάρχοντες είναι σε μια ηλικία που θα αρχίσουν να αποσύρονται». Σύμφωνα με την κα Λουκάκη «όπως όλοι οι Έλληνες έτσι και οι Βολιώτες είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της αιμοδοσίας, αλλά επειδή στη χώρα μας έχουμε κάποιες πάγιες ανάγκες σε αίμα που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, η ανάγκη για αίμα είναι διαρκής».

Με την εθελοντική αιμοδοσία κάποιος βοηθάει πέρα από τον συνάνθρωπό του και τον εαυτό του να έχει καλή υγεία ανανεώνοντας τον οργανισμό του, ενώ έχει και την ευκαιρία μία φορά το χρόνο να κάνει δωρεάν εξετάσεις αίματος στο νοσοκομείο. Παράλληλα προφυλάσσεται και από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέλη των Συλλόγων Εθελοντών αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» και Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία μαζί με το ιατρικό προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου στην χθεσινή δράση.

Όπως αναφέρει η κα Λουκάκη «δεν θέλουμε να είναι αιμοδότες κάποιοι μόνον όταν παρίσταται ανάγκη. Καμία υπηρεσία αιμοδοσίας δεν θέλει να ζητά αίμα από κάποιον που έχει ανάγκη. Αυτό θα μπορέσουμε να το καλλιεργήσουμε όταν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας εθελοντής αιμοδότης» εκφράζοντας την ελπίδα «να περάσει το μήνυμα στη νέα γενιά διότι η αιμοδοσία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορείς να κάνεις στον συνάνθρωπό σου».

Η νεαρή Κωνσταντίνα μέλος του τοπικού συστήματος προσκόπων χαμογελά στον φακό του magnesianews.gr νιώθοντας ικανοποίηση για την εθελοντική της προσφορά.

Με μία φιάλη αίματος, όπως αναφέρει, μπορεί να βοηθήσει έως και τρεις συνανθρώπους μας καθώς το αίμα που διαχωρίζεται σε συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και σε αιμοπετάλια τα οποία πηγαίνουν σε διαφορετικές κατηγορίες ασθενών.

Στον σύλλογο «Αλληλεγγύη» σήμερα υπάρχουν 4.500 εγγεγραμμένα μέλη, με τους ενεργούς εθελοντές που δίνουν τακτικά αίμα να ανέρχονται στις 2.200. Παράλληλα αρκετοί βολιώτες επιλέγουν να αιμοδοτήσουν μεμονωμένα χωρίς να ανήκουν σε κάποιον σύλλογο.

Για όσους θέλουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο του τμήματος αιμοδοσίας του «Αχιλλοπούλειου» Γ.Ν.Βόλου 2421035772.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.