Δεν είναι πειραματόζωα οι Βολιώτες

Κρούουν καμπανάκια κινδύνου οι επιστημονικοί φορείς

Υλικό που προορίζεται για επιχωματώσεις και ασφαλτοστρώσεις είναι το νέο πειραματικό καύσιμο, το CLO, που θέλει να κάψει η ΑΓΕΤ δοκιμαστικά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμη Τσάμη, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη να τονίζει πως θέλουν να κάνουν πειραματόζωο την πόλη μας. Αυτή λοιπόν η προοπτική, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσάμης δεν θα περάσει και υποστήριξε πως ο ρόλος των επιστημονικών φορέων είναι να ενημερώνουν, να κρούουν καμπανάκια κινδύνου και φυσικά να αντιδρούν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Η πειραματική καύση του CLO από την ΑΓΕΤ αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης των επιστημονικών φορέων της πόλης, όπου το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκαν, προκειμένου αρχικά να ενημερωθούν για το εν λόγω υλικό και αφετέρου να λάβουν θέση. Η θέση τους ξεκάθαρη. Σύσσωμοι οι επιστήμονες του νομού αποφάνθηκαν κατά της πειραματικής καύσης και ζήτησαν από την πολιτεία να άρει την όποια σύμφωνη γνώμη έδωσε στην ΑΓΕΤ, προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή την πειραματική δοκιμή.

Υλικό για επιχωματώσεις και ασφαλτοστρώσεις το CLO
“Ενημερωθήκαμε από την κ. Καπούλα που είναι γνώστρια του θέματος και από τον χημικό τον κ. Γούναρη για αυτό το υλικό και είδαμε και το θέμα της νομολογίας που υπάρχει περί αυτού του θέματος καύσης CLO.
Μάθαμε κι εμείς ότι είναι ένα υλικό που παράγεται στους σκουπιδότοπους, στους ΧΥΤΑ το οποίο πρέπει κι αυτό με κάποιο τρόπο να το διαχειριστούν. Στην Ευρώπη καίγεται, όχι σε πειραματική φάση, καίγεται με σωστό τρόπο, με προϋποθέσεις και με τις προδιαγραφές που πρέπει κι όχι δίπλα σε πόλεις. Είναι ένα υλικό που περιέχει και βιολογικά υλικά, δηλαδή υπολείμματα τροφών, μπορεί να είναι και το περιεχόμενο ενός πράσινου κάδου, να το πάρουν και να το στείλουν έτσι για να καεί, άρα μιλάμε για σκουπίδι και χειρότερο σκουπίδι από το RDf, το οποίο έχει και βιολογικά υλικά.
Με την απόφαση Μανιάτη, που έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να καίνε διάφορα υλικά τέτοιου είδους, απορριμματογενή, αυτό δεν περιλαμβάνεται στα υλικά προς καύση, δόθηκε η σύμφωνη γνώμη για την πειραματική καύση. Είναι υλικό για επιχωματώσεις, για ασφαλτοστρώσεις κτλ, οπότε δεν είναι στα υλικά που μπορεί να καεί σε μια τσιμεντοβιομηχανία”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησία για την προέλευση του νέου αυτού υλικού, που ήρθε στο προσκήνιο της πόλης μας.
Μάλιστα τόνισε πως η ΑΓΕΤ σε συνεννόηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος πήρε το πράσινο φως για πειραματική καύση του CLO.
“Δόθηκε η δυνατότητα να καεί σε πειραματική φάση, με πειραματικό τρόπο μέσα στην πόλη μας, μια πόλη που έχει ήδη προβλήματα και υπάρχουν αντιδράσεις, αντιρρήσεις και προβληματισμοί από πολίτες και βιώνουμε μυρωδιές άσχημες και προσπαθούμε να βρούμε από που προέρχονται, μια κοινωνία που είναι στην κυριολεξία στα κάγκελα γι’ αυτές τις δραστηριότητες και εμφανίζεται να καεί σε πειραματική φάση, με πειραματικό τρόπο. Να γίνουμε δηλαδή πειραματόζωα, να γίνει πειραματόζωο η περιοχή”, υπογράμμισε ο κ. Τσάμης.

“Δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάψει η ΑΓΕΤ, αλλά τι θα βγάλει”
Το μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ.Τσάμη, δεν είναι τι υλικό θα κάψει η ΑΓΕΤ και η κάθε βιομηχανία, αλλά τι θα βγει από τα φουγάρα της κι αυτό θα είναι επιβαρυντικό για την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, πολύ δε περισσότερο όταν η βιομηχανία είναι μέσα στον ιστό μίας πόλης.
“Δεν λέμε ότι η ΑΓΕΤ καίει παράνομα , τουλάχιστον αυτό το υλικό είναι κάτι καινούργιο. Το θέμα είναι όμως ως ΙΣΜ το έχουμε πει και με αφορμή την καύση του rdf, ότι δεν μας ενδιαφέρει τι θα κάψει. Το θέμα είναι τι θα βγάλει. Αυτό σημαίνει ότι έχεις τέτοιους μηχανισμούς ελέγχου και ασφάλειας, που μετράς πραγματικά τι γίνεται, όπου διαπιστώνεις όπως γίνεται στις σοβαρές χώρες ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον”, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως αυτό διαπιστώνεται με δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην πόλη μας, αλλά και με συνεχείς μετρήσεις στον περιβάλλοντα χώρο για φουράνια, διοξίνες και βαρέα μέταλλα.
“Αυτά τα μετράει η ΑΓΕΤ σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που έχει, κάνει αυτοέλεγχο, υπάρχει η δυνατότητα να εμφανιστεί κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός όπως από την περιφέρεια και κάνει ελέγχους αιφνίδια, αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι και δεν αφορά την ΑΓΕΤ μόνο αυτό. Κι η άλλη βιομηχανία στην άλλη πλευρά της πόλης, η Χαλυβουργία το 2007 είχε επιβαρύνει την περιοχή με διοξίνες και φουράνια γιατί κάτι κάηκε τότε από τους φούρνους της”, συμπλήρωσε ο κ. Τσάμης.

Αντίδωρα τα… δώρα της ΑΓΕΤ
Στο μεταξύ, ο κ. Τσάμης επεσήμανε πως η ΑΓΕΤ δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής θετική διάθεση συνεργασίας με την κοινωνία επί της ουσίας και χαρακτήρισε αντίδωρα τα δώρα που προσφέρει κατά καιρούς, καθώς τα δώρα είναι η εξασφάλιση του περιβάλλοντος και της υγείας.

Δεν έχουμε πολιτικές βλέψεις
Τέλος, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι επιστημονικοί φορείς οφείλουν μετά από όσα έχουν συμβεί να είναι επιφυλακτικοί κι ας αποδειχθεί στο τέλος ότι έχουν άδικο.
“Εμείς ως πολίτες πρέπει να ελέγχουμε την εξουσία. Οι επιστημονικοί φορείς, επειδή μας κατηγόρησαν κιόλας, δεν κάνουμε πολιτικά παιχνίδια, δεν πάμε να κάνουμε πολιτικές καριέρες. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο ρόλο μας και κρούουμε τις καμπάνες. Όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν έτσι, οφείλουμε και θα αντιδράσουμε”, κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Χρήστος Μπουκώρος: Διευκρινίσειςγια το πειραματικό καύσιμο της ΑΓΕΤ
Διευκρινίσεις για το πειραματικό καύσιμο της ΑΓΕΤ ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος με αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από επιστολή που έλαβε από την Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων Ν. Μαγνησίας.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην αναφορά του ο Χρήστος Μπουκώρος, «σύμφωνα με την επιστολή της επιτροπής των επιστημονικών φορέων Μαγνησίας, η Γενική Γραμματεία Στερεών Αποβλήτων του Υ.Π.ΕΝ. έχει δώσει την έγκρισή της για τη δοκιμαστική- πειραματική καύση του συγκεκριμένου υλικού, το οποίο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Υ.Α. (ΦΕΚ 3339/ Β` 12.12.2014) δεν αποτελεί αποριμματογενές καύσιμο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι απαραίτητο να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με το υλικό compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503) και την δοκιμαστική – πειραματική καύση του από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στον Βόλο» καταλήγει η αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Άμεση ανάκληση της καύσης του CLO από την ΑΓΕΤ
Τη θέση των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας στηρίζει με δήλωσή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ζητά την άμεση ανάκληση της πειραματικής καύσης του νέου απορριματογενούς καυσίμου από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, λέγοντας, ότι «η σύμφωνη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την άδεια καύσης του νέου απορριματογενούς εναλλακτικού καυσίμου compost τύπου Α (ΕΚΑ 19 05 03), στους κλιβάνους του εργοστασίου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο με σκοπό τη δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση, έρχεται να διογκώσει ακόμα περισσότερο την αγωνία των κατοίκων, αλλά και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας του Βόλου τη στιγμή που παραμένουν αναπάντητα κορυφαία περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία στην περιοχή.
Όταν εδώ και χρόνια η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ επιλέγει να χρησιμοποιεί δευτερογενή εναλλακτικά καύσιμα τύπου RDF και SRF για τη χρήση των οποίων τεκμηριωμένα αντιδρούν οι επιστημονικοί φορείς της πόλης (ΤΕΕ, ΙΣΜ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και έχει εκφράσει πολλάκις με τρόπο δυναμικό την αντίδρασή της η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.
Όταν το δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης αποδεικνύεται ανεπαρκές και αναξιόπιστο για την καταγραφή όλων των αστικών ρύπων που μπορεί να εκλύονται από την καύση των εν λόγω υλικών που ενδέχεται να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών του Βόλου.
Όταν τα πρώτα αποτελέσματα της 12μηνης έρευνας της ειδικής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Green Your Air», με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη για την καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, και συγκεκριμένα της ύπαρξης στην ατμόσφαιρα της περιοχής των βλαπτικών για την υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2,5 και το κατά πόσο αυτά υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια σύμφωνα με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία, δείχνουν μια άκρως ανησυχητική υπέρβαση της τάξεως του 200,3% σε ό, τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 20,12% σε ό, τι αφορά τα όρια που έχει θεσπίσει η ελληνική νομοθεσία, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για τις μισές ημέρες το χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη αφορά μόνο τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 και όχι άλλους βλαπτικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που ενδέχεται να υπάρχουν.
Όταν η πόλη του Βόλου καταγράφει αυξημένα κρούσματα καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καρκινοπαθών συγκαταλέγεται στις περιοχές με τα πιο υψηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου πανελλαδικά, γεγονός που οι πολίτες και η επιστημονική κοινότητα συνδέουν με το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.
Και τέλος, όταν ακόμη και σήμερα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή που προκαλεί την έντονη δυσοσμία στο Βόλο, δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να πειραματίζεται με την υγεία των ανθρώπων του Βόλου.
Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησα σήμερα κοινοβουλευτική παρέμβαση στηρίζοντας τις θέσεις των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας όπως αυτές εκφράστηκαν δημόσια, και ζητώ την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου για δοκιμαστική – πειραματική καύση του CLO από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο εργοστάσιό της στον Βόλο.

Παρέμβαση Κ. Παπανάτσιου για ανάκληση απόφασης καύσης του CLO
Αναφορά κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Παπανάτσιου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την από 4-9-2020 Επιστολή των επιστημονικών φορέων & συλλόγων Ν. Μαγνησίας για τη πειραματική καύση κομπόστ στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Βόλο. Στην Αναφορά της η κ. Παπανάτσιου υποστηρίζει τις θέσεις των επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας οι οποίοι, για τους λόγους που εκτίθενται αναλυτικά στην επιστολή τους, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε ενέργεια θέτει υπό αμφισβήτηση – διακινδύνευση την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και ως πρώτο δε σχετικό βήμα ζητούν την άμεση ανάκληση της σύμφωνης απόφασης– γνώμης της Γ.Γ.Σ.Α. του ΥΠΕΝ (68861/382/15.7.2020), για την δοκιμαστική– πειραματική καύση του compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503), από την επιχείρηση ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο εργοστάσιο αυτής στο Βόλο.
Η κ. Παπανάτσιου ζήτησε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει τις θέσεις των επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας και να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες, ώστε να ανακληθεί η εν λόγω θετική απόφαση – γνωμοδότηση.

«Η κυβέρνηση, προωθεί την καύση ως μονόδρομο επιλέγοντας την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων»
«Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επιλέγει την εύκολη λύση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, και αντί να εργαστεί σε ένα σχέδιο για την δυνατότητα απορρόφησης του CLO ως υλικό αποκατάστασης τοπίου προωθεί την καύση ως μονόδρομο», τονίζει ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Χαρά Καφαντάρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, «ο κύριος Χατζηδάκης κάνει ότι μπορεί, εκμεταλλευόμενος και την καλοκαιρινή περίοδο, για να ενισχύσει το μονόδρομο της καύσης των απορριμμάτων, σε βάρος της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της κυκλικής οικονομίας. Σε αντίθεση δηλαδή με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση απορριμμάτων. Έτσι, επιλέγει να προωθήσει την καύση και το Κόμποστ, το οποίο παράγεται από τα απορρίμματα ως εδαφοβελτιωτικό!

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η πρόσφατη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (68861/382/15.7.2020) για δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση του compost τύπου Α (ΕΚΑ 190503) από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής. Όμως, το compost τύπου Α (CLO) αποτελεί προϊόν των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και η χρήση του ως εδαφοβελτιωτικό για την αποκατάσταση εδαφών (λατομείο, τραυματισμένο ανάγλυφο, υποβαθμισμένα εδάφη) θεωρείται από την ΕΕ ανάκτηση και όχι διάθεση.

Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, ο κύριος Χατζηδάκης δίνει άδεια, ώστε να αξιολογηθεί αν ένα χρήσιμο υλικό από την επεξεργασία των απορριμμάτων μπορεί να αξιοποιηθεί ως καύσιμο, αντί να ανακτηθεί, όπως στοχεύει η ευρωπαϊκή στρατηγική. Η επιλογή αυτή υπονομεύει το στόχο της καθολικής υποχρεωτικής χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ενώ στέλνει μήνυμα στους ΟΤΑ και στον κατασκευαστικό/μελετητικό κλάδο να στραφούν προς μονάδες επεξεργασίας που θα καταλήγουν μόνο σε παραγωγή καυσίμων, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας.

Υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας περιβάλλοντος που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, σε σχέση με τις επιλογές του κυρίου Χατζηδάκη:
– Το άρθρο 4 της ΚΥΑ56366/4351/2014: «Καθορισμός απαιτήσεων (προδιαγραφών) για εργασίες επεξεργασίας στο πλαίσιο της μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και καθορισμός χαρακτηριστικών των παραγόμενων υλικών ανάλογα με τις χρήσεις τους, σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του Ν. 4042/2012 (Α΄/24)», ΔΕΝ περιλαμβάνει τη χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία του κομπόστ τύπου Α (ΕΚΑ 19 05 03).
– Ο Ν. 4439/2016 που αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/94/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2014 για «την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης», ΔΕΝ περιλαμβάνει το CLO – κομπόστ τύπου Α στον ορισμό των εναλλακτικών καυσίμων, αλλά μόνο τη βιομάζα.
– Η Εθελοντική Συμφωνία Συνεργασίας για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την Τσιμεντοβιομηχανία στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Συμβίωσης και της Κυκλικής Οικονομίας, (ΥΠΕΝ, Ιούλιος 2019), που αυστηροποιεί και οργανώνει τη χρήση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, ΔΕΝ περιλαμβάνει σε αυτά το CLO-κομπόστ τύπου Α.
– Η εθνική νομοθεσία γενικότερα ΔΕΝ περιλαμβάνει προδιαγραφές για την χρήση του CLO ως εναλλακτικό καύσιμο τσιμεντοβιομηχανία, όπως γίνεται με το RDF (άρθρο 6 της ΚΥΑ 56366/4351/2014).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η δοκιμαστική αξιολόγηση του CLO- κομπόστ τύπου Α ως εναλλακτικού καυσίμου δεν έχει θεσμικά ορθή αφετηρία.

Όμως, η χρονική ταύτιση της έγκρισης δοκιμαστικής λειτουργίας με τον ταχέως και στα κρυφά εγκριθέντα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις του κυρίου Χατζηδάκη: καθολική εφαρμογή της καύσης των απορριμμάτων και των προϊόντων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στην τσιμεντοβιομηχανία (και μελλοντικά σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης) χωρίς αναλυτική τεχνικοοικονομική ανάλυση, υποβαθμίζοντας άλλες χρήσεις των δευτερογενών αυτών υλικών.

Έτσι απλά, αγνοούνται τόσο οι κατευθύνσεις της ΕΕ, όσο και η Εθνική Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας που προέβλεπαν την εξέταση προοπτικών αξιοποίησης των προϊόντων των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ, όπως το CLO, με παραγωγή ποιοτικών προδιαγραφών και κανόνων. Σημειώνουμε ότι ειδικά η αναερόβια επεξεργασία του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων έχει τη δυνατότητα να δώσει και αξιοποιήσιμα δευτερογενή υλικά αλλά και βιοαέριο, το οποίο αποτελεί ΑΠΕ, που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η επιλογή του κυρίου Χατζηδάκη, όπως εντάσσεται και προωθείται επίσημα πλέον μέσω του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, θα επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στα μοντέλα επεξεργασίας απορριμμάτων και θα δυναμιτίσει οποιαδήποτε προσπάθεια μετάβασης από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας, με τον πολίτη να επωμίζεται ένα τεράστιο οικονομικό βάρος χωρίς κανένα όφελος.

Η υποτίμηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και του περιβάλλοντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιλέχτηκε η δοκιμαστική ενεργειακή αξιοποίηση του CLO να γίνει στην περιοχή του Βόλου, όπου δεν έχει καταλήξει ακόμη η διερεύνηση και η αντιμετώπιση της πηγής της δυσοσμίας στην πόλη, ενώ αναμένεται η πλήρης εγκατάσταση του δικτύου μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για το οποίο έχει δεσμευθεί και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η κυβέρνηση και ενώ τέλος, η ΑΓΕΤ Ηρακλής δεν έχει δημοσιοποιήσει και παρουσιάσει στην τοπική κοινωνία την αναλυτική ετήσια έκθεση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος της για το 2019, όπως ρητά προβλέπει η εθελοντική συμφωνία ΥΠΕΝ – Τσιμεντοβιομηχανίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η έγκριση της δοκιμαστικής ενεργειακής αξιοποίησης του CLO είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί περαιτέρω την κοινωνική ένταση και το κλίμα αναξιοπιστίας στην περιοχή.

Η μόνη περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά ορθή επιλογή είναι ο κύριος Χατζηδάκης να αναστείλει την έγκριση της πιλοτικής δοκιμής της καύσης CLO και να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή των όρων της Εθελοντικής Συμφωνίας, που καθυστερεί και στον Βόλο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, επιλέγει την εύκολη λύση της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, στρώνοντας το δρόμο για τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης που προωθεί: αντί να εργαστεί σε ένα σχέδιο για την δυνατότητα απορρόφησης του CLO ως υλικό αποκατάστασης τοπίου ή άλλες χρήσεις συμβατές με το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τη στρατηγική κυκλικής οικονομίας, όπως η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας επεξεργασίας, προωθεί την καύση ως μονόδρομο.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την διαχείριση των αποβλήτων στοχεύουν στην αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εργαλείων, με κυρίαρχο το ρόλο των ΟΤΑ, ώστε να περιοριστεί στο λιγότερο δυνατό το κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων που θα οδηγείται προς ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ αντίθετα να προαχθούν οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, και την ανακύκλωση, όπως και ώστε να υπάρχει πλήρης πρόσβαση των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης στην περιβαλλοντική πληροφορία.

«Επιτροπή Αγώνα Πολιτών»: Προετοιμάζεται η τεχνική υποστήριξη για καύση του CLO
Το γεγονός ότι ήδη από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, γίνεται η προετοιμασία για την τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την καύση του CLO, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ».
Όπως τονίζει, «την ώρα που η τοπική κοινωνία αναζητεί τον τρόπο που θα σταματήσει το νέο ανθρωποκτόνο πείραμα που σχεδίασε η κυβέρνηση με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας, στην ΑΓΕΤ-Lafarge προετοιμάζουν την τεχνική υποστήριξη για την καύση του. Σύμφωνα με πληροφορίες σταματά άμεσα για λίγες μέρες η παραγωγή προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα τεμαχισμού του νέου είδους σκουπιδιών, που ήδη παραλαμβάνει σε σάκους.
Τα νέα ανοξείδωτα ψαλίδια που ήδη ακονίζονται, θα είναι πιο γρήγορα από τα παλιά. Τώρα οι ζωές μας ίσως να τελειώνουν «ανοξείδωτα»! Ακούει κανείς;»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.