Διάλογο στον Βόλο ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο

Για το θέμα της καύσης δευτερογενών καυσίμων από την ΑΓΕΤ

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας της επίσημης απάντησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά από ερώτηση των βουλευτών Αλ. Μεϊκόπουλου και Μ. Μπαλλή, για το θέμα της καύσης δευτερογενών καυσίμων εκ μέρους της ΑΓΕΤ, ενώ έχει ήδη ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να γίνει διάλογος για το θέμα, στον Βόλο.
Αυτά ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καστρινάκης, που πρόσθεσε ότι στην αντίληψη του κόμματος τοπικά, είναι ότι πρέπει να γίνει ευρύτατη σύσκεψη όλων των φορέων που θα καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα, για λόγους ενημέρωσης του κόσμου και για λόγους ουσίας.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΑΓΕΤ, ότι στη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα δεν κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, παρά μόνο την Περιφέρεια και τον Δήμο και τόνισε ότι όσοι προσκλήθηκαν δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της κοινωνίας του Βόλου.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, ότι το θέμα της καύσης δευτερογενών καυσίμων είναι πολύ σημαντικό και λειτουργεί σωρευτικά για την κοινωνία του Βόλου, με πολλές δεκαετίες πίσω, όσον αφορά στη συμβολή της ΑΓΕΤ στην αερορύπανση της πόλης και για πολύ κόσμο η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ως η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Όπως είπε, το θέμα είναι και περίπλοκο, γιατί είναι ένα ζήτημα που έχει και επιστημονική διάσταση, ενώ τα πράγματα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν πόλεις στο εξωτερικό όπως η Βιέννη, που ηλεκτροδοτούνται από εργοστάσιο που καίει τέτοια υλικά.

Μεγάλη παραπληροφόρηση
Ο Μιχ. Καστρινάκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το τι έχει γίνει μ’ αυτό το θέμα στην πόλη και τόνισε ότι η ιστορία ξεκίνησε το 2014 με κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Μανιάτη, που αδειοδότησε την ΑΓΕΤ για καύση rdf. «Για να δοθεί αυτή η άδεια, είχε προηγηθεί εισήγηση από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας», τόνισε.
Ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η αδειοδότηση Φάμελλου αφορά επέκταση της αρχικής άδειας και δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς του υλικού με πλοία, για να προμηθεύεται η βιομηχανία με μεγαλύτερη ποσότητα.

Πάγωμα της απόφασης του 2014
«Όταν πληροφορηθήκαμε κι εμείς το θέμα, ζητήσαμε πάγωμα της απόφασης, μέχρι να γίνουν έλεγχοι που θα αποδείξουν αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Απ’ ότι γνωρίζουμε οι έλεγχοι έχουν γίνει, αλλά δεν υπάρχει αξιοπιστία για κάποιες επικίνδυνες διοξίνες», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι πολύ συστηματικότεροι, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν άλλες εγκαταστάσεις, άλλοι κλίβανοι και άλλες διαδικασίες.
Ο ίδιος είπε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτηση που κατέθεσαν απευθύνονται στον υπουργό και ζητούν να πληροφορηθούν αν έχουν γίνει τα παραπάνω και αναμένεται η απάντηση, για να πάρει θέση τοπικά το κόμμα.

Δεν άρεσε το ύφος της δήλωσης του κ. Φάμελλου
Ο κ. Καστρινάκης είπε ότι δεν του άρεσε το ύφος της δήλωσης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου και δεν συμβάλει στο κλίμα διαλόγου, που είναι απαραίτητο να γίνει. «Περιμένουμε την επίσημη απάντηση για να τοποθετηθούμε. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει εκτεταμένος διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων (Περιφερειακή Ενότητα, Δήμος, ΤΕΕ, Ιατρικός Σύλλογος), οι κοινωνικοί φορείς που εκφράζουν την κοινωνία του Βόλου», τόνισε.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι ο υπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να γίνει σύσκεψη στο Βόλο ή στην Αθήνα, όπου θα τεθούν όλα τα δεδομένα και θα εξεταστεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις από τη βιομηχανία.
«Δεν είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την καύση του rdf, θα μπορούσαμε να δεχτούμε την πειραματική καύση για μικρό χρονικό διάστημα, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να γίνει με ασφάλεια ή όχι. Μέχρι να γίνει αυτό ζητάμε να παγώσει η απόφαση του υπουργείου του 2014 και η τσιμεντοβιομηχανία να μην καίει δευτερογενή καύσιμα», δήλωσε.

Για το εργοστάσιο srf
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα του εργοστασίου κατασκευής srf στον ΧΥΤΑ Βόλου από τη Δημοτική Αρχή, αν και ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση είπε ότι υπάρχει και άδεια κομποστοποίησης, ενώ χαρακτήρισε αναξιόπιστη την ημερίδα που έγινε με τη συμμετοχή επιστημόνων που έχουν στενή σχέση με την ΑΓΕΤ. Ο κ. Καστρινάκης είπε ότι δεν βλέπει τη σκοπιμότητα της λειτουργίας αυτού του εργοστασίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.