Δεκάδες Βολιώτες θύματα απάτης για αγορά προϊόντων

Στο αρχείο άγνωστων δραστών το 90% των υποθέσεων

Δεκάδες είναι οι Βολιώτες που έχουν πέσει θύματα απάτης για δήθεν αγορά αγαθών από το διαδίκτυο με τους άγνωστους δράστες να τους δίνουν κινητά που ανήκουν σε αλλοδαπούς, για να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους πείθουν να καταθέσουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κυρίως ηλικιωμένων προσώπων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εισαγγελίας Βόλου, το πρώτο εξάμηνο κατατέθηκαν 20 μηνύσεις κατ’ αγνώστων, ενώ εκτιμάται ότι τα θύματα απατεώνων είναι πολλές δεκάδες, που όμως δεν προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης.
Οι απατεώνες χτυπούν ανεβάζοντας μια αγγελία πώλησης ενός αγαθού στο ίντερνετ που όμως είναι από άλλη πόλη, ώστε ο ενδιαφερόμενος να μην μπορεί να το ελέγξει παρά μόνο να δει τη φωτογραφία του. Τηλέφωνο επικοινωνίας βάζουν συνήθως καρτοκινητά, που έχουν εκδοθεί στο όνομα αλλοδαπών.

Τηλέφωνα και λογαριασμοί τρίτων

Μάλιστα για να τα εκδώσουν τα κυκλώματα απατεώνων πηγαίνουν σε μια εταιρία με έναν αλλοδαπό και τα έγγραφα παραμονή του στη χώρα, εκδίδουν στο όνομά του ένα καρτοκινητό και στη συνέχεια του δίνουν μερικά χρήματα και κρατούν τους αριθμούς.
Στη συνέχεια, αφού συνεννοούνται με τα υποψήφια θύματά τους, τους ζητούν να καταθέσουν τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνήθως στα όνομα ηλικιωμένων ανθρώπων ή με την αποστολή ταχυδρομικών επιταγών που στέλνουν τρίτα άτομα να παραλάβουν… Στην περίπτωση των λογαριασμών σε τράπεζες, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι κάτοχοι των λογαριασμών δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.
Με τον τρόπο αυτό «σβήνουν» τα ίχνη τους και κάνουν το έργο Αστυνομίας και Δικαιοσύνης πολύ δύσκολο στον εντοπισμό τους, με αποτέλεσμα το ποσοστό εξιχνιάσεων να είναι ιδιαίτερα μικρό και μόνο μέσω της διαδρομής των χρημάτων μέσω τράπεζας.

Από τηλέφωνα μέχρι δίκυκλα

Σύμφωνα με τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, οι απάτες αφορούν την αγορά προϊόντων από το ίντερνετ, που μπορεί να είναι από κινητά τηλέφωνα, μέχρι δίκυκλα και παλιά αυτοκίνητα.
Οι απατεώνες, αναρτούν μια αγγελία σε ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας ότι δήθεν πωλούν, για παράδειγμα ένα τηλέφωνο και από τις εκατοντάδες επισκέψεις, μπορούν να ξεγελάσουν μερικά άτομα Πανελλαδικά και αφού τους πάρουν τα χρήματα να εξαφανιστούν, με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκαν.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με έγγραφό της στην Εισαγγελία αναφέρει ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση κομπίνας με τη χρήση τηλεφώνων που ανήκουν σε αλλοδαπούς, για να μην μπορούν να εντοπιστούν.

Μεγάλη προσοχή στις τιμές

Τις ψεύτικες αγγελίες τις οποίες θα βρούμε σε ιστοσελίδες αγγελιών με μεγάλη επισκεψιμότητα. Έτσι, όταν εντοπίσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε, επικοινωνούμε και συμφωνούμε με τον δράστη. Στη συνέχεια, θα μας ζητήσει να καταβάλλουμε μία προκαταβολή, συνήθως μέσω εταιρειών άμεσων πληρωμών.
Μόλις ο επιτήδειος παραλάβει τα χρήματα, προφασίζεται διάφορες δικαιολογίες για την αποστολή του προϊόντος. Το κάνει για να εισπράξει επιπλέον χρήματα, καθώς δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ το ανύπαρκτο προϊόν.
Για παράδειγμα, οι απατεώνες καταφεύγουν συχνά σε μία online πώληση αυτοκινήτου, που έχει ιδιαίτερα δελεαστική τιμή. Για να προσδώσουν αληθοφάνεια στα λεγόμενά τους, παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα κυκλοφορίας. Επιπλέον, παραστατικά επώνυμων εταιρειών μεταφοράς, οι οποίες εγγυώνται την ασφαλή μεταφορά του.
Επίσης, τα στοιχεία επικοινωνίας που χρησιμοποιούν, όπως τηλέφωνα και e-mail, ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα ή αντιστοιχούν σε παρόχους του εξωτερικού, που παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πλέον ο αγοραστής καταλάβει ότι έχει πέσει θύμα σε ηλεκτρονικό έγκλημα, ο δράστης προβαίνει σε διαγραφή της επίμαχης αγγελίας.
Είναι προφανές πως δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις προσφορές και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων προσφορών προϊόντων μεγάλης αξίας. Επίσης, όταν μας ζητούν καταβολή χρημάτων, πρέπει να κάνουμε επαλήθευση του αιτήματος μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας με τον προμηθευτή. Συγκεκριμένα, πρέπει να ελέγξουμε ότι ο λογαριασμός είναι σε ελληνική τράπεζα και στο όνομά του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.